Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ridicarea bazinului de la sol, din pozitia culcat
CUM MANCAM, ASA TRAIM
VEGETARIENII SI APORTUL DE PROTEINE
ALIMENTE CU PUTINE CALORII
FAZELE INTRARII IN FORMA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Dr. Sorin Nae (chirurgie plastica)
Consumul de fructe in curele de slabire
TERAPIA COMPORTAMENTALA A OBEZITATII
VIDEO - Alimentatia pe grupe de varsta
CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » GUMA DE MESTECAT - PRO SI CONTRA

GUMA DE MESTECAT - PRO SI CONTRA


Arhicunoscutul produs-atat pe meleagurile noastre, cat si in lumea larga-are o vechime surprinzatoare (exista ipoteza ca prima guma dateaza de acum 9000 de ani), este prezent pe piata sub forma de lama, pastila, tableta, etc. si e multicolor.


GUMA_DE_MESTECAT__PR_19771.jpgPrincipalii consumatori sunt, probabil, copiii, mari amatori de dulciuri si mari jucausi (sa nu uitam de aspectul ludic al actiunii de mestecare a gumei-facutul baloanelor!)

In Romania se consuma anual 2.600 tone de guma de mestecat, conform ultimei statistici intocmite, iar rata consumului se dovedeste mai ridicata in zonele urbane decat in cele rurale.

Se spune ca, initial, guma era data soldatilor americani pentru calmarea nervilor si improspatarea respiratiei. Si sportivii sau cei care fac eforturi intelectuale sustinute recurg adesea la mestecatul acesteia.

 

Pentru ca mai toti am crescut molfaind de zor sau jucandu-ne cu " ciunga", aceasta devenind, deci, un simbol al copilariei multora, o sa incep prin prezentarea posibilelor avantaje ale gumei de mestecat. Ordinea argumentelor este aleatorie.


Prin mestecare, se impulsioneaza marirea fluxului salivar, care curata partial dantura de resturi alimentare. De asemenea, saliva in cantitate mare contribuie la pastrarea PH-ului in parametri normali.

Alte indicatii ar fi ca guma de mestecat poate scapa de tensiunea nervoasa, fiind recomandata hipertensivilor, carora le scade tensiunea arteriala sau pasagerilor, in timpul calatoriei cu avionul.


Inedita este descoperirea ca acest tip de guma te face mai destept. Cica, ea poate imbunatati rezultatele scolare ale copiilor. O releva un studiu facut de catre cercetatorii americani de la Baylor College of Medicine din Houston si de la University College. Elevii care au acest " hobby" inregistreaza rezultate mai bune la matematica, explicatia fiind ca guma ii determina sa se concentreze mai bine si ii ajuta sa scape de stres.


Alti cercetatori, australieni de data asta, au descoperit ca guma poate ameliora memoria si au confirmat capacitatea ei de a diminua stresul, boala secolului. Tot cei de la universitatea din Melbourne au evidentiat si alte virtuti ale produsului nostru: acesta poate scapa de sete, de starile de anxietate, ne face sa fim mai vigilenti, concentrarea fiind sporita cu 19% pe durata efectuarii unei activitati.


Un experiment intreprins la spitalul St. Mary din Londra a scos la iveala ideea potrivit careia guma are un aport in recuperarea postchirurgicala. Mai precis, este vorba de recuperarea functiei intestinale, in urma suportarii unei operatii la colon. Medicul care a coordonat studiul a analizat si datele altor cinci studii publicate in 2006, in urma carora pacientii care au mestecat guma fara zahar de trei ori pe zi au beneficiat de aparitia mai rapida a " scaunului", durerile postoperatorii fiind mai usor de indurat. In plus, ei s-au externat cu o zi inaintea pacientilor care nu au mestecat guma.


Japonezii au inventat guma care mareste sanii, cu aroma de trandafir. Se pare ca primele zece femei care au testat-o au remarcat efecte-minune. In doar o luna de intrebuintare au inceput sa-si achizitioneze sutiene cu doua numere mai mari. Ba au si slabit, stiindu-se ca guma, de regula, are efecte laxative datorita sorbitolului. Informatia poate fi verificata pe site-ul getbustupgum.com., unde 70% dintre cumparatoare afirma ca au observat deosebiri cu 80% mai vizibile. Excentrica inovatie prezinta o suita de insusiri pozitive: estomparea ridurilor, redarea stralucirii podoabei capilare, ameliorarea durerilor menstruale, hranirea pielii, reducerea stresului si imbunatatirea circulatiei sangvine.


Principalul ingredient e o planta thailandeza care contine estrogeni vegetali. Din pacate pentru aceasta descoperire " epocala", nimeni nu precizeaza eventualele reactii adverse si contraindicatii.

Avand ca premisa constatarea ca tot mai multi insi mor de cancer la plamani si, totusi, peste jumatate din populatia lumii nu renunta la fumat, savantii de la Georgia Tech Atlanta au nascocit un substitut al tigarii,guma de mestecat cu gust de tutun, care cuprinde o doza considerabila de nicotina. Concluzia expertilor a fost ca guma in cauza va micsora pe viitor cam la jumatate cazurile de bronsita, bronhopneumonie, boli cardiovasculare si cancer pulmonar. Ea va fi lansata pe piata in 2009.


Sa nu neglijam insa aspectele negative ale subiectului. Tot cercetatorii au sesizat ca din pricina continutului mare de zahar, pot aparea cariile dentare.

De aceea, producatorii de guma au recurs la inlocuitori artificiali ai zaharului.Desi ea poate fi uzitata pentru igiena dentara, nu trebuie sa suprime pasta si periuta de dinti.


Prin stimularea secretiei salivare, e stimulata totodata si secretia de suc gastric, format din mult acid clorhidric, cu rolul de a facilita digerarea mancarii. Mestecatul excesiv, adica peste 20 de minute, poate duce la aparitia gastritelor, a ulcerului gastric. Mucoasa stomacala este serios iritata daca mestecam pe stomacul gol. Acelasi mestecat prelungit cauzeaza obosirea articulatiei temporomandibulare. Astfel, sunt de asteptat artrite, dureri de articulatie, zgomote stranii la deschiderea gurii. Daca exista lucrari dentare, ele se pot desprinde sau strica.

Ingredientul de baza al gumei fiind sorbitolul, acesta poate provoca balonari, eliminarea de gaze si chiar diaree.

Indulcitorii artificiali incetinesc dezvoltarea fireasca a copiilor si produc tulburari ale sistemului nervos.


Mai grav, cele 7-8 tipuri de substante chimice incluse in componenta gumei si considerate suspecte sau daunatoare, de-a dreptul,-E171, E320, E330, E420, E421, E422, E950, E951, E967- ne pot "procopsi" cu afectiuni precum colesterolul(E320), boli ale aparatului bucal(E330) si cancer(E950, E951).De altfel,in Singapore s-a interz vanzarea gumei de mestecat.

In concluzie, guma e indicata dupa o masa consistenta, dar nu trebuie mestecata mai mult de 20 minute.



AnaMaria Palade

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(4 Septembrie 2009 19:11) palade ana-maria a spus

Draga Alex, multumesc pentru apreciere! Iti recomand folosirea spray-ului in locul mestecarii gumei. Sau ai putea-o mesteca doar 1 minut.
Sintagma respectiva nu imi apartine. Ea este doar preluata dintr-o sursa de documentare.

(3 Septembrie 2009 11:33) Runceanu Alex a spus

E oare mai indicat un spray de gura pentru improspatarea repsiratie, decat clasica guma de mestecat? eu unul am mari dureri de stomac daca mestec guma, dar spray-ul nu mare sa imi faca asa de rau..deocamdata..desi, probabil substantele active sunt cam aceleasi.
Un articol bun, doar ca sintagma ''guma care mareste sanii'' suna cel putin ciudat..







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii