Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in timpul somnului. Energia obtinuta prin oxidarea alimentelor este utilizata pentru mentinerea functiilor vitale, pentru adaptarea la conditiile mediului extern (termoreglare), dar si pentru activitatea fizica (profesionala, casnica, sportiva). Chiar atunci cand stam intinsi in pat, fara sa facem nici o miscare, corpul tot are nevoie de aproximativ 1600 kcal (pentru un individ de 70 kg) pentru metabolismul celular, mentinerea temperaturii si buna functionare a inimii, plamanilor si a celorlalte organe interne. Consumul caloric poate creste dramatic, de la 1,2 kcal/minut in repaus complet, pana la 20 kcal/minut in eforturi foarte intense. Mersul necesita in jur de 5 kcal/minut, iar alergarea 10-12 kcal/minut. Dar ce este caloria? Caloria este o unitate de masura a energiei, reprezentand caldura necesara incalzirii cu 1 grad Celsius a 1 cm3 de apa. In nutritie se foloseste pentru a exprima valoarea energetica a alimentelor.
Unitatea de masura cea mai folosita este kilocaloria (1 kcal = 1000 calorii) insa prin cartile americane veti intalni folosita ca unitate de masura "caloria" - dar de fapt se refera tot la kilocalorie.
Asa cum spuneam, necesarul caloric al organismului este determinat si de nivelul de activitate fizica. Sportivii au de obicei necesitati calorice mai ridicate decat indivizii obisnuiti (ajungand uneori la valori extrem de ridicate - 10.000 - 12.000 kcal/zi, comparativ cu 2500 - 3000 kcal/zi pentru o persoana cu activitate fizica moderata sau usoara). Gasiti detalii suplimentare in ghidul scaderii in greutate.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 16534 ori.
De ce este important zincul
17 Mai 2022
Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.
El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022
Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022
Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Articole din aceeasi categorie
Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...
Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...
Vitaminele
De ce sunt considerate vitaminele - substante care nu genereaza ...