Sunteti aici :: Nutritie » 6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE CAFEINA
6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE CAFEINA
Cafeaua aromata, ceaiul, bauturile racoritoare si ciocolata sunt principalele surse de cafeina in cadrul meniului zilnic, avand un efect energizant, tonic, dar si unele dezavantaje. Pentru a savura fara griji o ceasca de cafea, ceaiul tau preferat sau ciocolata fina, uita tot ce ai vazut in filme si invata de la experti cum iti poti proteja sanatatea fara sa renunti la bauturile care te revigoreaza sau la deserturile delicioase.
1. Cafeina poate fi integrata intr-un meniu sanatos
Conform studiilor de specialitate cafeina nu creste riscul declansarii bolilor cronice, cum sunt afectiunile cardiovasculare sau cancerul. De fapt, cafeina are multiple beneficii pentru sanatate. Departamentul de cercetare al Scolii de Medicina din New Orleans a constatat ca un consum moderat de cafeina reduce semnificativ riscul de diabet, dementa senila si maladia Parkinson.
2. Cafeina nu poate neutraliza efectele alcoolului
Cu siguranta ai vazut multe filme in care protagonistii beau cate o ceasca de cafea tare pentru a-si reveni rapid dupa ce au consumat mult alcool, dar expertii au dovedit ca acest lucru nu este posibil. Chiar daca acest mit persista de multi ani, cafeina nu poate elimina alcoolul din organism. Daca bei o ceasca de cafea dupa mai multe pahare de alcool, vei avea impresia ca te poti orienta mai usor, dar capacitatea de concentrare si coordonarea miscarilor este la fel de lenta pentru ca nivelul de alcool din sange ramane neschimbat, a explicat Janet Eagle, profesor doctorand in cadrul Colegiului de Farmacie din Chicago. In concluzie, daca te-ai lasat dus de val la o petrecere si ai pierdut numarul paharelor de cocktailuri sau alte bauturi alcoolice, cel mai bine este sa rogi pe altcineva sa conduca masina sau sa chemi un taxi, pentru ca o ceasca de cafea nu te va ajuta sa te concentrezi atunci cand conduci si vei fi expus accidentelor.
3. Nu esti obligata sa renunti la cafeina in timpul sarcinii
Potrivit datelor furnizate de Congresul medicilor obstetricieni si ginecologi din SUA, un consum moderat de cafeina (aproximativ 200 mg zilnic) nu pune in pericol sarcina si nu are efecte negative asupra fatului. O ceasca de cafea are intre 50 si 160 mg de cafeina, o cana de ceai intre 40 si 80 mg, iar ciocolata contine intre 4 si 110 mg de cafeina la 100g. Cantitatile de cafeina din bauturile racoritoare variaza intre 35 si 64 mg la 300 ml. Pentru mamele care alapteaza Academia Americana a Medicilor Pediatri a emis cateva recomandari in ceea ce priveste efectele cafeinei. Laptele mamei contine mai putin de 1% din cantitatea totala de cafeina consumata, dar in cazul in care bebelusul devine agitat si adoarme greu, poti incerca sa elimini din meniul zilnic toate sursele de cafeina pentru a vedea daca aceasta este cauza.
4. In timp, poti deveni imun la efectele cafeinei
In general, cafeina are un efect stimulant, energizant asupra organismului. Dar nu toate persoanele reactioneaza in acelasi mod dupa ce consuma ceai sau cafea. Nutritionistii au constatat ca persoanele care beau in mod obisnuit 2-3 cesti de cafea, 2 pahare de bauturi racoritoare sau 2 cani de ceai in fiecare zi, nu mai resimt o revigorare la fel de intensa ca la inceput, ci incet-incet organismul lor se obisnuieste cu doza de cafeina. In schimb, cei care le consuma mai rar vor remarca imediat ca au mai multa energie si vigoare. Pentru a te asigura ca fiecare ceasca de cafea sau ceai aromat te ajuta sa te mentii in forma, fa o pauza de 1-2 zile pe saptamana, in care le inlocuiesti cu suc de morcovi sau pere.
5. Cafeina nu provoaca deshidratarea organismului
Desi cafeina are un efect usor diuretic, studiile de specialitate au dovedit ca nu favorizeaza deshidratarea, daca este integrata intr-un meniu echilibrat, care include fructe, legume si cel putin 1,5 litri de apa zilnic. Este foarte usor sa compensezi efectele cafeinei savurand fructe zemoase, sucuri naturale si supe de legume. In plus, apa minerala sau plata previne deshidratarea si accelereaza eliminarea toxinelor.
6. Cafeina nu este intotdeauna mentionata pe lista de ingrediente
Vrei sa consumi mai putina cafeina si citesti cu atentie etichetele produselor pe care le cumperi pentru a alege produsele potrivite? Ei bine, chiar daca stii deja ca boabele de cafea, frunzele de ceai si ciocolata contin aceasta substanta, nu este suficient sa le ocolesti, pentru ca exista si alte surse de cafeina. In principal, este vorba despre guarana, o planta folosita pentru bauturile energizante sau batoanele fitness, care are de patru ori mai multa cafeina decat boabele de cafea. In acest caz, pe lista de ingrediente nu va figura decat guarana deoarece producatorii nu sunt obligati sa specifice continutul ridicat de cafeina din aceasta planta. Pe de alta parte, atunci cand cafeina este adaugata separat pentru a modifica particularitatile unui produs, este obligatoriu sa fie inclusa pe lista de ingrediente. Astfel sucul de fructe sau apa plata care au fost "fortificate" prin utilizarea cafeinei vor mentiona cantitatea exacta.
Amalia Scurt

Acest articol a fost vizualizat de 44327 ori.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!
Cum cresti consumul de proteine
7 Mai 2023Proteinele sunt responsabile pentru numeroase procese esentiale din corp, te ajuta sa te saturi cand mananci, sa pui masa musculara, sa-ti dezvolti forta si pot chiar contribui la slabire. De aceea nu este de mirare ca tot mai multi oameni sunt interesati sa aiba in alimentatie o cantitate consistenta de proteine.
Iata ce trebuie sa faci ca sa mananci mai multe proteine!

Daca te astepti sa citesti un articol referitor la efectele ...

Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi ...

Dislipidemiile reprezinta modificari cantitative sau calitative ale fractiunilor lipidice in ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii