Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Telefoanele inteligente si cura de slabire
Concurs Petrom
DA JOS BURTA! editia 2006
TACTICI PENTRU ANTRENAMENTUL DE MASA
DIETA SCARSDALE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole UNEORI, MAMELE SUNT RELE
CUM SLABESC CELEBRITATILE
RAMAT LA SCRIPETE
MINTE VERSUS CORP
ALIMENTATIE OPTIMA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum te refaci rapid dupa efort? Fierbinte
Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » Cafeaua si performanta sportiva

Cafeaua si performanta sportiva


Exista lucruri care consumate in exces, iti poat face rau. As aminti aici cafeaua, alcoolul, ciocolata. Totusi consumate cu moderatie, acestea pot fi chiar benefice pentru organism. Mare parte dintre adulti consuma cel putin o ceasca de cafea pe zi. Ne place gustul ei, mirosul si senzatia de revigorare pe care ne-o da. Cu exceptia celor care sufera de anumite boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, o cafea de dimineata nu numai ca nu face rau, dar ne poate face chiar bine, asa cum o dovedesc studiile.

Au fost urmaiti de-a lungul timpului 42.000 de barbati (in perioada 1986-1998) si 84.000 de femei (in perioada 1980-1998), toti sanatosi (fara diabet, cancer sau boli cardiovasculare). Consumul lor de cafea a fost evaluat la fiecare 2-4 ani, cu ajutorul unor chestionare. Astfel s-a constatat ca cei care consumau cea mai mare cantitate de cafea, prezentau cel mai scazut risc de diabet zaharat tip 2. Mai mult decat atat, s-a observat ca cei care consumau cafea decofeinizata, aveau un risc mai crescut de a face diabet, decat cei care au baut cafea normala.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii consuma cafea sau bauturi ce contin cofeina, este efectul de stimulare al functiilor cerebrale, acea senzatie de "trezire". Un studiu a analizat 144 de voluntari (72 barbati, 72 femei, cu o varsta medie de 21 de ani) care au fost instruiti sa consume la micul dejun (constand in cereale sau nimic), o ceasca de cafea (cofeinizata sau decofeinizata). Ei au constatat ca cei care au consumat cereale la micul dejun au prezentat stare psihica mai buna la inceperea testului, au avut rezultate mai bune la testele de memorie si s-au simtit mai calmi la finalul testului decat cei care nu au mancat nimic (concluzie: nu sariti peste micul dejun). Pe de alta parte, cei care au consumat cafea cu cofeina au dovedit o capacitate mai buna de a prelucra informatiile primite si s-au simtit mai putin obositi la finalul testului.

In cazul sportivilor, cofeina s-a dovedit un supliment cu eficienta deosebita, foarte util in cresterea performantelor. Studii despre calitatile cofeinei in sportul de performanta exista de mai bine de 25 de ani. Un studiu realizat de catre celebrul fiziolog Dr. David Costill a urmarit 9 ciclisti de talie mondiala (doi barbati si sapte femei) care au fost instruiti sa pedaleze pana la epuizare (la o intensitate a efortului 80% din cel maximal). Fiecare subiect a consumat cafea continand 330 mg de cafeina sau un placebo (cafea decofeinizata), cu 60 de minute inaintea testului. Subiectii care au primit cafeina au reusit sa pedaleze timp de 90 de minute, spre deosebire de cei care au primit placebo, reusind sa pedaleze doar 76 minute. Acest rezultat reflecta o crestere a performantei cu 18%.

Un alt efect dovedit al cofeinei este crestera ratei metabolice - iata deci un ajutor pentru cei care vor sa slabeasca. Un studiu prezentat de catre Societatea Internationala de Nutritie Sportiva arata ca un amestec de cofeina cu acid hidroxicitric, crom si Citrus aurantium (portocala amara) poate produce o crestere a ratei metabolice cu pana la 30%!!



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 48090 ori.



Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii