Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANTRENAREA CREIERULUI
SEX SI CULTURISM
CUM SLABIM DUPA SARBATORI (SI ORICAND ALTCANDVA)?
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
Exercitii de stretching


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole ESTE EPUIZAREA NECESARA?
Stretching - coapse - exercitii set 4
SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR
Impins de la piept cu gantere, pe plan inclinat
MENTINEREA SCADERII IN GREUTATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum sa iei in greutate Fierbinte
Esti prea slab si te frustreaza faptul ca orice si oricat ai manca, pare ca nimic nu se asimileaza, iar cantarul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE

FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE


FAST_FOOD_AVNATAJE_V_24287.jpgStiu ca este o tema mult adusa in discutie in ultima vreme si mai stiu ca nu o sa va spun lucruri neaparat noi sau descoperiri epocale in ceea ce priveste mancarea fast-food, dar ideea care m-a determinat sa scriu acest articol este urmatoarea: desi cu totii stim ca nu ne face bine, ca ne strica sanatatea, continuam totusi sa fim mari consumatori de fast-food, oare de ce?


Ca sa putem raspunde la aceasta intrebare trebuie sa vedem care sunt avantajele acestui tip de hrana (trebuie sa aiba destul de multe avantaje din moment ce reprezinta produse ale unei afaceri de succes) si mai apoi sa vedem care sunt dezavantajele si efectele negative asupra sanatatii noastre pe termen lung.


Daca ne gandim la avantaje, ar trebui sa facem mai intai portretul robot al cumparatorului-tinta. Este vorba in principal de oameni care nu au timp sa manance, care au un program incarcat si apreciaza ca in drumul lor, printre multele intalniri, pot lua ceva de mancare in doar cateva minute si, mai mult decat atat, nu pierd timp cu masa, acest tip de mancare pretandu-se la consumarea in masina, in metrou, in timp ce facem si alte activitati. In concluzie aceste preparate culinare au marele avantaj de a nu fi consumatoare de timp, astfel incat putem sterge mesele din programul zilnic atat de incarcat. Intr-adevar un mare avantaj in aceasta lume a vitezei, dar, daca ne-am opri putin si ne-am gandi la aspectul global al problemei poate ca am privi altfel lucrurile.


Pe langa acest mare avantaj al economiei de timp, produsele fast-food mai au si alte avantaje, mai mici, ce-i drept, dar, de multe ori foarte imbietoare. Sunt mai ieftine, de multe ori un meniu fast-food avand un bilant monetar mai mic decat o masa gatita obisnuita, ca sa nu mai vorbim de o masa cu produse bio, organice. Nu numai ca nu trebuie sa stam undeva la o masa ca sa le consumam, dar nici nu trebuie sa avem grija pregatirii unei mese, astfel incat putem vedea cum programul nostru zilnic se elibereaza mult prin sarirea acestor etape, in dauna sanatatii noastre ulterioare.


De multe ori, chiar daca nu ne dorim neaparat o masa de tip fast-food, mirosul irezistibil si imaginea impecabila a produselor ne fac sa le alegem.De asemenea, publicitatea care li se face si reclamele frumoase ne fac sa fim curiosi si sa vrem sa le incercam.


Cam atat despre avantaje, sa vorbim acum si despre multele lor dezavantaje asupra vietii noastre (sanatate, viata sociala, viata de familie) pe termen scurt si lung.


Primul dezavantaj, de multe ori vizibil si impresionant, este obezitatea. Aceste produse contin un numar enorm de calorii. Un meniu clasic fast-food (hamburger, cartofi prajiti, bautura carbogazoasa) te face sa folosesti toate caloriile necesare pentru o zi la o singura masa (explozie calorica) si nu-ti asigura principiile alimentare de care ai nevoie. Astfel incat nu e de mirare ca aportul constant de produse fast-food duce la castigarea catorva kilograme in plus si, daca nu suntem atenti, chiar la obezitate.Putem creiona un portret robot al celor care consuma constant produse fast-food: de obicei sunt persoane sedentare, obeze, deloc interesate de sanatatea lor sau de aspectul si conditia fizica.


Mancarea de tip fast-food contine in principal grasimi saturate, glucide si o cantitate mare de sare - categorii de substante care ar trebui sa fie in cantitate scazuta in dieta noastra. Acest aport exagerat de glucide si grasimi duce la perturbarea metabolismului normal si la acumulularea in depozite a acestor substante, proces ce sta la baza ulterioarelor probleme de sanatate. Consumul excesiv de sare are efecte negative mai ales asupra persoanelor hipertensive sau cu predispozitie la hipertensiune arteriala.Toate aceste categorii de substante duc la cresterea factorilor de risc cardio-vasculari: determina obezitate, dislipidemii (perturbari ale metabolismului lipidelor) si hipertensiune arteriala, crescand astfel riscul de angina si infarct miocardic acut.


Aceste efecte metabolice pe termen lung duc la adevarate probleme de sanatate, dupa cum am mai amintit: obezitate, boli cardiace, dislipidemii, hipertensiune arteriala, diabet zaharat.


Aspectul atragator este, de cele mai multe ori, o imagine falsa. Ca sa ne referim doar la fructe si legume (putinele cate sunt in aceste produse), ele pot fi frumoase la exterior, dar de cele mai multe ori, sunt obtinute prin adaugarea unor substante care sa le imbunatateasca aspectul, sa le ajusteze marimea si sa le creasca durata de viata, astfel incat prin consumarea acestora aducem mai degraba un aport de substante daunatoare decat de vitamine si minerale - cum ne-am fi asteptat.


Dar nu numai la fructe si legume se folosesc substante care sa "insele". Pentru toate aluaturile si nu numai se folosesc aditivi si coloranti care sa dea un aspect mai frumos produselor, sa le "imbunatateasca" in detrimentul sanatatii noastre.


Pe langa partea strict alimentara, aceste produse ne influenteaza viata negativ si in alte moduri. Acest tip de masa zilnica duce la alienarea in familie, pregatirea si luatul mesei nu mai sunt astfel prilejuri de intalnire si interactionare intre membrii familiei. De asemenea aspectul social poate fi invocat - nu vorbim de restaurante elegante, cu ambianta placuta si mancare sanatoasa, unde sa ne relaxam si sa luam masa cu prietenii si familia; restaurantele tip fast-food sunt locuri cu o agitatie continua, cu miros pregnant de mancare, cu conditii improprii pentru o masa mai lunga si conversatie.


In concluzie, acest tip de produse are o multime de dezavantaje pentru noi, cu implicari importante asupra sanatatii si calitatii vietii, imediate si tardive, si ar trebui consumate cel mult ocazional.



Dr. Oana Iaru

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 106471 ori.



Cum sa iei in greutate

5 Decembrie 2022

Esti prea slab si te frustreaza faptul ca orice si oricat ai manca, pare ca nimic nu se asimileaza, iar cantarul se incapataneaza sa iti arate mereu aceeasi valoare?

Poate sa para ciudat, mai ales in zilele noastre cand obezitatea face ravagii, dar da, desi cei mai multi oameni isi doresc sa scada in greutate, exista si persoane care se straduiesc, ba chiar as putea spune SE CHINUIE sa ia in greutate!

Si crede-ma, de multe ori e mai complicat sa determini corpul sa se dezvolte decat sa il faci sa scape de cateva kilogame! Ei bine, esti in locul potrivit, pentru ca in acest video iti voi vorbi despre ce trebuie sa faci ca sa acumulezi kilograme, intr-un mod sanatos si armonios!


Cromul si slabirea

28 Noiembrie 2022

Picolinatul de crom este un supliment alimentar promovat ca fiind de ajutor pentru scaderea in greutate sau cresterea in masa musculara.

Insa cat de eficient este cromul pentru slabit?

Are intr-adevar un efect asupra glicemiei, influentand actiunea insulinei, asa cum se spune?


Capcane in dietele pentru slabire

21 Noiembrie 2022

Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus, probabil esti mai atent la ce mananci si la ce alimente cumperi. 

Din punct de vedere calitativ, nu toate caloriile sunt egale; unele alimente sunt mai nutritive decat altele, in sensul ca au mai multe vitamine, minerale, fibre si substante valoroase pentru organism.

Totusi, pentru a slabi trebuie sa fii in deficit caloric, iar unele alimente bogate in nutrienti pot fi in acelasi timp foarte calorice. In acest video mi-am propus sa iti prezint cateva capcane pe care sa le eviti atunci cand vrei sa slabesti!



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

FITOESTROGENII FITOESTROGENII
Fitoestrogenii reprezinta un grup heterogen de compusi non-steroizi care se ...
PESTII SI ICRELE LOR PESTII SI ICRELE LOR
Pestii si icrele lor, aduc beneficii organismului. In comparatie cu carnea ...


SAMPANIA SAMPANIA
Sampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, ...
VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS
Guturai? Febra? Dureri in gat? Ne lovim adesea de ele, ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 8 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii