Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant in privinta succesului in activitatea sportiva. Ne intereseaza in mod particular tesutul adipos si masa slaba, reprezentata in principal de catre musculatura. In functie de sportul practicat exista un ideal in ceea ce priveste tipul de corp. Culturistii, ca si maratonistii, tind catre un corp cat mai suplu, cu un procent foarte redus de grasime, primii fiindca vor ca musculatura sa fie cat mai vizibila, iar ai doilea pentru a nu fi nevoiti sa "care" prea multa greutate in timpul curselor; la celalalt pol se gasesc luptatorii sumo, care tind catre o cat mai mare greutate, conform traditiei sportului lor.
Intr-o multime de sporturi, competitiile se duc pe categorii de greutate, unii sportivi fiind nevoiti sa scape de kilograme intr-un timp foarte scurt.
Cunoasterea compozitiei corpului unei persoane este un predictor valoros al potentialului de a face performanta, mai util decat simpla masurare a inaltimii si greutatii.
Compozitia ideala a corpului variaza in functie de sport, dar in general, cu cat exista mai putina masa adipoasa, cu atat performanta este mai buna. Dezvoltarea masei musculare este o necesitate in sporturi in care forta si rezistenta musculara sunt parametrii de baza. In fitness si culturism masa musculara are un rol decisiv si mare parte din eforturi se concentreaza catre dezvoltarea ei.
Procentul de grasime are o influenta mai mare asupra performantei decat greutatea totala a corpului. S-a constatat ca cu cat procentul de grasime este mai mare, cu atat capacitatea de performanta este mai redusa.
Un barbat normal, care face sport doar pentru intretinere ar trebui sa aiba in jur de 15% grasime corporala, iar o femeie aproximativ 20-22%. In culturism aceste valori scad pana la 5-8% in cazul barbatilor si 6-12 % pentru femei. Si culturismul, ca si in alte sporturi in care competitiile se desfasoara pe categorii de greutate, se intampla uneori ca sportivii sa recurga la mijloace periculoase pentru a-si reduce rapid greutatea. Pierderile severe de greutate pot provoca probleme de sanatate, precum deshidratare grava, oboseala cronica, tulburari de alimentatie, disfunctii menstruale si tulburari de mineralizare a oaselor. Simptomele oboselii cronice, care acompaniaza scaderea in greutate rapida, pot sa dea falsa impresie ca s-a instalat un sindrom de suprantrenament.
Procentul de grasime se poate determina prin mai multe metode: cantarire hidrostatica (prin imersie in apa), impedanta bioelectrica (estimeaza grasimea in functie de continutul de apa al organismului), tehnici imagistice sofisticate (disponibile numai in laboratoare), insa cele mai la indemana metode sunt masuratorile unor circumferinte si introducerea valorilor in formule de calcul sau masurarea pliurilor cutanate in anumite puncte cu un subler special (cutimetru) si raportarea la nomograme sau utilizarea unor formule de calcul. O treime din grasimea corpului este localizata subcutanat, restul fiind dispusa in jurul organelor interne si in interiorul celulelor, inclusiv in muschi.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 34958 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Articole din aceeasi categorie
Dietele
xista pur si simplu sute de diete care au fost ...