Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam REPETARILE FORTATE
EXERCITII DE TONIFIERE IN APA
SUPLIMENTELE NUTRITIVE VS. SUBSTANTELE DOPANTE
Exercitii pentru muschii posteriori ai coapselor
GIMNASTICA SEXUALA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
CSID - Semntele e in reduc colesterolul
COMBINATII SPECIFICE DE EXERCITII CE POT PREVENI FRACTURA DE SOLD
ANTRENAMENTUL DE PRIMAVARA
Reducerea grasimii din dieta
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » HIDRATAREA ORGANISMULUI

HIDRATAREA ORGANISMULUI


HIDRATAREA_ORGANISMU_2587.jpgDe ce este important sa fii hidratat?

Corpul tau depinde de rezervele de apa pentru a supravietui. Stiai ca apa reprezinta mai mult de jumatate din greutatea corpului tau? Fiecare celula, tesut sau organ are nevoie de apa pentru a functiona la parametrii optimi. De exemplu, corpul tau foloseste apa ca sa-si mentina temperatura, sa inlature deseurile si sa lubrefieze articulatiile. Apa in principiu este esentiala pentru o sanatate corespunzatoare.

Cum pierde organismul apa?

Pierzi apa in fiecare zi prin intermediul proceselor fiziologice, dar si atunci cand vremea este foarte calduroasa, cand faci sport sau cand ai febra. Varsaturile sau diareea pot de asemenea sa conduca la o pierdere masiva de lichide. Daca nu inlocuiesti apa pe care o pierzi, pot sa te deshidratezi rapid.
Cum stiu daca sunt deshidratat?

Simptomele deshidratarii includ:

• Urinare in cantitate mica sau eliminarea unei urini inchise la culoare,
• Gura uscata,
• Stare de oboseala,
• Sete extrema,
• Dureri de cap,
• Confuzie,
• Ameteli,
• Lipsa lacrimilor

Nu astepta pana sa apara aceste simptome. Pot fi dificil de recunoscut uneori, asa ca mai bine sa previi deshidratarea consumand suficienta apa.

Cata apa ar trebui sa beau in fiecare zi?

Sunt diferite recomandari pentru cata apa ar trebui sa consumi in fiecare zi, majoritatea afirma ca ar fi suficiente 6 pana la 8 pahare pe zi.Dar nevoile sunt diferite in functie de fiecare individ, pana la urma. Majoritatea oamenilor sanatosi isi mentin starea de hidratare consumand apa sau alte lichide de cate ori le este sete. Pentru alte persoane, mai putin de 8 pahare pe zi pot fi suficiente iar pentru altele poate fi prea mult.

Unele persoane sunt la risc crescut de deshidratare, incluzand pe cei care fac mult exercitiu fizic, au anumite probleme medicale sau nu consuma suficiente lichide de-a lungul zilei. Pe masura ce inaintezi in varsta, creierul tau poate sa nu mai sesizeze semnele deshidratarii ca sa poata declansa mecanismul setei.

Daca esti ingrijorat ca nu bei suficienta apa, verifica-ti urina. Daca este de culoare galben deschis, inseamna ca esti bine hidratat. Daca nu, insemna ca ai o problema, si ar trebui sa te stradui sa bei mai multe lichide.

S-ar putea sa fii nevoit sa cresti cantitatea de apa pe care o consumi in urmatoarele situatii:

• Ai anumite probleme medicale, ca de exemplu litiaza renala sau infectii ale vezicii urinare,
• Esti insarcinata sau alaptezi,
• Intentionezi sa mergi afara pe vreme caniculara,
• Faci sport,
• Ai febra, ai varsat sau prezinti un sindrom diareic,
• Te stradui sa slabesti.

Multe studii facute de-a lungul timpului au aratat beneficiile consumului de apa. In cazul ca vrei sa slabesti, cel mai mare beneficiu este cel al influentei apei asupra ratei metabolismului bazal. Apa induce un efect termogenetic, care va duce la cresterea ratei metabolice. Cu cat metabolismul este mai accelerat, cu atat este mai putin probabil sa castigi in greutate.

Dar oare cu adevarat apa poate avea astfel de efecte? Nu... La ce ma refer de fapt este starea de hidratarea a organismului.

Hidratarea adevarata consta in mentinerea unei cantitati de apa in sange raportata la nivelul tesuturilor care reflecta echilibrul global dintre apa si sare pe care incearca sa il creeze corpul dvs. Privind reprezentarea grafica a miscarii fluidelor, fluidele care fac ca apa sa migreze din sange sau in sange nu hidrateaza la modul desavarsit.
Pentru ca un lichid pe care il beti sa fie hidratant acesta ar trebui sa aiba un efect redus asupra apei in miscare. Apa se va muta mereu spre un mediu cu o cantitate mai mare de sare. Privind din nou la cele trei posibile stari de "tonicitate", care este cea mai hidratanta?

Fluidele hipertonice dilueaza sangele si tesuturile din jur vor avea mai multa sare. Apa iese din sange si intra in tesuturile unde se afla cantitatea cea mai mare de sare. Acest lucru duce la restabilirea echilibrului apa/sare.
Fluidele izotonice nu modifica concentratia de sare din sange, iar echilibrul apa/sare nu va fi afectat.
Fluidele hipertonice cresc cantitatea de sare din sange si tesuturile din jur vor avea mai putina sare iar apa va trece in sange.

In acest caz nu e vorba de hidratare, pentru ca apa care intra in sange incearca sa restabilieasca echilibrul corect. Nu este apa in plus care sa ajute la hidratare, ci apa necesara pentru a ajunge la un echilibru adecvat.

In afara de apa, ce as mai putea sa beau ca sa fiu bine hidratat?

Apa este cea mai buna optiune ca lichid ca sa-ti mentii starea de hidratare. Ar mai fii si alte bauturi sau alimente care te-ar putea ajuta sa-ti procuri apa de care ai nevoie, dar unele dintre ele s-ar putea sa-ti aduca calorii in plus, din pacate. Poti sa-ti iai cu usurinta aproximativ 20% din cantitatea de apa din mancarea pe care o consumi, iar restul de 80% din bauturi precum sucuri de legume si fructe.

Chiar si bauturile cu cofeina, precum cafeaua si ceaiul verde sau negru iti aduc o parte din apa de care ai nevoie, dar pana la un punct insa. Dar este de dorit sa eviti consumul frecvent al bauturilor pe baza de cofeina, pentru ca s-ar putea sa-ti creeze o stare de anxietate.Cofeina este un stimulent al sistemului nervos iar persoanele sensibile la aceasta trebuie sa evite consumul in exces de cafea, cola sau bauturi energizante. O cantitate moderata de cofeina - 2-4 cesti de cafea pe zi, nu este periculoasa pentru majoritatea oamenilor.

Poti sa consumi apa imbuteliata, plata sau minerala si de asemenea mai sunt sortimente de apa cu diverse arome pe baza de fructe. Dar acest tip de apa cu arome de fructe contin indulcitori artificiali, deci trebuie sa citesti cu atentie eticheta inainte de a achizitiona asa ceva.

Ceaiurile din plante ar mai fi o optiune, deoarece daca le consumi fara adaos de zahar sau miere nu iti aduc calorii in plus. Unele ceaiuri din plante precum cel de musetel,tei,sunatoare au proprietati calmante si vindecatoare.
Alte bauturi sanatoase includ sucurile pe baza de fructe si legume sau lactatele cu continut scazut in grasimi. Ele au ceva calorii, dar in acelasi timp iti ofera vitamine si minerale necesare pentru o sanatate de invidiat.
Bauturile dulci de obicei nu au valoare nutritiva si au foarte multe calorii care duc la un exces ponderal.Nici bauturile pe baza de indulcitori artificiali nu au valoare nutritionala si acestia sunt folositi de obicei sa satisfaca dorinta de dulce fara a aduce calorii in plus.

Trucuri pentru o hidratare eficienta

• Pastreaza langa tine pe durata intregii zile o sticla de apa, din care sa iai cate o inghititura cand simti nevoia si nu numai,
• Daca nu te atrage ideea de a consuma apa simpla, adauga o felie de lamaie sau lime, cu siguranta va avea un gust mai interesant,
• Daca intentionezi sa faci exercitii, fii sigur ca bei apa suficienta inainte, in timpul sau dupa efectuarea acestora,
• Incepe si sfarseste-ti ziua cu un pahar de apa,
• Cand ti-e foame, bea un pahar de apa. Senzatia de sete este confudata uneori cu cea de foame. Consumul apei poate contribui la scaderea in greutate, anumite studii sugereaza ca daca bei apa suficienta te vei simti mai plin,
• Bea dupa un anumit program. Daca ai probleme in ati aduce aminte sa bei apa, incerca sa-ti faci un program. De exemplu, bea apa cand te trezesti, la micul dejun, pranz si cina,
• Bea apa cand mergi la restaurant, nu numai ca te vei simti hidratat, dar nu vei mai putea sa mananci asa mult.


Dr. Raluca Burja

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 90474 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CALCIUL - O NECESITATE ZILNICA
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...
ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...


MITUL APEI DISTILATE
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...
MASA DUPA ANTRENAMENT
Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 11 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii