Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SAPTE PASI CATRE SLABIRE
LEGATURA DINTRE BOLI SI VIATA INTRAUTERINA
SLABIREA PE SCURT
CONCURS OPTIMUM NUTRITION
CURS DE MASAJ SHIATSU LA UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA (2005)


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ACTIVITATEA FIZICA LA PERSOANELE CU DIZABILITATI
CELE 10 MITURI ALE CANCERULUI DE SAN
POFTITI LA SLABIT! MARCEL
Rotirea trunchiului
ANTRENAMENTELE SI FRIGUL
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » 5 INTREBARI FRECVENTE DESPRE SANATATEA TA

5 INTREBARI FRECVENTE DESPRE SANATATEA TA


5_INTREBARI_FRECVENT_6364.jpgEste normal sa te preocupe sanatatea ta si a familiei tale, insa de cele mai multe ori tocmai la intrebarile aparent banale nu ai un raspuns clar. Iata cateva dintre aceste intrebari, care sper sa iti ofere informatiile necesare.

1. Cum calculez greutatea ideala?

Surplusul de greutate nu poate aduce decat probleme: hipertensiune, boli cardiovasculare, infertilitate feminina, artroza, diabet sau cancer. Asa ca, este esential sa stii ce greutate este normal sa ai si ce limita nu trebuie sa depasesti pentru a fi sanatos.


Trebuie sa afli indicele de masa corporala ( IMC ), adica, raportul dintre greutatea ta actuala in kilograme si inaltimea la patrat, in metri. De exemplu, daca ai o inaltime de 1,70 m si o greutate de 55 kg, inseamna ca ai un IMC de 19.03, care se incadreaza in valorile normale.


Limitele IMC : 18,5 - 24,9 = valori normale
25 - 29,9 = supraponderabilitate
30 - 34,9 = obezitate clasa I
35 - 39,9 = obezitate clasa II
peste 40 = obezitate clasa III.

Mai mult decat atat, persoanele cu silueta in forma de mar ( care acumuleaza grasime pe abdomen ), sunt mai expuse riscului de a suferi anumite complicatii decat persoanele cu silueta in forma de para ( care acumuleaza grasime pe solduri si fese ).

2. Ce analize trebuie sa fac si cat de des?

Chiar daca tu crezi ca esti sanatos tun, trebuie sa faci in fiecare an un set complet de analize ale sangelui, pentru a evalua functiile importante ale organismului tau: hemoleucograma ( hematii, leucocite, trombocite, hemoglobina ), probe hepatice, colesterol, glicemie, sideremie, calciu total si ionic, creatinina, uree, acid uric, ASLO, etc.

Impreuna cu aceste analize ar fi bine sa faci si un examen de urina, pentru a depista din timp posibile afectiuni renale.

Este important si examenul clinic anual, pe care il poti face la medicul tau de familie sau la un specialist in medicina interna. Acest examen include printre altele si verificarea greutatii, a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.


Pentru femei, indiferent de varsta, este vital un examen ginecologic anual, care trebuie sa includa o ecografie pelvina, examinarea sanilor, luarea de mostre din secretia vaginala pentru a se depista anumite infectii si testul Babes Papanicolau, care depisteaza din timp cancerul de col uterin. Tot pentru femei este foarte important, mai ales dupa varsta de 35 de ani, sa faca anual o colposcopie si o ecografie mamara.

Chiar de doua ori pe an trebuie sa faci un consult stomatologic si o data pe an un consult oftalmologic daca porti ochelari sau lentile de contact.

3. Cata miscare trebuie sa fac? Cand si cum?

Este dovedit inca din antichitate ca oamenii care fac miscare traiesc mai mult decat cei sedentari. In afara de faptul ca te ajuta sa slabesti si sa arati foarte bine, activitatea fizica aduce multe alte beneficii organismului: creste imunitatea, previne osteoporoza, intareste muschii si oasele, previne aparitia anumitor boli cardiovasculare, a hipertensiunii si diabetului, lupta temeinic cu stresul, depresia si insomnia. Suna bine, nu-i asa?

Ideal ar fi sa poti face zilnic 30 de minute de exercitii fizice, si ori de cate ori ai ocazia, o plimbare in natura, pe jos sau cu bicicleta. Atentie! Lipsa de timp nu trebuie sa fie o scuza ca sa devii o persoana sedentara! Poti include un minimum de exercitii sau activitate fizica, in activitatile tale cotidiene, fara sa fie nevoie sa mergi la sala sau sa alergi prin parc!


Renunta la lift si urca pe scari! Coboara din autobuz cu o statie mai inainte si mergi pe jos pana la destinatie! Nu folosi masina pentru distante mici! Iesi cu copiii in parc!

4. Zaharul: cand este prea mult?

Un bol de cereale indulcite la micul dejun, un iaurt cu fructe dupa amiaza si o lingura de serbet seara si uite cum ai mancat 20 de lingurite de zahar, fara sa deschizi recipientul cu zahar!

Stiai ca o multime de alimente pe care tu nu le consideri dulci, contin zaharuri? Astfel de alimente sunt laptele, fructele proaspete, morcovii, rosiile, castravetii, spanacul, etc. Totusi, aceste zaharuri sunt o problema doar pentru persoanele care sufera de diabet sau hipoglicemie.

In schimb, zaharul artificial din alimentele procesate ( bomboane, prajituri, siropuri, sucuri, produse de patiserie, ciocolata ) trebuie consumat in cantitati mici, pentru ca furnizeaza multe calorii si putina energie.

Consecintele nefaste ale excesului de zahar sunt: slabirea sistemului imunitar, obezitatea, cariile, osteoporoza, hipertensiunea, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului si trigliceridelor, cancerul.


Un adult nu ar trebui sa manance mai mult de 8 - 10 lingurite de zahar pe zi, adica in jur de 32 - 40 de grame.

Stiai ca un pahar cu suc de portocale contine 5,5 lingurite de zahar, o felie de tort de ciocolata - 13 lingurite si o lingura de dulceata - 1 lingurita?

5. Ce si cat bem?

Nu degeaba apa este numita iazvorul vietii, asa ca trebuie sa bei suficienta apa pentru a mentine functiile organismului la parametri normali. In acelasi timp, trebuie sa ai grija sa consumi moderat alcool, cafea, ceai si bauturi carbogazoase.

Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, asta am auzit cu totii, dar nu toti stim ca afectiunile sunt dintre cele mai grave: ciroza, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, tulburari neurologice, cancer. Medicii recomanda sa consumam doar 1 - 2 pahare de vin pe zi sau 2 halbe cu bere.

Nu trebuie sa exagerezi cu cafeaua sau ceaiul, pentru ca acestea contin cafeina. Cafeina este o substanta care dauneaza sistemului nervos. Limita trebuie sa fie de 2 - 3 cesti pe zi!

Cata apa trebuie sa bei zilnic? In jur de 6 - 8 pahare pe zi, dar daca faci vreun sport, ai febra sau treci printr-o zi torida, atunci trebuie sa maresti cantitatea. Copiii cu varste intre 1 si 2 ani trebuie sa consume in jur de 1,2 L de lichide zilnic, in timp ce copii cu varste peste 5 ani au nevoie de aproximativ 1,5 L de apa zilnic.



Raluca Cristea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 57213 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios ...
DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI
Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia ...


TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA
Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, care este ...
ESTI IN FORMA? ESTI IN FORMA?
A fi in forma are o interpretare diferita in randul ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii