Un abdomen suplu, ferm, acoperit de un strat foarte subtire de tesut adipos, prin care se reliefeaza muschii abdominali, nu numai ca reprezinta in cultura moderna unul dintre cele mai importante simboluri ale sex-appeal-ului, insa, asa cum mai mult ca sigur stiti, medicii afirma ca eliminarea grasimii abdominale in exces este un pas absolut necesar pentru mentinerea unei stari de sanatate optime. Multi oameni sunt constienti de faptul ca excesul de grasime este nesanatos, insa trebuie mentionat ca distributia acesteia este cheia impartirii in categorii de risc. Astfel, persoanele cu corp in forma de mar (adica cei cu grasime acumulata in regiunea abdominala) prezinta un risc mai crescut de a dezvolta boli cardiovasculare si diabet decat cei care au corpul in forma de para (grasime acumulata pe solduri, fese, coapse).
Analizand unele studii despre grasimea abdominala, s-a constatat ca exista o legatura directa intre aceasta si cresterea valorilor unor markeri ai inflamatiei cronice. Se confirma astfel supozitia unor dintre cercetatori, si anume faptul ca tesutul adipos nu este o masa inerta, ci un "organ" (remarcati ghilimelele!) care produce o serie de substante, cum ar fi citokinele.
Dar ce este inflamatia si de ce ar trebui sa fim ingrijorati?
Multi doctori iti vor spune ca cea mai buna atitudine pentru a evita un atac de cord, este diminuarea nivelului colesterolului. Ceea ce nu se spune insa este faptul ca analizele de rutina identifica mai putin de jumatate dintre pacientii cu risc crescut, si de aceea nu ar trebui sa va mire daca auziti ca cineva avea analizele in regula si peste putin timp a facut un infarct de miocard. Cercetatorii isi indreapta acum atentia catre alte mecanisme care ar putea trage mai precoce un semnal de alarma in bolile cardiace. Este vorba de procesul inflamator, adica acel proces care se traduce in practica prin inrosire locala, caldura, edem (umflare), durere si limitarea functiei - spre exemplu atunci cand va accidentati la o mana... Inflamatia este un proces care reprezinta prima linie de aparare impotriva unei boli. Unul dintre testele care arata existenta unei inflamatii in organism este masurarea proteinei C reactive. Un nivel crescut de PCR in sange este in legatura cu un risc peste medie de a dezvolta o afectiune cardiaca. Ceea ce este foarte interesant e faptul ca exista o legatura intre nivelul crescut de PCR si existenta unui exces ponderal, in special acumulare de tesut adipos in regiunea abdominala. Grasimea abdomiala se regaseste in doua locuri distincte: exista pe de-o parte grasimea viscerala, adica cea din interiorul cavitatii abdominale (intre organele interne) si grasimea subcutanata, adica cea de sub piele.
Bun, deci daca aceasta grasime in exces pune probleme sanatatii, atunci trebuie sa existe o cale sa ne descotorosim de ea...
Nu va spun o noutate, sunt sigur - alimentatie corecta si exercitii fizice!
Desi traditional se afirma ca cea mai buna metoda de eliminare a excesului adipos este efortul fizic aerob, exista din ce in ce mai multe studii care arata ca o combinatie intre exercitiile de forta si cele aerobe confera un nivel mai crescut de eficienta. Va prezint rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea din Berlin. A fost luat in studiu un grup de 30 de femei obeze; acest grup a fost impartit in 3 grupuri de 10 persoane: un grup de control, un grup care a efectuat exercitii in regim aerob si altul care a facut atat exercitii de forta, cat si aerobe. Grupul cu exercitii aerobe a efectuat exercitii cardio (60-70% din frecventa cardiaca maxima) timp de 6 zile pe saptamana. Grupul cu exercitii combinate a facut exercitii de forta 3 zile si alte 3 zile exercitii in regim aerob.
In urma masuratorilor s-a constatat ca grupul care a facut doar aerobic a eliminat in medie un volum de 23 cm3 grasime subcutanata si 83 cm3 grasime viscerala, in timp ce grupul care a facut exercitii combinate a eliminat 62 cm3 grasime subcutanata si 93 cm3 grasime viscerala. Se remarca superioritatea unui program bazat pe combinatia intre cele doua tipuri de exercitii.
In concluzie, daca doriti sa scapati mai repede si mai eficient de excesul de grasime abdominala (dar este valabil pentru tesutul adipos de pe intreg corpul), adoptati un program de antrenament combinat, alternand sedinte de efort aerob, cu sedinte de antrenament cu greutati.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 103059 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024
Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024
Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.