Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam GUMA DE MESTECAT - PRO SI CONTRA
DIETA SI SANATATE ORALA
ALIMENTATIE OPTIMA
AMPLITUDINEA DE MISCARE SI EFICIENTA EXERCITIILOR
CAMPIONII SANATATII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
TINERII SI PUBLICITATEA ALIMENTARA
CONTROLUL MEDICAL ANUAL. INVESTIGATII IMPORTANTE
IMAGINI DE LA EMISIUNI RECENTE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » VINUL

VINUL


VINUL_57040.jpgVinul ca si uleiul si graul precede istoria umanitatii. Nu se gaseste in natura si poate deveni chiar element de seductie.

Vinul poate fi ales tinand cont nu doar de ce anume va fi servit la masa ci si de tipul de persoana impreuna cu care se va consuma.

Pe langa actiunea pe care o exercita asupra creierului si a stomacului, vinul pare sa faca bine si inimii, declara un studiu anual al congresului cardiologilor care s-a tinut in Orlanda, Florida, si care a demonstrat ca un consum moderat, intre 1 si 3 pahare pe zi favorizeaza longevitatea.

Riscul mortii a rezultat inferior cu 36% pentru orice cauza in general si cu 34% pentru tulburarile cardiovasculare in particular .

Prin consumul moderat de vin se introduc in organism o serie de antioxidanti care dezvolta o puternica actiune de protectie impotriva bolilor degenerative si a cancerului, luptand intr-un mod eficace impotriva radicalilor liberi.

Un efect analogic se obtine din sucul proaspat de struguri. In consecinta, efectul nu se datoreaza in mod particular alcoolului ci continutului de substante active din fruct.

Deoarece seara speciala dintre ani se apropie, imi permit sa contribui cu cateva indicatii modeste in alegerea si servirea vinului la masa.

Foarte importanta pentru inceput este servirea vinului la temperatura corecta, conditie esentiala pentru a simti savoarea in toata substanta ei.

Marea majoritate a vinurilor rosii dau tot ce au mai bun la o temperatura cuprinsa intre 16 si 18 grade. Vinul rosu servit prea rece devine acid si deci in mod sigur nepotrivit, in timp ce vinurile de antreu si de desert ajung la apogeul placerii papilelor gustative daca sunt servite la o temperatura usor mai scazuta, cuprinsa intre 14 si 15 grade.

Iata si un tabel rezumativ cu cele mai consumate bauturi pe baza de alcool si fructe si temperatura necesara obtinerii unei atmosfere perfecte:

· Sampanie si vinuri spumante: 7 grade

· Vinuri dulci mai putin nobile: 10-12 grade

· Vinuri rose: 10-12 grade

· Vinuri albe simple: 10-12 grade

· Sherry sec: 12-13 grade

· Vinuri albe seci si fine: 14-16 grade

· Vinuri de desert: 14-16 grade

· Vinuri rosii usor fructate: 14-15 grade

· Vinuri rosii: 16-18 grade

· Sherry: 16-18 grade

· Porto: 16-18 grade

Truc: Pentru a evita problema de temperatura prea ridicata a unei sampanii, tine-o pe masa intr-un bol cu gheata in timp ce se consuma.

Alegerea vinului la prima vedere cu ochiul liber reprezinta primul test. Oricare ar fi culoarea si tonul sau, vinul trebuie sa fie limpede, fara defecte. Examenul claritatii se face tinand paharul in dreptul ochiului si o sursa de lumina de la aceeasi inaltime.

Pentru vinurile rosii examenul transparentei se obtine examinand vinul pe un fond alb deschis. Inclinand paharul se observa un disc care ne informeaza despre starea de conservare si varsta vinului. Trebuie sa se aiba in vedere culoarea dar si stralucirea vinului.

Vinul alb:

· aproape incolor: vin foarte tanar

· auriu deschis cu reflexe verzui: vin tanar

· auriu pai cu reflexe de bronz: vin matur invechit in lemn

· ambra: vin oxidat, prea vechi

Vinul rosu:

· violaceu: vin foarte tanar

· rosu ciresiu: vin tanar

· culoare rosie cu reflexe portocalii: vin care incepe sa invecheasca

· rosu brun: vin de calitate superioara

Consumul de vin tine cont de o anumita ordine la masa, in functie de culoare, aroma, intensitatea parfumului:

· vinul alb inaintea celui rosu

· vinul de antreu si de desert inaintea celui de friptura

· vinul sec inaintea celui dulce

· vinul simplu inaintea celui complex si foarte parfumat

Imbinarea vinului si a felului de mancare constituie o adevarata arta. Nici savoarea vinului nu poate fi mai puternica decat felul de mancare si nici reciproc. Unul dintre principiile pe care le poti urma in alegerea vinului este din punct de vedere al anotimpului: bucataria de vara pe baza de sosuri usoare, carne alba sau peste se imbina de cele mai multe ori perfect cu vinurile albe, tinere si acidulate, in timp ce toamna si iarna bucataria bogata in grasimi solicita vinurile rosii, mature sau chiar foarte vechi.

In cazul unor seri sau ocazii speciale in care se cineaza cu homar sau caviar, atunci o sticla de sampanie este perfecta.

Toate aceste reguli nu sunt de ajuns pentru a alege vinul perfect la felul de mancare perfect. Ci trebuie sa stim sa potrivim sau sa contrapunem vinul si alimentele. Daca de pilda avem de a face cu alimente acide, caracteristicile vinului trebuie sa contrasteze caracteristicilor alimentului pentru a nu-i mari senzatia de aciditate, in timp ce pentru produsele de patiserie vinurile dulci sunt cele mai indicate.

Prin consumul de vin trebuie sa se evite excesul care poate provoca daune atat sociale cat si personale pentru oricine nu a inteles necesitatea moderatiei.



Maria Paduraru


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 63020 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

Metabolismul, motorul biochimic al organismului
E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte ...
Suntem 70% apa
Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic ...


Ciocolata - inger sau demon?
Nu cred ca am auzit pe cineva caruia sa NU ...
Gandurile morbide stimuleaza apetitul
E o vorba - "mananci de parca n-ai mai apuca ...


Alte articole despre Nutritie



Pagina 13 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii