Sunteti aici :: Antrenament » SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
Este un lucru binestiut ca daca vrei sa iti imbunatatesti performanta aeroba trebuie sa iti antrenezi sistemul cardiovascular. Recomandarile clasice ne spun ca pentru a ne ameliora capacitatea de efort aerob trebuie sa facem cel putin trei antrenamente pe saptamana, cu durata de minim 20-30 de minute fiecare. Noile cercetari au aratat ca exista si alte modalitati de a obtine rezultate, in unele cazuri intr-o perioada de timp mai scurt decat in antrenamentele clasice.
Antrenamentul cu sprinturi este noua abordare pe care v-o propunem. Un studiu (Kirsten A. Burgomaster, Scott C. Hughes,. Six sessions of sprint interval training increases muscle oxidative potential and cycle endurance capacity in humans. Journal of Applied Physiology, February 10, 2005) arata ca doar 6 sedinte constand in 4-7 sprinturi a cate 30 de secunde efectuate maximal (cu pauze de 4 minute intre ele) pot fi la fel de eficiente in ceea ce priveste ameliorarea performantei cardiovasculare ca si o ora de efort moderat, zilnic. Subiectii au inregsitrat o crestere de 100% a rezistentei la efort - de la 26 de minute la 51 de minute in proba de alergare.
Un alt studiu realizat de aceiasi cercetatori (Burgomaster KA, Heigenhauser GJ, Gibala MJ. Effect of Short-Term Sprint Interval Training on Human Skeletal Muscle Carbohydrate Metabolism During Exercise and Time Trial Performance. Journal of Applied Physiology, February 2006) acestia au demonstrat o ameliorare a performantei de concurs cu pana la 10% in doar doua saptamani. Aceasta metoda de antrenament a dovedit a avea aceeasi eficienta ca un program clasic de antrenament desfasurat pe 5-6 saptamani. Cercetatorii au remarcat in muschii grupului antrenat prin metoda sprinturilor o crestere semnificativa a citrat sintetazei, o enzima marker al capacitatii tesuturilor de a utiliza oxigenul.
Antrenamentul
Urmatorul program de antrenament poate fi efectuat alergand, inotand, pedaland (sau orice alta activitate aeroba doresti). Datorita intensitatii antrenamentelor e bine sa faci un control medical inainte. De asemenea, este bine sa te antrenezi clasic un timp, pentru a intra in forma, fiindca altfel iti va fi dificil si vei avea mult timp febra muscularaÃ? - de preferat 3-4 saptamani. Lasa cel putin o zi de pauza intre antrenamente, pentru refacere.
- Incalzeste-te 5-10 minute facand exercitiul pe care urmeaza sa il folosesti pentru sprinturi.
- Executa un sprint la intensitate maxima, 30 de secunde. Va trebui sa tinzi catre intensitatea maxima la fiecare sprint.
- Odihneste-te 2-4 minute, dar nu sta jos, ci misca-te - de exemplu poti sa alergi usor sau sa pedalezi lent, in functie de efortul ales.
- Executa un alt sprint de 30 de secunde.
- Repeta secventa sprint-pauza de 4-8 ori in functie de nivelul tau de antrenament. La primele antrenamente, opreste-te la 4 repetari, apoi mareste treptat la 8.
- Obiectivul tau trebuie sa fie sa faci 6 antrenamente in 2 saptamani.
Daca esti multumit de rezultate, continua mai mult timp. Este o idee buna sa variezi programul de antrenament la fiecare cateva luni, de-a lungul unui an. Acest tip de antrenament este de mare intensitate, deci este bine ca din cand in cand sa faci si antrenamente mai lejere.
Antrenamentele cu sprinturi reprezinta o buna optiune pentru cei care nu au timp prea mult pentru sport, dar totusi vor sa-si imbunatateasca performantele. Desi este un gen de antrenament foarte solicitant si care necesita un nivel important de motivatie, beneficiul obtinut de pe urma lui este mare, pentru ca duce la imbunatatirea spectaculoasa a capacitatii de efort, in timp scurt.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 49490 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii