Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DA JOS BURTA! editia 2008
INHIBITOARELE SENZATIEI DE FOAME
TIPURILE SOMATICE
BENEFICIILE SARUTULUI ASUPRA SANATATII
SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole 14 SFATURI PENTRU A TE FERI DE FRIGUL DIN TIMPUL IERNII
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
PATRU ASPECTE ALE SLABIRII FARA STRES
TERAPIA OBEZITATII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TESTUL DE EFORT

TESTUL DE EFORT


Inima este un organ vital. Aceasta puternica pompa musculara are rolul de a alimenta organele interne si muschii, prin intermediul sangelui, cu oxigen si substante nutritive. Una dintre conditiile esentiale pentru a-si indeplini in bune conditii sarcina, este ca ea sa fie permanent irigata cu sange oxigenat, iar acest lucru depinde de permeabilitatea arterelor coronare.TESTUL_DE_EFORT_29739.jpg

Bolile ischemice - dintre care cea mai grava este infarctul de miocard - presupun ingustarea uneia sau mai multor portiuni ale arterelor coronare. In functie de gradul de obliterare (ingustare) a acestora, persoana poate avea manifestari clinice la efort, cand necesarul de sange oxigenat este mult mai mare, insa cu trecerea timpului, boala se agraveaza si astfel simptomatologia apare si in repaus. Proasta oxigenare a miocardului este resimtita de catre pacient ca pe o presiune (apasare), senzatie de constrictie sau chiar durere, ceea ce in termeni medicali poarta numele de angina pectorala. Aceasta senzatie dureroasa poate iradia in tot toracele, in portiunea superioara a abdomenului, in brate, gat sau umeri.

Factorii de risc ai bolilor coronariene sunt dislipidemiile (nivel crescut de colesterol si trigliceride), fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul si antecedentele heredocolaterale (adica cele "mostenite" de la parinti). Cauza cea mai frecventa a bolilor coronariente este ateroscleroza, ceea ce reprezinta obstruarea vaselor de sange (inclusiv a coronarelor) prin depunerea de placi de colesterol in interiorul lor.

Obstructia totala a unei coronare conduce la instalarea infarctului de miocard - din cauza lipsei de irigare cu sange si deci cu oxigen, o parte din muschiul cardiac se necrozeaza, apoi se transforma in tesut cicatricial si astfel cordul nu se mai poate contracta normal. In urma unui infarct, functia de pompa a miocardului devine insuficienta si persoana constata reducerea capacitatii de a sustine efort fizic (cu diverse grade), alaturi de o multime de alte complicatii.

Testul de efort este o investigatie folosita de catre cardiologi (si nu numai) pentru a evalua functia cardica, in special in raport cu efortul fizic. Arterele ingustate asigura un flux de sange mai redus miocardului, si deci mai putin oxigen; in timpul efortului fizic nevoia de oxigen este crescuta si din combinatia acestor factori pot sa apara simptome si modificari EKG care sa sugereze existenta unei afectiuni coronariene.

Acest test se incepe prin masurarea in repaus a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. De asemenea, se efectueaza un EKG de repaus. Apoi se aplica pe corp sase pana la doisprezece electrozi, care sunt conectati la un aparat EKG ce monitorizeaza activitatea electrica a cordului. Cel testat va trebui sa mearga pe o banda de alergat, urmand un anumit protocol, care presupune cresterea gradata a vitezei si pantei (inclinatia benzii). Testul este oprit atunci cand pacientul resimte dureri in piept, dificultate la respiratie, ameteli sau cand inregistrarea EKG arata modificari semnificative pentru o afectiune coronariana. De asemenea, testul mai poate fi oprit atunci cand cel testat nu mai poate rezista la cresterea efortului, in ciuda lipsei aparitiei modificarilor EKG sau a simptomelor sugestive.

In cadrul testului de efort pot fi masurati si calculati si alti parametrii, cum ar fi VO2max (consumul maxim de oxigen), care reflecta capacitatea de efort aerob a persoanei.

In general, testul de efort poate diagnostica pana la 2/3 din bolile coronariene si are o acuratete de 50% in cazul obstructiei unei singure coronare si 80% in cazul obstructiei mai multor artere coronare. In 10% din cazuri se pot obtine rezultate fals pozitive (adica fals anormale). In urma rezultatelor testului de efort, medicul cardiolog poate stabili un diagnostic si va face recomandari in privinta tratamentului si a altor investigatii necesare (coronarografie, cateterism cardiac etc.).


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 91185 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

APARARE PENTRU TOAMNA APARARE PENTRU TOAMNA
Pentru ca se apropie sezonul nesuferitelor raceli si guturaiuri m-am ...
CORECTAREA LORDOZEI CORECTAREA LORDOZEI
Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: 2 lordoze-in regiunea cervicala ...


DE CE CHELESC? DE CE CHELESC?
Pierzi pana la 100 de fire de par zilnic. Atat ...
HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI
Un pasaj din Evanghelie povesteste cum Iisus, aflandu-se in Samaria, ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 9 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii