Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
CSID - Colesterolul nu scade imediat ce renuntam la grasimile animale
HULA-HOOP
5 INTREBARI FRECVENTE DESPRE SANATATEA TA
CSID - Floricele de porumb reduc riscul de boli cardiovasculare si cancer


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Saritul corzii, un excelent antrenament cardio
DEMONTAREA MITURILOR ANTRENAMENTULUI DE FORTA PENTRU FEMEI
IMAGINEA PROPRIULUI CORP - DILEME
CSID - Riscurile colesterolului crescut la tineri
Fluturari la aparatul Pec Deck
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » VITAMINIZAREA PIELII

VITAMINIZAREA PIELII


VITAMINIZAREA_PIELII_91609.jpgToti stim ca administrarea unei doze zilnice de vitamine si minerale este necesara pentru mentinerea unei stari optime de sanatate la nivelul tuturor organelor si sistemelor organismului uman. Am invatat de la bunica ca trebuie sa mancam multe legume ca sa avem energie. Stim ca vitaminele sunt catalizatorii unor reactii chimice esentiale in desfasurararea proceselor de crestere si dezvoltare corporala. Dar pana unde merg ele ? Stiati ca vitaminele creeaza un scut impotriva imbatranirii cutanate , mai ales a celei accelerate de soare ? Din ce in ce mai multe studii au vehiculat ideea ca acestea joaca un rol major in protectia organului invelis, pielea, de actiunea ultravioletelor emise de soare.

Cum trebuie sa procedam ca sa crestem protectia ? Merita incercate preparatele topice de vitamine sau le inghitim asa cum ne-am obisnuit cu pumnul ?

Radiatiile ultraviolete contribuie la procesul de fotoimbatranire precoce cutanata. La baza lui stau procesele de oxidare celulara care pot fi combatute direct prin efectul antioxidant, antiradicali liberi al unor grupe de vitamine. Multe produse din industria cosmetica isi atribuie rolul, pe baza celor amintite mai sus, de a interveni in procesele celulare de imbatranire a pielii. Pana unde merge insa eficacitatea lor ? Care este eficienta unor vitamine ca A, C, E si B in lupta cu fotoimbatranirea ? Aruncam banii pe rezultate sau pe vorbe ?

Vitamina A se regaseste in doua forme in produsele de protectie cutanata, ca retinoid si carotenoid. Forma de retinoid, cea mai activa dn punct de vedere biologic este bogata in ficat, lapte si oua. Forma de carotenoid provine din produsele vegetale, fructe si legume si are efect puternic antioxidant. Carotenoizii nu aduc un beneficiu direct in tratamentul pielii imbatranite de soare, dar au rol in fotoprotectie prin impiedicarea proceselor de rupere a colagenului.

Spre deosebire de carotenoizi, retinoizii in preparatele topice, adica cele direct aplicate pe piele, atat de productie naturala cat si sintetica, trateaza , repara urmele fotoimbatranirii cutanate. Cremele care contin acid retinoic (0,025% si 0,05%) sau tazaroten sunt aprobate pentru tratarea ridurilor fine, rosetii pielii si hiperpigmentarii lasate de ultraviolete. Cu privire la administrarea lor sistemica, datele sunt inca insuficiente si dovezile de eficacitate minime.

Vitamina C sau acidul ascorbic, parte a grupului vitaminelor hidrosolubile, se regaseste in citrice si in frunzele verzi (mai degraba verde foarte inchis) ale legumelor. Ea este catalizatorul proceselor de sinteza a colagenului si elastinei cutanate. Datorita proprietatilor antioxidante, vitamina C contracareaza efectele negative ale radiatiilor ultraviolete, desi datele care sustin aceasta teorie sunt relativ sarace. Totusi, studii care au mers pe aplicarea de acid ascorbic 5% cu 2 ore inainte de expunere la UVA si UVB au dovedit rezultate favorabile. Dincolo de eficacitatea partial dovedita, problema principala ramane a instabilitatii chimice a vitaminei ca atare. Intrebarea nu este cata vitamina C trebuie sa utilizam, ci cat ramane intact din ea cand o introducem in produsele cosmetice ? Modificarea chimica a acidului ascorbic, intr-o formula mult mai stabila este solutia. Oricum, pentru ca organismul sa-l foloseasca este necesara converisa lui la L-acid ascorbic si multe din preparatele cosmetice chiar daca contin o forma relativ stabila, ea este mai putin convertibila la forma activa.

Vitamina E sau tocoferol face parte din randul vitaminelor liposolubile si se regaseste ca produs de sinteza in foarte multe preparate comerciale. Ea are rol de protectie al membranei celulare si in procesul de imbatranire ca antioxidant. Desi vitamina E de aplicare topica este prea bine reprezentata pe piata produselor farmaceutice, cosmetice, rolul ei antirid, de pastrare a texturii pielii este indoielnic. Ea realizeaza de fapt un scut protector fata de ultraviolete si de aceea se recomanda aplicarea ei inaintea expunerii la soare, mai ales pentru ca nivelul de vitamina E cutanata scade drastic la impactul cu ultravioletele. Suplimentele nutritive care asociaza atat vitamina C si E combat de asemenea efectele fotoimbatranirii. Gurile rele si sceptice spun ca aportul sistemic exagerat de E e raspunzator de aparitia unui soi de cancer cutanat, mai putin invaziv, cu metastaze minime, epiteliomul bazocelular.
Grupul vitaminelor B aduna opt compusi hidrosolubili care se ragasesc in multe dintre produsele alimentare. S-a demonstrat ca B-ul reduce nivelul colesterolului sangvin si ateroscleroza, dar studii mai noi exploreaza si alte efecte benefice ale ei care merg de la acnee la fotoimbatranire. Studii in vitro au aratat ca vitamina B3 (niacinamida) creste productia de colagen si reduce hiperpigmentarea (melasma, efelide, lentigo) cutanata. Un studiu recent efectuat in randul femeilor caucaziene care si-au aplica 5% niacinamida (B3 topic) la nivelul unei jumatati a fetei, de doua ori pe zi pentru 12 saptamani a inregistrat o reducere vizibila a rosetii, hiperpigmentarii, ridurilor si o stimulare a elasticitatii cutanate. Mai sunt necesari foarte putini pasi de studii de laborator si clinice care sa recunoasca rolul major antiimbatranire al niacinamidei.

Ce concluzionam ? Regimul de viata sanatos, alimentatia corect suplimentata cu vitamine, protectia solara sunt cheia tineretii aproape vesnice. E nevoie de timp pentru a obtine rezultate definitive privind rolului vitaminelor enumerate mai sus in protectia tegumentului. Nu stim inca cu precizie daca pentru unele vitamine e mai buna aplicarea direct pe piele sau administrarea sistemica. Preparatele comerciale sunt variate si putin din fiecare nu cauzeaza. Nu trebuie insa sa va imaginati ca aportul de vitamine este un scut pentru soare. Ele repara, intervin pe unele cai, dar nu creeaza bariera perfect eficace pentru ultraviolete. Nu uitati ca inainte de a lua doza zilnica de vitamine sa aplicati generos crema ecran cu factor de protectie UVA si UVB.



Dr. Ioana Simian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 52098 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP
Durerile de cap pot fi cauzate de numerosi factori, printre ...
CUM PREVII RAUL DE TRANSPORT CUM PREVII RAUL DE TRANSPORT
Foarte multe persoane se confrunta cu asa numitul "rau de ...


MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI
Menopauza este o perioada putin asteptata de femei dar care, ...
TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE ACESTORA TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE ACESTORA
Masajul reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii