Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PROPOLISUL
PROTEINELE DIN ZER IMBUNATATESC ACTIVITATEA MENTALA
CSID - Floricele de porumb reduc riscul de boli cardiovasculare si cancer
PE SCURT DESPRE PILATES
CORECTAREA LORDOZEI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Consumul de fructe in curele de slabire
VIDEO - Alimentatia pe grupe de varsta
BICICLETA STATIONARA - MIC GHID DE ALEGERE SI UTILIZARE
CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
SLABESTE NUMARAND CALORII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT

BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT


BOXUL_MAI_MULT_DECAT_15041.jpgAruncand un ochi peste originile sale mai mult decat impresionante care se pierd undeva in Grecia Antica, in timpul celebrelor Olimpiade sau in arenele faimosilor gladiatori romani, boxul a suferit din ce in ce mai multe transformari de-a lungul vremii, pana cand a reusit sa ajunga la "forma" pe care o cunoastem cu totii in zilele noastre. Boxul sau pugilismul a incetat de mult sa fie o simpla lupta in care doi adversari isi demonstreaza forta si s-a metamorfozat intr-o autentica arta care implica o conditie fizica de invidiat, care conduce automat la o pregatire fizica impresionanta, rapiditate in executia miscarilor specifice, dar si foarte mult curaj, determinare si inteligenta tactica.

Cunoscut ca si arta de a lovi un adversar, fara ca tu sa primesti loviturite acestuia, boxul poate deveni sportul tau preferat, chiar daca nu intentionezi sa iti faci o cariera din asta. Cu alte cuvinte, e posibil sa practici box si in afara ringului, fara a te confrunta cu un adversar. Date fiind minunatele sale avantaje de ordin fizic si fiind considerat unul dintre cele mai complete si complexe sporturi, nu e de mirare ca boxul este foarte indragit si imbratisat de un numar impresionant de oameni. Daca te-ar tenta macar sa afli cu ce se mananca un antrenament care sa te pregateasca, teoretic, sa intri in ring alaturi de un adversar, iata o serie de informatii utile.

ECHIPAMENT SPECIFIC. Chiar daca nu o sa iti infrunti cu adevarat un adversar, daca decizi sa te inscrii la un curs de box e bine de stiut ca vei avea nevoie de un echipament special. In primul rand, manusile, care sunt de doua feluri: manusi specifice sesiunilor de antrenament, si manusi pentru competitie. Pe langa acestea, vei avea nevoie de o casca speciala pentru a-ti proteja capul, o proteza dentara de protectie, o pereche de ghete speciale, pantaloni scurti, un maieu, dar si bandaje si o centura de protectie. Acesta ar fi un exemplu de echipament pe care ar trebui sa-l porti la un antrenament obisnuit.

In ceea ce priveste sala de box pentru antrenamente, aceasta va trebui sa includa un ring, un sac de nisip, mingi speciale de genul mingi-para, haltere, corzi de sarit si oglinzi necesare corectarii pozitiei.

Antrenament de baza

Saritura la coarda si urcatul scarilor in fuga sunt unele dintre cele mai reprezentative forme de antrenament pe care toti boxerii sunt obligati sa le practice, indiferent de nivelul lor de pregatire. (aminteste-ti de filmele cu celebrul Rocky Balboa).

Alergatul. Alergatul este una din pietrele de temelie ale oricarui antrenament de box. Dat fiind faptul ca boxul solicita foarte mult picioarele, e lesne de inteles de ce e nevoie sa alergi foarte mult pentru a-ti imbunatati atat miscarile ofensive, cat si pe cele defensive. Asadar, sunt recomandate niste sesiuni de jogging de cateva ori pe saptamana.

EXERCITII PENTRU PARTEA SUPERIOARA A CORPULUI

Pe langa niste picioare rezistente si aflate intr-o forma de invidiat, contrar a ceea ce ai putea crede, boxul nu necesita muschi foarte dezvoltati si fermi; exercitiile de ridicare a greutatilor nu sunt un punct fierbinte al antrenamentului de box, deoarece boxerii au nevoie de muschi "fluizi". Explicatia e simpla: loviturile cu pumnul implica foarte multa fluiditate si explozivitate, si nu sunt legate direct de forta bruta. De aceea flotarile si exerictiile de intarire a muschilor gatului sunt preferate si recomandate in cadrul oricarei sedinte de antrenament specifice boxului.

EXERCITII PENTRU ABDOMINALI. Deoarece abdomenul nu e o zona protejata de oase, devine si una de interes maxim pentru aplicarea loviturilor. Bineinteles, e nevoie de intarirea muschilor abdominali, asa ca 5 seturi a cate 100 de abdomene ar trebui sa devina o rutina chiar si pentru cei care nu doresc sa practice box la nivel profesionist.

Boxul in oglinda. Aceasta este o forma indragita de antrenament care presupune executarea miscarilor specifice boxului in fata unei oglinzi, folosind miscari lente. Astfel vei putea sa ai o privire de ansamblu asupra tuturor miscarilor si tehnicilor de lupta pe care le-ai invatat si vei putea sa corectezi eventualele deficiente. In plus, antrenamentul in oglinda e recomandat inaintea celui propriu-zis la sacul de nisip.

LOVIREA SACULUI DE NISIP. Aceasta este o alta parte favorita a boxerilor care au sansa sa exerseze tehnicile invatate folosind o tinta solida. In plus, acest exercitiu este foarte util pentru imbunatatirea conditiei fizice necesare in cadrul luptelor. Minimul ar consta in patru astfel de runde de lovituri ale sacului de nisip, si intre sase si doisprezece runde pentru o sesiune "normala" de lucru. Exista mai multe tipuri de saci care pot fi folositi, fie ca vorbim de sacul de dimensiuni reduse care ajuta la imbunatatirea vitezei si care trebuie lovit foarte rapid folosind ambii pumni, pentru imbunatatirea coordinarii mana-ochi, sau de sacul de dimensiuni mari care ajuta la imbunatatirea acuratetei si a miscarilor defensive.

SARITURA CU COARDA. Acesta este un alt exercitiu nelipsit din orice antrenament de box. Nu numai ca e un foarte bun exercitiu cardio, dar este foarte util pentru coordonarea miscarilor de picioare atat de necesare in box.

LUPTA IN RING. Antrenamentul in ring in care tu, insotit de un partener sau de un antrenor va miscati in ring si simulati niste miscari reale mult mai ample decat cele exersate la sacul de box. Astfel, partenerul de lupta sau antrenorul va purta o protectie corporala si iti va acorda sansa de a-ti exersa loviturile cu pumnii intr-un mod care se apropie foarte mult de rundele de box reale.

Alte forme de antrenament includ urcatul scarilor, saritura in cruce sau intinderile. Pentru final, iata si cateva exemple de lovituri des intalnite in box:

-Knock-Down (K.D.): situatie in care unul dintre combatanti cade din cauza loviturilor primite;
-Knock-Out (K.O.): situatia unui boxer care cade la podea si nu se poate ridica in timp ce arbitrul numara trecerea a 10 secunde, ca urmare a unei lovituri puternice;
-Knock-Out tehnic: decizie luata de arbitru intr-un meci de box, cand acesta considera ca unul dintre boxeri, desi nu a cazut, nu mai poate continua sa boxeze ca urmare a loviturilor primite.

-Sving: lovitura data prin lateral, cu bratul usor indoit;
-Upercut: lovitura care consta din lovirea adversarului prin ducerea rapida a bratului de jos in sus, in dreptul barbiei.



Alexandra Igna


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 92618 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

METODA "HEAVY DUTY"
"Heavy Duty" este o sintagma introdusa de Mike Menzer, o ...
REFACEREA DUPA ANTRENAMENT
Refacerea in sport este definita ca fiind restabilirea capacitatii de ...


SUPRAANTRENAMENTUL - UN PAS SPRE BOALA
Supraantrenamentul este inamicul numarul 1 al sportivilor, dupa accidentari. Supraantrenamentul ...
AEROBICUL, UN MOD EFICIENT DE A ARDE GRASIMEA
"Aerobic" inseamna "cu oxigen" si exercitiile aerobice implica mai multi ...


Alte articole despre Antrenament





Pagina 14 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii