Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SUTE DE REPETARI... ZERO GANDIRE
De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive?
Rotirea trunchiului
PENTRU PARINTI SI FRATI MAI MARI
NICIUN MINUT FARA MISCARE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Ridicarea picioarelor din intins pe banca
MITURI DESPRE SLABIRE
DIETELE: ESEC SAU SUCCES?
URZICA
FEBRA MUSCULARA - CATEVA IDEI PRACTICE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Slabirea si vointa Fierbinte
“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”rnCand îti doresti sa slabesti, e nevoie de...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ZGOMOTELE ARTICULARE - ar trebui sa ne ingrijoreze?

ZGOMOTELE ARTICULARE - ar trebui sa ne ingrijoreze?


ZGOMOTELE_ARTICULARE_57567.jpg"Mult zgomot pentru nimic" sau o problema care ar trebui sa te ingrijoreze? Trebuie oare sa mergem la doctor fiindca una sau mai multe dintre articulatiile noastre scartaie, trosnesc, pocnesc sau fac alte zgomote ciudate? Aceste intrebari si le pun multi oameni, fiindca aceste zgomote articulare sunt destul de frecvente, adesea deranjante si pot deveni motiv de ingrijorare, in special pentru cei ce fac efort fizic intens si isi pun problema daca acestea nu ar putea sa fie semnele unei afectiuni in stadiu incipient.
Zgomotele articulare apar cel mai frecvent la nivelul genunchilor, insa pot fi intalnite si la nivelul articulatiei gleznelor, degetelor (atat de la maini, cat si de la picioare), coloanei vertebrale, coatelor, umerilor... deci pana la urma la toate nivele articulare... pana si la nivelul articulatiei temporomandibulare.
Ca sa va risipesc temerile si sa nu va tin in suspans pana la sfarsitul articolului, vreau sa va spun ca de cele mai multe ori aceste zgomote nu indica o problema de sanatate, in special daca nu sunt insotite de durere si persista nemodificate de-a lungul anior. Ele sunt produse de catre tesuturile moi de la nivelul articulatiilor.

 
 
La nivelul articulatiei genunchiului, daca rotula nu este aliniata perfect in structurile articulare, ea se poate freca de tesuturile adiacente ceea ce provoaca un zgomot specific. Totusi exista si zgomotele asociate cu durere, ceea ce poate indica un grad de degenerare a suprafetelor articulare ale oaselor. Unori zgomotele articulare pot fi provocate de catre rupturi sau fisuri ale meniscurilor, sau de catre meniscuri deformate care sunt "ciupite" intre capetele articulare atunci cand genunchiul este indoit si apoi se face extensia membrului inferior.
 

 
Alte explicatii posibile ale zgomotelor articulare ar fi mici zone de calcifiere ale ligamentelor, care trecand peste suprafete mai dure produc o "pocnitura". De asemenea, tensiunea superficiala ce se creaza intre capetele osoase prin intermediul lichidului sinovial din articulatie poate fi o sursa de zgomot (daca ati alipit doua bucati de geam printr-o pelicula subtire de apa si apoi ati incercat sa le departati, stiti la ce ma refer).
 

 
Concluzia ar fi urmatoarea: daca zgomotele nu sunt insotite de durere, tumefactie, inrosire, deformare, atunci nu aveti motive sa va ingrijorati, in schimb daca se instaleaza durere locala, atunci ar fi bine sa mergeti la un medic (ortoped, reumatolog).
 

 
Sunt utile suplimentele nutritive destinate intretinerii articulatiilor?

 
 
De aproape 20 de ani exista o disputa intre specialisti pe tema utilizarii glocozaminei si condroitinsulfatului ca suplimente in pentru mentinerea sanatatii articulatiilor si ca adjuvante in tratamentul artrozei, o boala degenerativa de care sufera peste 16 milioane de americani si al carei mecanism nu este pe deplin inteles nici astazi. La nivelul articulatiilor, cartilajul articular este supus unei permanente alternari de faze de degradare si reparatie. Pentru ca reparatia sa aiba loc in parametrii optimi, trebuie sa existe suficient "material de constructie".
 

 
Glucozamina este un precursor al glucozaminoglcanilor, molecule implicate in formarea si repararea cartilajelor. Condroitinul este cel mai abundent glucozaminoglican la nivelul cartilajului si este responsabil de elasticiatea sa. Utilizarea acestor substante ca suplimente nutritive se bazeaza pe teoria conform careia administrarea orala poate accelera rata formarii de cartilaj nou. Exista numeroase studii care si-au indreptat atentia asupra efectelor administrarii pe termen scurt (1-2 luni) a glucozaminei si condroitinsulfatului. Rezultatele au fost incurajatoare: durerile celor cu artroza s-au redus intr-o masura mai mare decat la un grup care a primit placebo, iar in comparatie cu un grup care a primit un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene (asa cum sunt aspirina, ibuprofenul) rezultatele au fost similiare. Diferenta este ca antiinflamatoarele nesteroidiene prezinta un risc mai crescut de aparitie a unor efecte secundare cum ar fi tulburarile gastrointestinale, mergand pana ulcer si hemoragii digestive superioare. Pe de alta parte, glucozamina si condroitinul nu au efecte secundare si protejeaza suprafata cartilajului, lucru care nu se intampla in cazul AINS.
 

 
Deoarece artroza este o boala cronica ce progreseaza lent in timp, pentru a testa un tratament este nevoie de studii care sa aiba o durata mai lunga. S-au efectuat studii pe perioade mai lungi de 3 luni care au aratat ca pacientii au simtit ameliorari in ceea ce priveste durerea. Colegiul American de Reumatologie a prezentat in 1999 un studiu care compara administrarea glucozaminei pe o perioada de trei ani versus administrarea unui placebo, la un grup de 200 de pacienti. Cei care au primit glucozamina au inregistrat o scadere semnificativa a durerii, fata de cei la care a fost administrata o substanta fara efecte terapeutice.
 

 
Asadar, alaturi de controlul greutatii, exercitiul fizic si medicatie, utilizarea acestor suplimente poate fi de folos in prevenirea si tratamentul artrozelor. In ceea ce priveste culturistii, suplimentarea din cand in cand cu glucozamina si condroitin nu poate avea decat efecte benefice, deoarece incarcarea articulatiilor cu greutate mare supune cartilajul articular la un stres suplimentar.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 388387 ori.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Articole din aceeasi categorie

STRETCHING ASISTAT
Atunci cand ne trezim din somn ne intindem. Este un ...
CELULITA CELULITA
Opt femei din zece au aceasta problema. De fapt ce este ...


SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
Vreau sa va reţin atentia asupra unei probleme de care ...
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI REDUCE POSIBILITATEA APARITIEI HIPERTENSIUNII ARTERIALE
Cu toti am auzit celebra fraza spusa de cei care ...


Alte articole despre Sanatate





Pagina 14 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii