Sunteti aici :: Antrenament » ANTIGIMNASTICA AJUTA LA OBTINEREA UNUI CORP ARMONIOS
ANTIGIMNASTICA AJUTA LA OBTINEREA UNUI CORP ARMONIOS
Toate miscarile, gesturile si activitatile pe care le facem de-a lungul timpului isi lasa amprenta asupra musculaturii corpului. Antigimnastica este o metode de relaxare a muschilor, cu scopul de a se obtine un corp armonios si o flexibilitate mai mare.
"Organismul reflecta istoria lui"
Inca de la nastere, toate experientele traite sunt inregistrate cumva in organism, in fizionomie. Spre exemplu, muschii ochilor sau cei de la picioare reactioneaza la tensiunile si reactiile pe care le sufera fiecare persoana. Organismul devine sclavul unor gesturi sau miscari mecanice si al relatiilor dintre diferite parti ale corpului. De aceea, trebuie sa intrii in contact cu corpul tau si sa devii constient de el, numai asa iti poti recapata vitalitatea, sanatatea si autonomia.
Muschi in actiune
Antigimnastica propune ca fiecare persoana sa-si cunoasca propriul corp, considerandu-l un tot si lucrandu-l pentru a preveni leziunile si durerile musculare. Creatoarea acestei pedagogii corporale, Therese Bertherat, considera ca muschii sunt responsabili pentru deformatiile oaselor si articulatiilor. Astfel, practicarea antigimnasticii permite unei persoane sa invete singura sa-si dinamizeze zonele inactive pentru a elimina durerile si rigiditatea. Realizarea unei serii de exercitii de intindere permit ca muschii (atrofiati, deformati sau retrasi sub actiunea activitatilor cotidiene) sa isi recapete mobilitatea si sa se elibereze de tensiune.
Cunoasterea corpului si eliberarea lui
Prin miscari blande si precise se urmareste oprirea impactului cu ceea ce Bertherat numea "dictator sau tigru", lantul muscular din partea posterioara a corpului. Primul lucru care se face este flexibilizarea musculaturii spatelui, deblocand muschii pentru a oferi corpului posibilitatea de a face o distributie echitabila a fortelor, eliberand astfel energia blocata. Astfel, coapsele si abdomenul se fortifica, iar forma corpului se schimba.
Principii de baza
Forta oculta- spate si ceafa: Exista o forta enorma care se gaseste ascunsa in golul cefei ce trece prin spatele omoplatilor, continua pe spate, coboara spre rinichi si picioare, pana cand ajunge la muschii degetelor de la picioare si, desi sunt diferiti, muschii acestor zone ale corpului se comporta ca un adevarat lant, ca si cum ar fi un singur muschi.
Un lant-corp supus: "Tigrul" este un lant solid si foarte puternic, care domina intreg corpul. Jumatatea din fata a corpului este complet supusa, inhibata, adica imobila. Astfel, apar flaciditatea, abdomenul voluminos si alte complicatii des intalnite la multe persoane.
Pact de convietuire- corp in armonie: Propunerea antigimnasticii este sa inveti sa convietuiesti cu tigrul, sa-l imblanzesti. Acest lucru este posibil doar daca ajungi sa-ti cunosti muschii pentru a da libertate fiecarei miscari, prin utilizarea partii corespunzatoare a organismului si economisind astfel energie si efort. Fara graba, cu miscari foarte simple.
Program de exercitii
Antigimnastica contribuie la mentinerea corpului in echilibru perfect, eliberand tensiunile acumulate si reincarcandu-l cu energie. De asemenea, permite ca organismul sa primeasca oxigen, insa acesta ajunge la creier doar daca exista o buna circulatie. S-a demonstrat ca activitatea fizica, pe langa faptul ca relaxeaza musculatura corpului si ofera o mai buna flexibilitate, imbunatateste memoria si mareste capacitatea de raspuns si a gradului de constientizare. Inaintea efectuarii oricarui tip de exercitii efectueaza cateva minute de mers apasat, insotit de o mica balansare a bratelor.
Exercitii pentru spate
1. Cu coatele si genunchii pe sol, ridica si intinde piciorul drept de 50 de ori, repetand apoi miscarea cu stangul. Coapsele si posteriorul vor fi primii beneficiari.
2. Culcat pe spate, ridica trunchiul indoindu-l usor. In acest exercitiu trebuie ca barbia sa atinga pieptul, fara sa tragi de cap.
3. Culcat pe spate, cu palmele orientate spre sol, ridica bratele, fara a se atinge intre ele, pana cand vor ajunge sa se uneasca deasupra capului.
Exercitii cu picioarele desculte
1. Scoate-ti pantofii si sosetele si asaza-te pe podea, sol sau pe o banca. Plaseaza laba piciorului drept pe coapsa stanga si mentine-o pe cat posibil pe axa piciorului de sprijin, introducand degetele mainii stangi intre degetele piciorului drept. Expira in timp ce indoi degetele de la picioare.
2. Desparte-ti usor degetele de la picioare de cele de la maini. Repeta cu celalalt picior si cealalta mana.
Intinderea finala
Culcat pe podea, pe spate, intinde bratele pe langa corp si apoi inapoi, in timp ce picioarele sunt si ele intinse. Se mentine aceasta pozitie timp de 5 secunde, de 2-3 ori.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 39822 ori.
De ce este important zincul
17 Mai 2022Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.
El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.

Vine un moment in viata fiecarui alergator pe distante lungi ...

"Nu am timp sa ma antrenez..." Daca cineva ne-ar putea ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii