Sunteti aici :: Sanatate » IMPERFECTIUNEA PERFECTIUNII
IMPERFECTIUNEA PERFECTIUNII
In anul 2004, David a implinit 500 de ani. Nu este vorba de cel mai batran om de pe planeta, ci de celebra statuie a lui Michelangelo, care il reprezinta pe eroul biblic David. Florenta a fost pentru doua luni in sarbatoare, celebrand jumatate de secol de existenta a sculpturii si pe genialul ei creator, Michelangelo Buonarroti, considerat pe buna dreptate unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor.Toata lumea a admirat tanarul inalt, suplu, cu musculatura bine definita, idealul frumusetii masculine din epoca renascentista, care ar putea concura astazi cu real succes la un concurs de fitness masculin.
Iata insa ca la o analiza mai atenta a operei de arta se pot constata cateva deficiente fizice importante, dupa afirmatiile expertului britanic in fitness Alan Herdman, cel care a introdus in Anglia sistemul de exercitii Pilates. In opinia antrenorului de fitness, dupa analiza posturii personajului, conditia fizica a lui David ar putea fi catalogata ca "precara". "E adevarat ca Michelangelo a fost un artist genial, insa in mod clar stia prea putine fata de informatiile noastre de astazi referitoare la postura si mecanismele corpului uman", mentiona expertul britanic.
Alan Herdman considera ca David se sprijina pe un singur sold si sta prea aplecat inainte, ceea ce sugereaza ca musculatura centurii pelviene este slabita. De asemenea, este posibil ca si musculatura lombara sa aiba un tonus insuficient, ceea ce i-ar fi produs dureri de spate... daca nu ar fi fost din marmura. Pelvisul barbatului este impins in fata, iar centrul de greutate este deplasat pe soldul drept. La o analiza si mai amanuntita se remarca degetele de la picioare "in ciocan", adica anormal flectate, ceea ce tradeaza o insuficienta dezvoltare a musculaturii anterioare a gambei. In plus, dupa parerea lui Alan Herdman, fesa dreapta a lui David este mai putin dezvoltata decat cea stanga, probabil datorita posturii incorecte.
Totusi, David are si un element forte: coapse bine dezvoltate. Mai prost sta cu gleznele, care sunt prea subtiri. In urma restaurarii care s-a incheiat in luna mai a acestui an (operatiune numita de unii "o baie cu buretele in valoare de 600.000 dolari"), s-a constatat ca glezna dreapta a statuii este foarte fragila, iar aceasta glezna este cea care sustine greutatea colosului de patru metri inaltime. In finalul analizei, antrenorul de fitness Alan Herdman afirma usor sarcastic "Cat despre flexibilitate, as putea spune ca are flexibilitatea unei statui de marmura veche de 500 de ani...".
Venind in apararea statuii, expertii in arta spun ca pozitia lui David este un clasica folosita de artistii renascentisti, care se numeste "contraposto" si care presupunea crearea in mod deliberat a unui unghi intre sold si umar, cu scopul de a prezenta corpul uman intr-o postura mai interesanta.
Marinimos, Alan Herdman spune ca l-ar putea ajuta pe David, daca ar veni la antrenamentele sale de fitness. El i-ar sugera sa-si intareasca musculatura posterioara a coapselor, fesierii si musculatura abdominala, astfel incat sa obtina o aliniere corecta a corpului si o postura normala, fara dureri de spate.
Ar trebui totusi sa ii gasim circumstante atenuante lui David, fiindca in cei 500 de ani de existenta a trecut prin multe intamplari. A fost sculptat dintr-un bloc de marmura alba de Carerra si si-a petrecut mai mult de 300 de ani afara, in Piazza della Signoria din Florenta, infruntand vremea si prostia umana. In 1527, in timpul unei revolte si-a pierdut jumatate din bratul stang. In 1810 a fost acoperit cu un strat protector de ceara, care a fost indeparat in 1843, ocazie cu care s-a dus si o parte din patina originala. Ultima intamplare nefericita a lui David a avut loc in 1991, cand un artist italian nebun i-a zdrobit degetele cu un ciocan. Si acum mai vine si britanicul asta sa spuna ca nu are postura buna...
Indiferent de observatiile unuia sau altuia, David ramane una dintre cele mai mari realizari artistice ale tuturor timpurilor, pe care poate ca este bine sa o admiram ca pe un intreg, fara sa ne uitam atat de atent la detalii.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 55611 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.

Statisticile sunt clare si ingrijoratoare: in Romania, in fiecare zi, ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii