Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANTRENAREA CREIERULUI
IMC SI VARIATIA GREUTATII - AL 6-LEA SEMN VITAL
CELE MAI FRECVENTE GRESELI PE CARE LE FAC CEI CE MERG LA SALA
REGIMURILE DE SLABIRE CU PUTINI CARBOHIDRATI
Vitaminele


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole MINTE VERSUS CORP
ANTRENAMENTUL SECVENTIAL SI SCADEREA IN GREUTATE
Stretching - abdomen - exercitii set 2
TRANSFORMA ZAMBETUL INTR-UN ELIXIR PENTRU SUFLET
DERETICAM SI NE ANTRENAM
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR

PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR


Daca va aduceti aminte am discutat in numarul trecut al revistei despre criteriile pe care le utilizeaza oamenii de stiinta pentru clasificarea diverselor tipuri de proteine. In acest articol intentionez sa subliniez punctele forte si punctele slabe ale principalelor patru tipuri de proteine, cele din zer, cazeina, proteinele oului si cele din soia.

Proteinele din ZER

Zerul este un subprodus al laptelui, care se obtine atunci cand se face branza. Aproximativ 20% din proteinele laptelui sunt reprezentate de cele din zer si 80% de cazeina. Suplimentele nutritive se obtin prin filtrarea acestor fractiuni. Astfel se obtin concentratele proteice, care au aproximativ 80% proteina sau izolatele proteice cu peste 90% proteina (diferenta intre ele este data de procesul tehnologic utilizat, care elimina mai mult sau mai putin din carbohidrati si lipide).

Puncte forte

1. O proteina de calitate, cu valoare biologica 104, mai mare decat orice alta proteina animala.

2. Digerare rapida; nu lasa senzatia falsa de plenitudine (gastrica, intestinala).

3. Importanta pentru sistemul imunitar.

4. Bogata in BCAA (aminoacizi cu catena ramificata) - leucina, izoleucina, valina. Acesti aminoacizi sunt foarte importanti pentru culturisti, deoarece "salveaza" proteinele tesutului muscular de la utilizarea ca sursa energetica.

5. Stimuleaza actiunea IGF-1 (insulin-like growth factor)

Puncte slabe

1. Deoarece se digera rapid, nu mentine mult timp senzatia de satietate.

2. Continut destul de sarac in glutamina (unele produse au adaos de glutamina tocmai pentru a corecta acest punct slab).

Cazeina (proteina laptelui)

Cazeina este proteina predominanta in laptele de vaca ( ca fapt divers, laptele speciei umane este mai bogat in albumine, similare cu proteinele din zer, decat in cazeina). Proteinele din branza sunt reprezentate in principal de cazeina.

Puncte forte

1. Este o proteina ce se digera mai lent; tranzitul mai lent prin tubul digestiv o expune mai mult strcturilor intestinale, ceea ce creste procentul absorbit.

2. Are un continut crescut de glutamina (mai mare decat zerul, oul sau soia).

Puncte slabe

1. Unii oameni au alergie la aceste proteine. Daca este vorba de o intoleranta la lactoza din lapte, atunci concentratele proteice din cazeina nu pun probleme, fiindca au un continut redus de lactoza.

Proteinele oului (din albus)

Aceste proteine au fost considerate mult timp "standardul de aur" la care se raportau toate celelalte proteine. Au fost detronate de catre proteinele zerului.

Puncte tari

1. Continut bogat in aminoacizi cu molecula de sulf, foarte importanti intr-o multime de procese metabolice.

Puncte slabe

1. Un usor gust amar.

2. Conceptia gresita a multor oameni care continua sa creada ca suplimentele proteice obtinute din ou au continut crescut de colesterol. La fabricarea acestora se foloseste doar albusul, nu si galbenusul, cel care contine de fapr colesterol.

Proteinele din soia

Puncte forte

1. Reduc riscul aparitiei bolilor de inima. FDA (Food and Drug Administration - institutia americana ce avizeaza utilizarea alimentelor, suplimentelor, medicamentelor etc.) afirma faptul ca "25 de grame de proteine din soia consumate zilnic in cadrul unui regim alimentar sarac in grasimi saturate si colesterol poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima". Se considera ca izoflavonele sunt responsabile pentru acest efect benefic.

2. Ajuta la reglarea functiei tiroidiene.

3. Este bogata in glutamina (ceva mai putin totusi decat cazeina).

Puncte slabe

1. Nu este o proteina de caliatate superioara, deoarece nu contine toti aminoacizii esentiali.

2. Nu are aceeasi valoare ca proteinele din lapte pentru dezvoltarea masei musculare.

In concluzie, fiecare tip de proteina are avantaje si dezavantaje. Este de preferat sa nu va limitati la un singur tip de proteina, ci sa combinati, pentru a beneficia de toate avantajele lor.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 82098 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii