Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in timpul somnului. Energia obtinuta prin oxidarea alimentelor este utilizata pentru mentinerea functiilor vitale, pentru adaptarea la conditiile mediului extern (termoreglare), dar si pentru activitatea fizica (profesionala, casnica, sportiva). Chiar atunci cand stam intinsi in pat, fara sa facem nici o miscare, corpul tot are nevoie de aproximativ 1600 kcal (pentru un individ de 70 kg) pentru metabolismul celular, mentinerea temperaturii si buna functionare a inimii, plamanilor si a celorlalte organe interne. Consumul caloric poate creste dramatic, de la 1,2 kcal/minut in repaus complet, pana la 20 kcal/minut in eforturi foarte intense. Mersul necesita in jur de 5 kcal/minut, iar alergarea 10-12 kcal/minut. Dar ce este caloria? Caloria este o unitate de masura a energiei, reprezentand caldura necesara incalzirii cu 1 grad Celsius a 1 cm3 de apa. In nutritie se foloseste pentru a exprima valoarea energetica a alimentelor.
Unitatea de masura cea mai folosita este kilocaloria (1 kcal = 1000 calorii) insa prin cartile americane veti intalni folosita ca unitate de masura "caloria" - dar de fapt se refera tot la kilocalorie.
Asa cum spuneam, necesarul caloric al organismului este determinat si de nivelul de activitate fizica. Sportivii au de obicei necesitati calorice mai ridicate decat indivizii obisnuiti (ajungand uneori la valori extrem de ridicate - 10.000 - 12.000 kcal/zi, comparativ cu 2500 - 3000 kcal/zi pentru o persoana cu activitate fizica moderata sau usoara). Gasiti detalii suplimentare in ghidul scaderii in greutate.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 17776 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Articole din aceeasi categorie
Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...
Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...
Vitaminele
De ce sunt considerate vitaminele - substante care nu genereaza ...