Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CE NE FACEM CU ALERGIA?
Mineralele
FACTORII PROTECTORI AI APARATULUI CARDIOVASCULAR
COLITA DE FERMENTATIE
SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Extensia soldului la sol
ENERGIA SI SLABIREA
8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA
CSID - Dietele disociate nu reprezinta o solutie buna
PLEDOARIE PENTRU EXERCITII IN AER LIBER
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA

ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA


Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, fie doar pentru o simpla informare, fie fiindca chiar te preocupa aceasta problema o sa ai surpriza sa descoperi o multime de articole si mai ales relatari personale despre ingrozitoarele si inspaimantatoarele efecte secundare ale aspartamului.

Citind ai impresia ca poti sa intrevezi o particica din conspiratia mondiala pusa la cale de catre marii producatori de alimente, suplimente, aditivi alimentari etc.

Pe langa aceste articole de senzatie, companiile producatoare de aspartam il prezinta drept o modalitate de a trai sanatos si o cale sigura de a evita obezitatea.

Firesc, iti vei pune intrebarea pe cine ar trebui sa crezi...

Sursele de incredere sunt organismele abilitate pentru a controla calitatea alimentelor si relatia dintre consumarea acestora si mentinerea starii de sanatate. Agentii ca Food Standards Agency (Agentia pentru Standarde Alimentare), European Food Standards Authority (Autoritatea Europeana pentru Standarde Alimentare) si Food and Drug Administration (Administratia pentru Alimentatie si Medicamente) au fost create tocmai pentru a urmarii aceste probleme si pentru a initia cercetari atunci cand exista suspiciunea ca unele dintre alimente sau compusii din alcatuirea lor ar putea sa aiba efecte secundare nedorite.

Aspartamul este un indulcitor sintetic alcatuit din doi aminoacizi, acidul aspartic si fenilalanina. El este de 200 de ori mai dulce decat sucroza. Se gaseste pe piata sub forme comerciale denumite NutraSweet sau Canderel. In Europa se consuma anual peste 2000 de tone de aspartam.

Desi nu exista date certe care sa certifice legatura dintre consumul aspartamului si aparitia cancerului, depresia, dementa, caderea parului sau tulburari comportamentale gasim un adevarat folclor in jurul acestor probleme si evident se naste intrebarea daca nu cumva exista un sambure de adevar si poate ca ar fi bine sa evitam aceasta substanta sau alimentele si suplimentele care o contin. Agentiile amintite anterior trateaza cu multa atentie si seriozitate preocuparile opiniei publice, raspunzand intrebarilor ridicate prin efectuarea de studii sau analizand studii efectuate de particulari. Numai in anul 2002 a fost realizata o sinteza a peste 500 de studii care vizau aspartamul.

Concluzia cercetarilor clinice, biochimice si comportamentale a fost ca doza zilnica de 40 mg/kg/zi de aspartam este sigura in orice situatie, cu exceptia persoanele care prezinta fenilcetonurie (o boala congenitala in care exita o deficienta enzimatica, ceea ce conduce la tulburari neurologice si retard mental).

Dar in ceea ce priveste combaterea obezitatii, poate fi intr-adevar aspartamul solutia, asa cum se lauda companiile producatoare?

Se cunoaste faptul ca in multe tari europene consumul de zahar asigura in jur de 200 kcal din necesarul zilnic, adica aproximativ 10%. Presupunand ca am inlocui acest consum cu aspartam, atunci am putea beneficia de o reducere a cantitatii zilnice de calorii, ceea ce ar putea preveni sau trata obezitatea. Totusi dovezile in acest sens sunt inca neconcludente, cu toate ca la copii s-a constatat ca administrarea regulata de sucuri ce contin zahar se asociaza cu cresterea in greutate, in timp ce consumarea de sucuri de fructe sau sucuri dietetice este invers asociat cu cresterea in greutate. In privinta obezitatii, cele mai multe studii arata ca principalul factor raspunzator este aportul lipidic exagerat; se prefera un regim alimentar mai bogat in zahar si glucide simple, deoarece s-a constatat ca astfel de regimuri au un procent mai mic de lipide decat alte modele de regim alimentar.

Zaharul este incriminat de asemenea si pentru producerea cariilor dentare. Producatorii de aspartam afirma ca inlocuirea zaharului cu indulcitor sintetic ar putea sa reduca incidenta cariilor, totusi cercetatorii au aratat evitarea consumului de zahar nu are un efect sesizabil in aceasta problema, deoarece principalii factori care ar trebui incriminati sunt deficitul de fluor si consumul de zahar intre mese (nu consumul pur si simplu al zaharului).

In concluzie, aspartamul ar trebui privit realist la adevarata lui valoare. Nu este un produs atat de ingrozitor pe cat s-ar putea crede citind informatiile de pe site-uri obscure, dar nici nu reprezinta rezolvarea unor probleme foarte importante asa cum incearca producatorii sa ne convinga.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca ok.)

Acest articol a fost vizualizat de 76398 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

Efectele aminoacizilor asupra eliberarii de hormon de crestere in timpul antrenamentelor
Hormonul de crestere este produs de glanda pituitara aflata in ...
HMB
"Cand am auzit pentru prima data de HMB recunosc ca ...


NUTRITIE INTELIGENTA
Pentru a obtine performantele scontate orice culturist stie cat de ...
ALIMENTATIE OPTIMA
31 Martie 2009 - Cererea zilnica normala de energie este de aproximativ 1600-1800 kcal ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 12 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii