Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CATEVA MODURI DE A ARDE 100 DE CALORII
Abdomene
CSID - Riscurile colesterolului crescut la tineri
SCAPA DE KILOGRAMELE IN PLUS PRIN SPINNING
DUREREA MUSCULARA DE A DOUA ZI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CONCURSUL POFTITI LA SLABIT, editia 2008
APARARE PENTRU TOAMNA
ADEVARAT SAU FALS DESPRE SLABIRE SI DIETE
SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
EXERCITII PENTRU UN POSTERIOR PERFECT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » INTOLERANTA LA LACTOZA

INTOLERANTA LA LACTOZA


INTOLERANTA_LA_LACTO_63858.jpgTe simti balonat dupa ce bei un pahar cu lapte? Nu poti consuma produse lactate, fara sa acuzi dureri si senzatie de preaplin la nivel abdominal ? Nu-i de mirare, aproximativ 70% din populatia globului prezinta intoleranta la lactoza. Intoleranta la lactoza este o boala programata genetic sa se intample, caracterizata prin scaderea activitatii enzimei lactaza, scadere ce incepe in jurul varstei de 2 ani si devine manifesta la varsta adulta. Unele organisme tolereaza usor laptele, altele nu, functie de adaptabilitatea acestei enzime, adaptabilitate pe care am castigat-o de la stramosii nostri neolitici, cand laptele provenit de la animale era folosit in alimentatie. Enzima se gaseste la nivelul intestinului subtire si are ca functie prelucrarea lactozei, un glucid prezent in mod normal in lapte. Ea desface lactoza in glucoza si galactoza, cele doua substante care sunt apoi rapid aborbite la nivelul vilozitatilor intestinale. Fara acest proces lactoza sufera procese de fermentatie cu eliberare de gaze si formare de mediu acid.

Cum ne identificam intoleranta? Manifestarile depind de fiecare dintre noi, unii le avem la doar 100 ml lapte, altii dupa 1 litru de lapte. Acuzam disconfort, crampe abdominale, senzatie de satietate, meteorism, flatulenta, diaree la 30 min-2 h dupa ce am consumat produse lactate. Asocierea cu alte alimente poate agrava sau din contra diminua manifestarile bolii. Golirea rapida a tractului digestiv care are loc atunci cand asociem in alimentatie grasimi, reduce simptomele. Carbohidratii fac exact invers, incetinesc tranzitul intestinal si accentueaza manifestarile intolerantei. Atentie insa, exista alergii la proteinele din lapte care pot mima simptomele intolerantei la lactoza. Orice proces inflamator la nivel intestinal, colite si enterocolite pot determina temporar intoleranta la lactoza.

Diagnosticarea intolerantei la lactoza se face relativ usor, prin cateva teste specifice. Se recomanda masurarea nivelului glicemiei dupa administrarea unui preparat cu lactoza ce a urmat postului alimentar. Cresterea nivelului glucozei in sange la 2 h dupa ingestie infirma boala. Masurarea nivelului de hidrogen in aerul expirat este un indicator fidel al bolii. Lactoza nedigerata, prin absenta enzimei, fermenteaza la nivelul colonului eliberand o serie de gaze printre care si hidrogen. Concentratia crescuta a acestuia in aerul expirat reprezinta o confirmare a bolii. La fel si masurarea nivelului aciditatii scaunului confirma deficitul de enzima.

Din fericire, intoleranta la lactoza este o afectiune relativ usor de tratat. Nu exista insa un tratament specific care sa substituie enzima deficitara la nivel intestinal, dar simptomele pot fi ameliorate prin dieta. Copiilor cu intoleranta la lactoza le este interzis sa consume produse care contin lactoza. Pentru ei exista formule de lapte special prelucrate care exclud substratul enzimei, respectiv lactoza din compozitie.

In privinta adultilor situatia este putin diferita. In primul rand, nivelul intolerantei este diferit pentru fiecare dintre noi. Daca identificam nivelul de lapte la care apar simptomele putem pacali usor boala. Unii dintre noi toleram relativ usor inghetata sau cascavalul, dar nu putem bea lapte ca atare. Se prefera cresterea graduala a cantitatii de lapte ingerate pentru ca se stimuleaza in felul acesta cresterea lactobacililor intestinali, capabili sa desfaca lactoza in mucopolizaharide si sa ii creasca absortia. Iaurturile probiotice obtinute prin adaugare de germeni vii sunt bine tolerate. De asemenea exista preparate specifice, cu lactaza obtinuta din culturi biologice, prezente pe piata ca supliment nutritiv care se adauga in produsele lactate si suplimenteaza deficitul.

Excluderea completa din alimentatie a produselor lactate poate avea consecinte grave. De asemenea si adoptarea unei diete care exclude orice preparat cu lactoza este periculoasa. Asta pentru ca lactoza nu numai ca asigura un aport energetic important, dar creste si absortia calciului, magneziului si zincului, minerale esentiale pentru buna functionare a sistemului osos, muscular, cardiac, etc. Cu cat cantitatea de lactoza a produsului este mai mare cu atat va fi si continutul sau in calciu. Deoarece acesta din urma este extrem de important pentru buna dezvoltare a sistemului osos la copil, reducerea aportului de produse lactate trebuie sa asocieze suplimentarea orala cu calciu. O serie de alimente aduc un aport de calciu semnificativ. Se recomanda consumul de brocoli, napi, peste si derivate. Atentie la unele vegetale, precum spanacul sau varza care contin oxalati ce leaga calciu si ii impiedica absortia. La fel, deficitul de vitamina D scade absortia calciului in organism. O alimentatie sanatoasa trebuie sa asigure o balanta optima intre calciu si vitamina D. Ouale, ficatul, expunerea la soare cresc nivelul vitaminei D. Suplimentele de vitamina D sunt recomandate in asociere cu regimul alimentar.

Atentie la produsele care pot ascunde lactoza. Ele pot declansa la fel de usor simptome de intoleranta. Produsele de patiserie, cerealele procesate pe care le mancam la micul dejun, supele si piureul instant, dressingurile, ciocolata, capucino, margarina , bomboanele si alte gustari dulci pot include lactoza. La fel, produsele lactate fara grasimi ; acestea contin adaos de carbohidrati, printre care mai ales lactoza. Nu neglijati nici medicamentele, 20% dintre ele contin ca excipient lactoza : contraceptivele, pansamentele gastrice si unele suplimente nutritive.

Procentul foarte mare de intoleranta la lactoza in populatia generala sperie. Cel mai bine este sa identifici nivelul de intoleranta si sa limitezi cantitatea de lactate ingerata. Se poate realiza o introducere pas cu pas a alimentelor pe baza de lapte pentru a identifica gradul de toleranta la fiecare dintre ele. Asociaza inghetata, cremele pe baza de lactate cu alte alimente, pentru a face digestia mai usoara si placerea mai mare. Atunci cand este posibil asociati alimente cu continut crescut de grasimi si sarac in glucide. Femeile la menopauza, cu risc de osteoporoza, copiii vor fi nevoiti sa isi suplimenteze cu preparate specifice lipsa aportului de calciu din lapte.

In prezent o analiza a secventelor de ADN face posibila identificarea corecta a afectiunii. Pana acum insa a ramas fara aplicabilitate in specia umana. Doar la nivel de laborator s-a realizat conpensarea deficitului de enzima existent prin introducerea unei secvente de gene responsabila cu producerea lactazei.



Dr. Ioana Simian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 56922 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

FITOESTROGENII FITOESTROGENII
Fitoestrogenii reprezinta un grup heterogen de compusi non-steroizi care se ...
PESTII SI ICRELE LOR PESTII SI ICRELE LOR
Pestii si icrele lor, aduc beneficii organismului. In comparatie cu carnea ...


SAMPANIA SAMPANIA
Sampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, ...
VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS
Guturai? Febra? Dureri in gat? Ne lovim adesea de ele, ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 8 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii