Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CELULITA
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN
EXERCITII PENTRU SOLDURI - SCAPA DE COLACEI!
Energia
POFTITI LA SLABIT! ANDREI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ANTRENAMENTUL DE PRIMAVARA
Ciocolata - inger sau demon?
CUM SA NU REUSESTI SA TII O CURA DE SLABIRE
AVOCADO
INSOMNIA, BALAURUL NOPTILOR NOASTRE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum te refaci rapid dupa efort? Fierbinte
Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » MEDICATIA ANTIINFLAMATORIE LA INDEMANA SPORTIVILOR

MEDICATIA ANTIINFLAMATORIE LA INDEMANA SPORTIVILOR


Medicatia antiinflamatorie, in special clasa de antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) reprezinta o parte importanta dintre cele mai "populare" medicamente care se vand "la liber" (sau "over the counter", cum spun americanii, adica "peste tejghea"). In fond, cine nu a avut o durere de spate sau de umar si pentru ca la medicul de familie este mereu coada la cabinet, a intrebat pe cineva apropiat sau s-a documentat pe net pentru o solutie rapida si la indemana...

MEDICATIA_ANTIINFLAM_25184.jpgAcest articol nu are intentia sa incurajeze aceasta atitudine, ci doar sa va aduca ceva mai multa informatie despre aceasta categorie de medicamente, care desi sunt folosite pe scara larga, mecanismul lor de actiune nu este cunoscut de cea mai mare parte dintre utilizatori. Ele sunt foarte eficiente atunci cand sunt folosite la momentul potrivit si in dozele adecvate, insa ca orice medicament sunt insotite de riscuri, contraindicatii si efecte secundare.

Cele mai populare medicamente sunt aniinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi aspirina, piroxicam, ibuprofen (Advil, Ibumetin, Marcofen, Paduden, Rupan), naproxen (Napren, Naprosyn) si ketoprofen (Fastum gel, Profenid). Acetaminofenul (Paracetamol, Tylenol, Panadol, Eferalgan) face parte din alta clasa, insa cu efecte asemanatoare. Avantajul sau este ca spre deosebire de cele enumerate anterior, nu are efecte secundare asupra mucoasei stomacului si este mai sigur in administrare la copii (insa intoxicatia cu paracetamol apare la doze mai mici si poate fi letala).

Unele medicamente contin si alte ingrediente cum ar fi cafeina sau decongestionante si sunt vandute pentru tratamentul "racelii".

AINS

Mecanismul de actiune al acestei clase de medicamente este inhibarea producerii de prostaglandine - substante care actioneaza in organismul nostr ca mediatori ai multor procese fiziologice, printre care secretia de mucus ce tapeteaza interiorul stomacului si reglarea tensiunii arteriale. Insa ceea ce este foarte important - ele mediaza procesele inflamatorii. Utilizarea lor in cazul unor inflamatii este destinata tocmai pentru a inhiba producerea de prostaglandine si astfel de a limita procesul inflamator, reducand senzatiile dureroase, edemul si permitand zonei respective sa functioneze la parametrii mai apropiati de normal. Asa cum spuneam, atunci cand sunt administrate pe cale orala, medicamentele din clasa AINS pot sa provoace iritatia mucoasei gastrice, ducand chiar la aparitia gastritei si ulcerului.

Acetaminofenul

Acest medicament nu actioneaza asupra prostaglandinelor si din acest motiv este considerat un medicament mai sigur decat cele din clasa AINS. De asemenea, nu produce hemoragii gastrointestinale. El reduce febra si durerea, insa nu si inflamatia. Dozele mari de paracetamol pot fi toxice pentru ficat (o intoxicatie cu numai 20 de tablete de Paracetamol poate fi letala).

Desi pare un lucru banal - in fond, cine nu are in casa Aspirina si Paracatemol, este de preferat sa discutati cu medicul inainte de a urma un tratament, mai ales daca trebuie sa luati concomitent mai multe tipuri de medicamente.

De obicei, aceste medicamente sunt utile in cazul accidentarilor curente produse in timpul antrenamentului, folosite fie ca medicatie orala, fie local (creme, geluri), insa trebuie sa fiti constienti ca o accidentare aparent banala poate sa ascunda o problema mai grava, sau se poate croniciza daca nu este tratata corect de la bun inceput si sa va faca probleme pe o perioada lunga de timp.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 54741 ori.



Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Articole din aceeasi categorie

CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios ...
DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI
Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia ...


TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA
Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, care este ...
ESTI IN FORMA? ESTI IN FORMA?
A fi in forma are o interpretare diferita in randul ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii