Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CUM TE ANTRENEZI DUPA CE RENUNTI LA TIGARI?
Concurs ulei de masline
Suntem 70% apa
VEGETARIAN... SAU NU?
SEXY-FLEXI PENTRU VARA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole MEDICAMENTELE CARE TE INGRASA
CUM II INVATAM PE COPII SA MANANCE SANATOS?
PRAJITURA CU FRUCTE USCATE
ZOOTERAPIA
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » RISCUL HIPONATREMIEI LA SPORTIVI

RISCUL HIPONATREMIEI LA SPORTIVI


Sunt sigur ca pana acum ati primit cel putin odata sfatul sa nu faceti exces de sare, pentru ca asa cum se stie aportul crescut de sodiu este insotit de o serie de riscuri pentru sanatate. Cand vine vorba despre sportivi, problema se poate pune intr-un mod diferit. Acestia, datorita activitatii fizice intense care atrage dupa sine o productie foarte crescuta de transpiratie, pot sa se gaseasca la un moment dat in situatia de a avea prea putin sodiu in sange, in special in timpul antrenamentelor sau competitiilor. Sportivii au un necesar de sodiu mai mare decat al oamenilor care nu fac atat efort fizic si trebuie sa inlocuiasca orice pierdere prin transpiratie, astfel incat organismul sa functioneze la parametrii optimi.

Hiponatremia, adica o concentratie scazuta in sange a sodiului (care se mai numeste si natriu) apare in special la sportivii de anduranta (de exemplu atletii care alearga pe distante mari), dar se poate manifesta si la culturistii care se antreneaza timp indelungat, in special daca efectueaza exercitii aerobice intr-un mediu cald.

O concentratie optima de sodiu in sange este absolut necesara pentru transmiterea impulsului nervos si buna functionare a muschilor. Chiar o scadere moderata a natremiei poate provoca probleme de sanatate. Un factor favorizant pentru instalarea hiponatremiei este mediul cald si umed.

In timpul exercitiilor de mare intensitate, sodiul se pierde prin transpiratie. O greseala pe care o fac unii sportivi este inlocuirea lichidiului pierdut prin transpiratie doar cu apa simpla, lucru care va reduce concentratia sodiului in sange. Studiile arata ca atletii pot pierde 2 grame de sare sau mai mult raportat la litru de sudoare eliminata. In unele situatii, un atlet poate pierde pana la 1 litru (sau chiar mai mult) de sudoare pe ora. Va dati seama ca un efort sustinut de cateva ore poate sa produca o depletie de sodiu in valoare de cateva zeci de grame. Inlocuirea sodiului pierdut este esentiala atat pentru performanta cat si pentru sanatate.

Primele simptome ale hiponatremiei pot fi greu de sesizat si pot coincide cu cele ale deshidratarii: crampe musculare, greata, dezorientare, vorbire dificila, confuzie. In acest moment sportivii isi pot agrava situatia daca vor consuma doar apa (considerand ca sunt pur si simplu deshidratati). In situatii mai grave se poate ajunge la convulsii, coma si chiar deces.

Tratament

La primele semne de greata, crampe musculare sau dezorientare, sportivul va trebui sa consume o bautura speciala de rehidratare, ce contine si sodiu, sau va trebui sa consume alimente sarate (branza, biscuiti sarati, suc de rosii, supa de taitei cu pui etc.). Cea mai buna atitudine este cea preventiva, in care sportivul isi estimeaza pierderile prin transpiratie si le va inlocui treptat, in timpul efortului in desfasurare. In cazuri extreme este absolut necesara interventia personalului calificat (medici).

Fara a pierde din vedere ca fiecare organism reactioneaza diferit in fata unei situatii date, pentru a preveni hiponatremia este bine sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

- in timpul eforturilor de durata folositi o bautura de rehidratare care sa contina sodiu;

- consumati alimente sarate inainte sau in timpul efortului aerob de durata;

- este important sa va cunoasteti modul de a reactiona la astfel de eforturi si cantitatea de transpiratie pe care o eliminati;

- cantariti-va inainte si dupa antrenamente sau competitii lungi;

- atunci cand este cazul (efort indelungat) cresteti aportul de sare. Astfel veti putea sa consumati si numai apa, fara riscul hiponatremiei.

- evitati folosirea fara indicatie precisa a antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirina, ibuprofen), medicamente care cresc riscul hiponatremiei la sportivi.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50692 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN
Statisticile sunt clare si ingrijoratoare: in Romania, in fiecare zi, ...
SANATATEA COPIILOR SANATATEA COPIILOR
Pentru multi parinti, planurile si pregatirile pentru sosirea pe lume ...


INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
Virusul West Nile a fost izolat si identificat pentru prima ...
ENCEFALOPATIA HIPOXIC-ISCHEMICA ENCEFALOPATIA HIPOXIC-ISCHEMICA
Pentru orice parinte sanatatea copilului sau este mai presus de ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 6 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii