Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Exercitii pentru muschii abdominali 3
LEZIUNILE SPORTIVE ACUTE - primele masuri practice
IMPERFECTIUNEA PERFECTIUNII
VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS
PLANTELE DE SEZON - BENEFICII ASUPRA SANATATII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Saritul corzii, un excelent antrenament cardio
IMAGINEA PROPRIULUI CORP - DILEME
Apa
Exercitii pentru muschii abdominali
SCAPA DE LEZIUNILE ACNEICE!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA

EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA


EXERCITIILE_IN_BAZIN_7752.jpgRecuperarea pulmonara (RP) este una dintre cele mai eficiente interventii pentru imbunatatirea calitatii vietii in bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) ca boala cu diagnostic definitiv. RP se bazeaza de obicei pe exercitii fizice ce constau in mers pe jos sau cu bicicleta, gimnastica sau folosirea greutatilor pentru cresterea masei musculare.

In BPOC, limitarea fluxului de aer expirat datorita dinamicii colapsului cailor aeriene determina un raspuns respirator disfunctional in timpul exercitiului. Rezistenta la fluxul de aer, combinata cu elasticitatea pulmonara scazuta, lungesc timpul necesar expirarii complete catre capacitatea reziduala functionala, predispunind pacientii cu BPOC la cresteri ale volumului pulmonar la sfirsitul expiratiei (datorita aerului ramas blocat) si reduceri corespunzatoare ale capacitatii de inspirare. In plus, efectele sistemice asociate BPOC contribuie la slabirea muschilor periferici, ceea ce duce la deconditionare, iar pacientii devin invalizi. Exercitiul fizic imbunatateste disfunctia musculara periferica si descreste hiperinflatia dinamica. Datorita partial diminuarii capacitatii inspiratorii, un pacient cu BPOC care exerseaza trebuie sa mareasca ventilatia prin cresterea disproportionata a ratei respiratiei fata de volumul de aer. Totusi, tahipnea este atit compensatorie cit si contraproductiva, dupa cum frecventele ridicate scurteaza timpul de expir si agraveaza hiperinflatia plaminului, plasind atit musculatura toracica cit si pe cea diafragmatica in dezavantaj mecanic. In final, aceasta cascada fiziologica duce la dispnee si epuizare la volum de exercitiu fizic relativ scazut.

In ciuda acestor limitari, expunerea repetata la programe de exercitiu aerobic poate duce la imbunatatiri sustinute ale tolerantei la exercitiu si calitatii vietii. Astfel, s-au facut eforturi de a imbunatati toleranta la exercitiu a pacientilor cu BPOC prin introducerea cursurilor de terapie prin exercitiu supervizate de un program bine stabilit de RP. Exercitiul fizic, component esential al RP, consta din tipuri diferite de antrenament, incluzind antrenamentul extremitatii superioare si inferioare (mersul pe banda sau pe bicicleta stationara), cel de forta/anduranta si aerobic. Sedintele trebuie sa fie de 20-30 de minute, de cel putin 3 ori pe saptamina, cel putin 8 saptamini.

Cresterea capacitatii de exercitiu la pacientii cu BPOC poate fi realizata printr-o modalitate noua ce foloseste combinatia hiperoxica (fractia de oxigen inspirat peste 0,21) pe baza de heliu, heliox, si ventilatia neinvaziva (VNI). Suplimentarea cu oxigen poate reduce ventilatia compensatorie si, in schimb, prelungi durata exercitiului. Heliul este un gaz inert de joasa densitate ce reduce turbulenta fluxului de aer, rezistenta cailor aeriene, blocarea aerului si efortul pacientului de a respira. Heliox a dus la imbunatatiri semnificative ale distantei merse pe jos, duratei exercitiului si dispneei. VNI promite sa reduca partial efortul de inspiratie si sa creasca volumul fluxului per respiratie, permitind o reducere compensatorie a ratei respiratorii. Folosirea acestei metode este eficienta la nivelul imbunatatirii ratei respiratorii la maximum de efort in exercitiu doar daca se aplica pacientilor care au completat un program de RP de 6 saptamini.

Exercitiile de gimnastica pot fi dificile pentru unii pacienti cu BPOC care de obicei sint in virsta si pot avea alte co-morbiditati ca artrita severa, care pot impiedica abilitatea de a exersa la un nivel de intensitate suficient de ridicat. Experienta cu artrita reumatoida, insuficienta cardiaca si fibromialgia sugereaza ca folosirea apei ca mediu pentru exercitii in RP poate sa largeasca atractivitatea, acceptabilitatea si eficienta. In Suedia, exercitiile in apa s-au dovedit a induce o rata cardiaca scazuta in comparatie cu aceleasi exercitii pe sol. Intr-un numar de studii de hidroterapie in conditii de spitalizare, cercetatori japonezi au concluzionat ca exercitiul in bazin cu apa minerala calda poate fi folositor in BPOC.

Intr-un studiu din Marea Britanie au fost cautate schimbarile rezultate in functia pulmonara, capacitatea de exercitiu si calitatea vietii in general. Au participat 101 pacienti cu BPOC minora pina la medie. Nu a fost o limita de virsta, dar au fost exclusi pacientii cu BPOC severa sau in terapie cu oxigen pe termen lung, cei cu probleme cardiace sau neurologice care ar fi interferat cu abilitatea lor de a exersa, si cei care au suferit desaturare cu oxigen la un nivel de pina la 85% sau mai joasa in timpul participarii la testul de capacitate minima de a exersa.

Programul de exercitii in bazin a fost de 12 sedinte de 30 de minute de-a lungul a 6 saptamini, 2 sedinte pe saptamina. Initial s-a desfasurat o incalzire la sol. A urmat o incalzire in bazinul cu apa incalzita la 29 grade Celsius, temperatura standard de comfort. Exercitiile care au urmat au fost adaptate capacitatilor individuale ale participantilor si au inclus exercitii pentru membrele superioare si inferioare, exercitii de rezistenta folosind elevarea si miscarea impotriva curentului, si anduranta. La sfirsit s-a desfasurat un exercitiu de relaxare. Dupa fiecare sedinta a avut loc o sesiune de educatie acoperind o arie larga de subiecte cu sfaturi folositoare incluzind patologia bolii, ingrijirea individuala, tratamentul, dieta, tehnicile de respiratie, conservarea energiei si relaxarea. Educatia a fost oferita de catre o echipa multidisciplinara compusa din un fizioterapist, un doctor, asistente medicale specializate si un instructor de exercitii fizice. Participantii au fost incurajati sa exerseze acasa in functie de posibilitatile fiecaruia. In timp de 2 saptamini de la sirsitul programului participantii au repetat testul de mers pe jos si spirometria electronica (pentru functia pulmonara). Completarea unui chestionar a urmarit 4 domenii- dispnea, oboseala/fatigabilitatea, starea emotionala si capacitatea de exersare atinsa. Rezultatele au fost analizate statistic. Toate masuratorile (scorul pentru dispnee, distanta parcursa mergind pe jos) au fost in directia imbunatatirii. Majoritatea participantilor s-au bucurat de apa datorita libertatii pe care apa o da exercitiului in comparatie cu exercitiul pe sol, usurintei exersarii in apa, sentimentului de lipsa a greutatii corporale si socializarii. Dupa ce initial 1 din 4 pacienti solicitati au acceptat participarea la program, jumatate din participanti au continuat sa exerseze in apa de 2 ori pe saptamina cite 30 de minute 6 luni dupa ce programul s-a incheiat.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii