Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam AR FI POSIBIL SA DEVENIM IMUNI LA ACCIDENTARI ?
INDICELE GLICEMIC AL ALIMENTELOR
SUCURILE DE PRIMAVARA
DEFINIREA, ULTIMA FRONTIERA...
CSID - Cat trebuie sa bei


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CALITATEA NUTRITIVA A LAPTELUI
EXERCITII PENTRU BRATE BINE DEFINITE SI UN PIEPT VOLUPTOS
VIDEO - Alimentatia si starea psihica
FITNESS, SANATATE LA SUPERLATIV
Impins cu haltera de la piept pe plan declinat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta PALEO - adevar sau mit? Fierbinte
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » CUM SA TE MENTII TANARA SI IN FORMA

CUM SA TE MENTII TANARA SI IN FORMA


CUM_SA_TE_MENTII_TAN_46215.jpgAlimentatia are un rol extrem de important atunci cand vine vorba de sanatatea noastra. Evaluarile au aratat ca mult mai putin de jumatate dintre adultii occidentali- inclusiv femeile- consuma cinci portii de fructe si legume zilnic. Chiar daca o fac, probabil ca nu e suficient : numerosi experti recomanda ca, pentru o protectie optima a sanatatii, femeile sa consume noua portii zilnice de fructe si legume. Pe langa o alimentatie sanatoasa, nutritionistii recomanda femeilor administrarea de suplimente alimentare. Numeroase studii arata ca anumiti nutrienti esentiali aduc mai multe beneficii atunci cand sunt consumati in cantitati mai mari decat cele care se pot obtine doar din alimente. 

Carbohidratii - baza unei alimentatii sanatoase

Incearca sa obtii 60 pana la 65% din calorii din carbohidrati si sa consumi 3 pana la 6 portii de cereale integrale, precum painea integrala si tarate. Cerealele integrale furnizeaza toti nutientii continuti in boabe, dau senzatia de satietate, fapt pentru care te vei simti mai satula la sfarsitul mesei.

Fructele si legumele contin numerosi antioxidanti

Antioxidantii din compozitia fructelor si legumelor sunt substante care protejeaza ADN-ul de cancer, materialul genetic din fiecare celula a organismului. Daca nu esti obisnuita sa consumi 5 portii de legume si 4 portii de fructe pe zi, creste treptat numarul portiilor. Incepe prin a include o mana de ceapa tocata sau de ciuperci in sosul pentru paste. Inlocuieste puiul si branza grasa cu vinete coapte si branza degresata. Coace un mar cu scortisoara la desert. Adauga doua portii suplimentare de legume la cina, de exemplu humus sau alta planta de leguminoase boabe si morcovi.

Proteine slabe: nuci, peste, pui

Ar trebui sa obtii 10 pana la 15% din calorii din proteinele slabe, cum ar fi leguminoasele boabe, nuci, peste, pui si curcan fara piele, carne rosie slaba, lactate degresate si oua. Nu trebuie sa fii indusa totusi in eroare de carnea etichetata ca fiind "slaba". Verifica si specificatiile scrise cu litere mici si cauta cate grame de lipide contine carnea in mod real. Nu cumpara daca are mai mult de 10 grame de lipide la o portie.

Lactatele mentin depozitele osoase

Consuma doua sau trei portii de produse lactate cu un continut scazut de grasimi pe zi sau 1000 miligrame de calciu. Laptele, iaurtul si branza cu un continut lipidic scazut sau chiar inexistent reprezinta surse excelente de calciu, care ajuta la cresterea rezistentei osoase. Organismului persoanelor care au trecut de varsta de 30 de ani incepe sa piarda masa osoasa mai mult decat sintetizeaza. Calciul va fi util pentru mentinerea depozitelor osoase. Doza recomandata de 1000 miligrame de calciu reprezinta echivalentul a trei portii de lactate : 240 mililitri de lapte slab, 230 grame de iaurt si 60 grame de branza mozzarella slaba.

Grasimile mononesaturate- cele mai sanatoase

Mai putin de 25% din totalul caloriilor ar trebui sa provina din lipide. Cele mai sanatoase grasimi sunt cele mononesaturate care se gasesc in special in : ulei de masline, ulei de rapita, ulei de arahide si avocado. Grasimile mononesaturate scad colesterolul total, fara sa afecteze colesterolul bun. Alimentele bogate in grasimi satuarate si acizi grasi tans ar trebui consumate cu moderatie sau chiar deloc. Ambele determina cresterea nivelurilor de colesterol si contribuie la aparitia bolii cardiace. Lipidele saturate se gasesc in produsele de origine animala, cum ar fi carnea de vita, lapte integral, inghetata, unt de cacao, ulei de cocos si ulei de palmier.

Consuma seminte de in

Semintele de in reprezinta sursa vegetala de acizi grasi omega 3, contribuind astfel la prevenirea bolii cardiace si chiar a cancerului. Adauga o lingurita de seminte de in ca supliment la dieta zilnica, asociat celor doua portii de peste saptamanale. De asemenea, poti folosi ulei din seminte de in in locul altor uleiuri, insa nu trebuie preparat termic deoarece isi modifica structura.

Sodiu in cantitate scazuta

Consumul de alimente naturale sarace in sodiu, precum fructele si legumele proaspete, si evitarea alimentelor cu un continut ridicat de sare (carnea afumata sau conservata, sosul de soia, supa la conserva, anumite alimente congelate, biscuiti sarati, chipsuri) vor fi utile in scaderea valorii tensiunii arteriale. Asadar, incearca sa consumi mai putin de 800 miligrame de sodiu la o masa, sau 2400 miligrame pe zi- echivalentul unei lingurite de sare.

Alcoolul, benefic in cantitati moderate

In cazul femeilor, consumul a trei pahare de vin, bere sau bauturi distilate pe saptamana creste colesterolul bun, previne formarea trombilor si influenteaza proliferarea celulara la nivelul vaselor de sange, diminuand astfel riscul dezvolatarii unei afectiuni cardiace. Potrivit mai multor studii, efectele sunt foarte pronuntate la persoanele de peste 50 de ani sau in cazul celor care asociaza factori de risc pentru boala cardiaca.

Sursa : Biblia Sanatatii Femeii



Elena Diaconu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50283 ori.



Dieta PALEO - adevar sau mit?

28 Martie 2023

Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.

Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.


Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

PSORIAZISUL PSORIAZISUL
Psoriazisul este o afectiune caracterizata de innoirea mult prea rapida ...
10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE 10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
In urma cu cel putin o suta de ani, femeile ...


CUM SA TRAIM MAI BINE CUM SA TRAIM MAI BINE
Titlul ar putea parea inselator. Nu este vorba de ce ...
TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI
"Ochii sunt anticamera sufletului", spune o binecunosuta vorba. Majoritatea perceptiilor ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 8 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii