Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Lipidele (grasimile)
BODY ROCK
UITA DE RIDURI CU ALIMENTE ANTI-AGING
ADEVARUL DESPRE GLUTEN
Flexia pumnilor cu haltera


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Alimentatia si cresterea in greutate
Psih. Oana Mihalcea
Stretching - fese - exercitii set 1
RELAXARE SI SPORT LA PLAJA
CU CAT FACI IMPINS DE LA PIEPT CU HALTERA?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » FRACTURA DE OBOSEALA

FRACTURA DE OBOSEALA


O entitate medicala ce se poate intalni si la cei ce se antreneaza cu greutati este fractura de oboseala. Culturistii, spre deosebire de alte categorii de sportivi, sunt totusi mai protejati in fata acestei probleme, datorita dezvoltarii puternice a musculaturii si a aparatului ligamentar ce deservesc articulatiile.

Fractura de oboseala, fractura de mers sau fractura lui Deutschlander, este o solutie de continuitate aparuta la nivelul unui os normal supus unei suprasolicitari repetate. Autorii anglo-saxoni o numesc "fractura de stress". Marea majoritate a fracturilor apar la nivelul unui os sanatos, dar pot fi favorizate de unele tulburari ale metabolismului fosfo-calcic, osteoporoza cronica evolutiva. Localizarea cea mai frecventa a fracturilor este situata la nivelul metatarsienelor, datele statistice prezentate de medicina militara aratand o frecventa de 80%. Studii statistice mai recente arata ca fracturile de calcaneu devin tot mai frecvente. Fractura de oboseala a metatarsienelor a fost descrisa initial la militari, dupa efectuarea unui mars prelungit. In medicina sportiva, datele statistice arata ca fractura de oboseala intereseaza cea mai mare parte a oaselor scheletului, cu o neta predominanta pentru tibie. Fracturile fibulei reprezinta aproximativ 18% din totalul fracturilor de oboseala la sportivi, fiind localizate de preferinta la nivelul treimii distale. La nivelul tibiei, forma clinica cea mai frecvent intalnita este fractura de oboseala la nivelul extremitatii proximale a diafizei tibiale. La nivelul membrelor superioare aceasta fractura este mai rar intalnita, fiind descrisa mai ales la atieti, la canotori, la schifisti. S-au descris si cazuri de fracturi de oboseala situate la nivelul colului femural.

Cauza fracturilor nu a fost complet elucidata. Pe langa factorii favorizanti pe care i-am amintit anterior, se considera ca in patogenia fracturilor intervine:

- rolul insumarii solicitarilor - fracturile se aseamana cu rupturile aparute la metale datorita oboselii;

- rolul gaurilor nutritive - desi fracturile nu au intotdeauna loc la nivelul lor;

- rolul curburilor osoase - frecventa fracturilor la nivelul concavitatii postero-superioare a tibiei face ca aceasta regiune sa fie considerata de minima rezistenta. Totusi, frecventa mare a fracturilor si in treimea medie a diafizei tibiale infirma aceasta teorie;

- rolul actiunii grupelor musculare - contractia violenta a unui muschi puternic poate produce fractura;

- rolul structurii osoase - structura osoasa se dezvolta mai lent decat un muschi bine antrenat care cedeaza sub actiunea musculaturii.

Diagnosticul clinic este dominat de triada:

- anamnestica --> durere,

- clinica --> tumefactie,

- radiologica --> apozitie periostala.

Semnul clinic de debut este durerea. Modul sau de aparitie si evolutie sunt caracteristice, datele anamnestice putand preciza foarte bine diagnosticul. Durerea apare in cursul unei activitati fizice prelungite sau repetate. Momentul aparitiei este greu de precizat, mai ales ca durerea osoasa se poate suprapune cu durerea musculara, care apare tot datorita suprasolicitarii. Cedeaza la repaus si creste in intensitate la reluarea efortului fizic. Urmeaza faza finala, cand durerea este intensa si permanenta, impiedicand efectuarea antrena- mentului si participarea la competitii. Datele anamnestice trebuie sa depisteze antecedentele trau- matice sau chirurgicale ale pacientului.

Examenul clinic obiectiv poate evidentia, dupa cateva zile, aparitia unei tumefactii, impastarea partilor moi, fara echimoza, durere in punct fix. Tratamentul fracturii de oboseala este simplu daca leziunea a fost recunoscuta precoce. Intreruperea activitatii sportive si repausul sunt necesare pentru vindecarea fracturii. Durata repausului este intre 4 si 8 saptamani, in functie de sediul fracturii, de sportul practicat si de timpul scurs de la aparitia primelor simptome. Imobilizarea ghipsata si interventiile chirurgicale se practica in mod exceptional in aceste fracturi. Pe perioada repausului, accidentatul poate practica exercitii fizice de mentinere pentru segmentele sanatoase si poate practica, de asemenea, inotul. In unele cazuri, inaintea reluarii activitatii este necesara corectarea unor tulburari de sistem sau a unor afectiuni ortopedice care pot favoriza aparitia fracturii de oboseaIa.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 62135 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP
Durerile de cap pot fi cauzate de numerosi factori, printre ...
CUM PREVII RAUL DE TRANSPORT CUM PREVII RAUL DE TRANSPORT
Foarte multe persoane se confrunta cu asa numitul "rau de ...


MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI
Menopauza este o perioada putin asteptata de femei dar care, ...
TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE ACESTORA TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE ACESTORA
Masajul reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii