Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT
OSTEOPOROZA, PREVENITA SI TRATATA PRIN SPORT
TRATAMENTUL VARICELOR - INTRE SPERANTA SI DEZAMAGIRE
BENEFICIILE MEDICALE ALE CONDIMENTELOR
SUPA DE CEAPA GRATINATA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ANTRENAMENTUL CU GREUTATI AMELIOREAZA CAPACITATEA DE EFORT AEROBIC A SPORTIVILOR SENIORI
FA-TI TIMP PENTRU ANTRENAMENTE MAI SCURTE
Genuflexiuni
REMEDII IMPOTRIVA OBOSELII
Flotari
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » COMBINATII SPECIFICE DE EXERCITII CE POT PREVENI FRACTURA DE SOLD

COMBINATII SPECIFICE DE EXERCITII CE POT PREVENI FRACTURA DE SOLD


COMBINATII_SPECIFICE_13055.jpgCu virsta, masa si functia musculara intra in declin. In SUA, aproximativ 30 de milioane de femei si 10 milioane de barbati peste 50 de ani au osteoporoza, densitate minerala scazuta a oaselor, sau ambele, factori de risc pentru fracturi debilitante. Peste 40% din femeile in postmenopauza care au osteoporoza sufera cel putin o fractura datorata fragilitatii. Dupa fiecare fractura osteoporotica, riscul unei fracturi consecutive in timp de 1 an creste de 2-3 ori. Desi 15% din pacientii cu fractura de sold (totala sau de git femural) nu mai au nevoie de spitalizare dupa 6 luni, 24% mor in interval de 1 an. De asemenea, 1 din 4 barbati de peste 60 de ani sufera fracturi legate de osteoporoza, mai ales ca, spre deosebire de femei, nu sint diagnosticati si tratati pentru osteoporoza. Osteoporoza ramine nediagnosticata chiar dupa fracturi simptomatice de fragilitate, daca nu se asociaza scaderea in inaltime. Cei mai larg recunoscuti factori de risc pentru osteoporoza sint virsta peste 65 de ani si fracturile, de obicei vertebrale. O mare varietate de boli (imobilizarea indusa de traume ca acceidentele vasculare cerebrale) si medicatii (imunosupresoare, glucocorticoizi) sint asociate cu slabirea osoasa si riscul de fracturi. Prevenirea, si deci reducerea incidentei fracturilor, include strategii non-farmacologice ca modificarea factorilor de risc, a nutritiei (suplimentarea cu calciu si vitamina D), si nu in ultimul rind exercitiul fizic. Pacientii trebuie incurajati sa participe in programe de exercitii structurate specific, sa creasca nivelul de activitate fizica in general pentru a se ajuta in scaderea riscului de fractura. In general, cea mai buna prevenire o ofera ridicarea greutatilor si exercitiile de rezistenta care mentin masa musculara sanatoasa. Antrenamentul progresiv de forta este de preferat celui de fitness aerobic. Programele de exercitii trebuie sa includa antrenament de echilibru, de postura, de rezistenta, intindere (stretching). Activitatile care presupun flexie sau rotatie a coloanei vertebrale trebuie evitate.

Fragilitatea fizica si slabiciunea musculara duc la cresterea riscului de fractura de sold, cauza principala a invaliditatii batrinilor. Imbatrinirea populatiei determina ca numarul persoanelor care necesita artroplastie totala de sold (ATS) (= operatie de inlocuire totala a soldului) sa fie in crestere. De asemenea, au devenit candidati pentru ATS persoane tinere si cei cu comorbiditati multiple, care nu erau considerati in mod traditional. Ca o consecinta, creste si numarul revizuirilor actului chirurgical primar. ATS a revolutionat tratamentul pacientilor cu afectiuni articulare terminale, ducind la calmarea durerilor, recuperare functionala si imbunatatirea substantiala a calitatii vietii. Totusi, chiar fara durere, dupa ATS persista invaliditatea (putere musculara redusa, stabilitate redusa a posturii, flexibilitate limitata) si limitarea functionala (viteza redusa de mers). S-a constatat ca toate acestea duc la slabirea legaturilor dintre componentele soldului si afectarea longevitatii implantului. Exista dovezi convingatoare (concluziile studiului a peste 1000 de articole stiintifice despre experimente clinice) despre eficienta programelor de exercitii fizice dupa ATS. Acestea presupun 3 optiuni: antrenament pe banda rulanta cu ajutorul partial al greutatilor, antrenamentul unilateral (partea operata) de rezistenta a muschiului cvadriceps si exercitii pentru amplitudinea deschiderii bratelor cu un ergometru.

S-a ajuns la concluzia ca mobilizarea timpurie (incepind cu pina la 8 saptamini dupa operatie) este esentiala pentru recuperarea functionala dupa ATS, iar exercitiile in pat nu sint necesare. A fost impresionant ca intr-unul din studiile clinice efectele benefice ale unei interventii de 10 zile desfasurate in faza postoperatorie timpurie s-a mentinut, fiind constatata si la controlul dupa 1 an. Programul de exercitii bazat pe exercitii de forta pentru extensorii si abductorii soldului, antrenamentul pe banda rulanta au imbunatatit toti parametrii, mai putin viteza de mers. Din pacate autorii nu fac cunoscute in detaliu componentele programului de exercitii de forta. In schimb, un alt studiu clinic indica precis intensitatea exercitiilor si cresterea progresiva a acesteia prin folosirea unitatilor maxime de repetitie. In acest caz, 36 de pacienti in virsta de 68-69 de ani, fara probleme cardiologice sau neurologice, au urmat un program cu exercitii de extensie a genunchiului in pozitie sezind cu saci de nisip in jurul gleznelor in prima saptamina dupa operatie. In saptaminile 2-12, au lucrat cu masinile pentru presiunea piciorului si extensia genunchiului de 3 ori pe saptamina, iar antrenamentul de intensitate a constat din maximum de repetitie de la 20 la 8. In timpul fiecarei sedinte pacientii au efectuat 3-5 seturi de 8-10 repetitii. Programul de exercitii pentru deschiderea bratelor (pentru a evita efectele adverse potentiale la nivelul soldului operat), in sedinte de 30 de minute de 3 ori pe saptamina, a dat rezultate dupa 2 luni, care s-au mentinut imbucurator pina la controlul dupa un an, pacientii reusind sa parcurga o distanta semnificativ mai lunga in 6 minute.

Interventiile din timpul fazei postoperatorii tirzii (la peste 8 saptamini dupa operatie) au efecte benefice datorita combinatiei unei game de exercitii active de miscare, exercitii de forta de joasa rezistenta si exercitii de purtare a greutatilor cu fortificarea abductorului excentric al soldului. Beneficiile constau in forta musculara a flexorilor, extensorilor si abductorilor soldului, viteza de mers (dupa sedinte de 30 de minute zilnic), si echilibrul posturii. Programele de exercitii imbunatatesc consistent abilitatea functionala. Exercitiile de purtare a greutatilor cu fortificarea excentrica a abductorului de sold sint componente cruciale ale protocoalelor de exercitiu pentru fazele inaintate. Alaturi de tipul si intensitatea exercitiilor, sint importante durata fiecarei sedinte si intervalul de timp dintre sedinte. Amplitudinea activitatii muschiului gluteus medius a fost de asemenea imbunatatita. S-a ajuns pina la renuntarea totala de cirje intr-un timp scurt. Totusi, pacientii cu o istorie de tromboza a venelor profunde, cu risc mare protrombotic, nu pot beneficia de programele de exercitii. Efectele benefice sint importante daca antrenamentul de rezistenta a cvadricepsului incepe imediat dupa operatie si se desfasoara de-a lungul a 12 saptamini, reducindu-se si durata spitalizarii. Dupa 12 saptamini de exercitii programate acasa in sedinte de 60 de minute s-a observat o imbunatatire semnificativa a fortei musculare, vitezei de mers si a functionarii in general. La 8 saptamini s-a constatat o crestere importanta a echilibrului posturii. La 6 saptamini a inceput sa se observe imbunatatirea cadentei de mers. Muschiul abductor al soldului a devenit mai flexibil. Totusi, au fost diferente insemnate in functie de virsta pacientilor.

Bineinteles ca exercitiile desfasurate sub supravegherea unui terapeut au fost cu atit mai mult binefacatoare. De asemenea, aceleasi exercitii au confirmat necesitatea antrenamentului fizic la pacientii cu osteoartrita cronica nesupusi interventiei chirurgicale. Antrenamentul de rezistenta este bine sa creasca treptat in intensitate, in 1-3 sedinte pe saptamina, timp de 10 saptamini pina la 2 ani. Nu in ultimul rind, starea sufleteasca a pacientilor este importanta, constatindu-se ca depresia joaca un rol negativ in nivelul de imbunatatire fizica atins.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii