Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam VIROZELE RESPIRATORII
DEGENERESCENTA GRASA A FICATULUI PRIN AGRESIUNEA ALCOOLICA
Ridicari pe varfuri (pe un picior)
Valori nutritionale produse zaharoase
TIPURILE SOMATICE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
FITNESS IN FUNCTIE DE VARSTA
Nutritia in sporturile de anduranta
CSID - Consumati sucuri de fructe!
MEDICAMENTELE CARE TE INGRASA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Noutati
Noutati
Afisare 10 din 443.
Pagina 20 din 45

Cum sa nu te ingrasi de Sarbatori

16 Decembrie 2019

Sărbătorile de iarnă sunt probabil cea mai frumoasă perioada din an. La bucuria de a dărui și de a primi cadouri,  se adaugă și bucuria de a savura mâncăruri specifice sezonului care în cea mai mare parte a lor, sunt extrem de bogate caloric. Vizitele dese, mișcarea puțină sau chiar deloc, vor avea efecte vizibile asupra siluetei noastre, iar pentru cei mai mulți dintre noi, există o singură mare problemă: kilogramele în plus acumulate în această perioadă.

Cum ar trebui să arate meniul de sărbători că să-ți menții silueta, dar să te și delectezi cu bunătățile care-ți plac? Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție, fondator al Centrului Superfit, te ajută cu câteva idei pe care le poți pune în practică în perioada sărbătorilor, legate de: când mâncăm, cum mâncăm și mai ales ce mâncăm, iar George Forţu, psiholog în cadrul Centrului Superfit îți spune care este relația între mâncare și emoție.

Citeste sfaturile specialistior aici - https://www.superfit.ro/cum-sa-nu-te-ingrasi-de-sarbatori-2/


Cum sa iti imbunatatesti VO2max

8 Decembrie 2019

Dacă practici sport la nivel profesionist sau chiar amator, probabil că ești familiarizat cu termenul VO2max, un indicator de referință al condiției fizice.

VO2max sau capacitatea aerobă maximă se referă la cantitatea maximă de oxigen pe care o poți folosi în timpul efortului fizic intens. Cu cât o persoană poate utiliza mai mult oxigen în timpul unei activități fizice, cu atât va face față mai ușor efortului. VO2max se măsoară în mililitri de oxigen consumați pe minut per kilogram corp (mL/kg/min).

A nu se confunda VO2max cu pragul lactat, adică momentul din timpul efortului când lactatul se acumulează în fluxul sanguin mai repede decât poate fi eliminat de corp. Pragul lactat se atinge la aproximativ 50-80% din VO2max, în funcţie de nivelul de antrenament.

Daca vrei sa afli cum sa iti imbunatatesti VO2max,citeste acest articol.


Aminoacizi sau proteine?

29 Octombrie 2019

Suplimente proteice, aminoacizi, BCAA. Toate sunt promovate ca fiind bune în contextul antrenamentelor de forță, dar cum știi ce să alegi și când să le iei?

Proteinele, elementele structurale de bază ale organismului, contribuie la numeroase procese metabolice, fiind responsabile mai ales pentru dezvoltarea musculară. Aminoacizii sunt “cărămizile” care formează proteinele, determinând și calitatea acestora. Există 20 de aminoacizi, dintre care 9 sunt esențiali, ceea ce înseamnă că nu pot fi produși de organism și trebuie luați din surse externe – alimentație și/ sau suplimente.

Avantajul aminoacizilor față de proteine

Aminoacizii ajung mai repede în sânge și apoi în fibrele musculare suprasolicitate în timpul antrenamentului de forță. Fiind metabolizați rapid, organismul îi poate folosi direct pentru repararea și dezvoltarea mușchilor, spre deosebire de proteine, care trebuie să treacă prin procesul de digestie.

Citeste continuarea articolului AICI.


Ce trebuie sa stii despre grasimea corporala

16 Octombrie 2019

Pentru multe persoane, grăsimea este ceva rău, neplăcut, mai ales când vine vorba de propriul corp.

Grăsimea poate produce respingere, te face să nu mai încapi în pantalonii preferați sau să-ți fie jenă să mergi la plajă. Totuși, ea este absolut necesară bunei funcționări a organismului – corpul face rezerve de grăsime chiar și în cazuri de foame extremă.

Iată 3 lucruri esențiale pe care e bine să le cunoști despre grăsimea din organism:

  1. Grăsimea influențează nu doar estetica, ci mai ales sănătatea.

Un strat prea “generos” de grăsime abdominală crește riscul anumitor afecțiuni, cum ar fi sindrom metabolic, hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet tip 2 și unele tipuri de cancer.

Multe persoane vor să slăbească pur și simplu pentru a arăta bine (ceea ce nu este nimic rău), însă pierd din vedere că metoda prin care o fac ar trebui să fie una sănătoasă. Ideal, a slăbi înseamnă să scapi mai ales de grăsime, nu doar de kilograme, la modul general, care pot include și masă musculară.


Afla care sunt celelalte doua lucruri importante in acest articol - https://www.superfit.ro/3-lucruri-bine-de-stiut-despre-grasimea-corporala/


Fizioterapie vs. kinetoterapie

7 Octombrie 2019

Având misiuni similare, fizioterapia și kinetoterapia sunt adesea confundate. În articolul de astăzi îți prezentăm cele două metode terapeutice, beneficiile și situațiile în care se folosesc. Pe ambele le poți încerca la centrul nostru.

“Fizioterapia și kinetoterapia se completează, iar alături de masaj reprezintă mijoace terapeutice eficiente, neinvazive, pentru a menține sau a redobândi starea de sănătate.”, potrivit lui Mădălin Aguciu, kinetoterapeut la Centrul medical Superfit.

Pentru a crește rata de succes a intervenției, de multe ori se combină proceduri din fizioterapie și din kinetoterapie, în funcție de afecțiunile fiecărui pacient.

Daca vrei sa afli care este diferenta dintre fizioterapie si kinetoterapie si cu ce te poate ajuta fiecare dintre aceste metode terapeutice, citeste acest articol - https://www.superfit.ro/care-este-diferenta-dintre-fizioterapie-si-kinetoterapie/


Afla cum sa slabesti dupa nastere

6 Octombrie 2019

Este incredibil cum reusesc unele femei sa revina la silueta anterioara sarcinii, la nici trei luni dupa nastere. Te intrebi cum reusesc sa renunte la aportul obisnuit de calorii si cum de au timp si energie pentru exercitii fizice, dupa atatea nopti nedormite?
Raspunsul pentru proaspetele mamici este simplu.

Excluzand exemplele din lumea mondena, in care vedetele sunt salvate de un babysitter, de instructorul personal de fitness si de nutritionist, exista secrete si pentru adevaratele eroine.

O prima solutie vine in ajutorul mamicilor care alapteaza!

Citeste mai mult pe www.superfit.ro


Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate

28 Noiembrie 2017

Noua carte a  doctorului Șerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat, mereu sincer și eficient în a transmite ce înseamnă o viață echilibrată și sănătoasă.

Deși este o carte ”tehnică”, ea se poate citi cu foarte mare ușurință datorită clarității textului, accesibilității limbajului și a tonului extrem de plăcut și prietenos, precum și faptul că propune soluții la îndemâna oricărei persoane dispuse să-și schimbe stilul de viață. Cu toții ne dorim și visăm la o viață sănătoasă, iar ceea ce ne prezintă doctorul Damian este un ghid de nădejde capabil să ne ofere alternative sănătoase de hrană, să demonteze mituri, să ne ajute să alegem în materie de mișcare, dar fără să facem eforturi exagerate, știut fiind faptul că mulți dintre noi ne mobilizăm mai greu, suntem comozi și tentați să alegem varianta cea mai ușoară. Sigur, nu avem timp, suntem stresați, dar tocmai de aceea lucrarea de față este de mare ajutor: nu pierde niciun moment din vedere cui i se adresează și încearcă să suplimenteze cunoștințele pe care le avem despre nutriție, punând la un loc tot ceea ce trebuie să știm pentru a ne descurca perfect dacă vrem să ducem o viață echilibrată. Fără interdicții, fără diete ”minune”, fără trucuri magice, ci propunându-ne schimbări benefice.

Puteti comanda cartea pe www.ecuatiaslabirii.ro


Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume

20 Octombrie 2016

Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie, se strâmbă, nu se atinge de ele, le alege doar pe cele câteva pe care le acceptă și în general este un război continuu în jurul acestei probleme. La fel se întâmplă și cu fructele, deși aici mai există o șansă pentru că acestea au gust dulce și pot fi asimilate în unele cazuri cu dulciurile. În multe situații părinții obosesc să mai încerce și copilul se obișnuiește cu lipsa acestor alimente, devenind astfel un adult care nu se va atinge de fructe și legume, iar copiii lui vor primi exemplul lui...

Fructele și legumele reprezintă una dintre cele mai importante componente ale alimentației copiilor. Principalul avantaj al unui consum adecvat de fructe și legume este aportul optim de micronutrienți, respectiv minerale și vitamine, care reprezintă doar o fracțiune dintre miile de oligoelemente ce se găsesc în compoziția acestor alimente. Pe lângă aceste avantaje, fructele și legumele reprezintă o sursă bună de apă și fibre. Conținutul în grăsimi este redus, iar valoarea calorică a acestor produse este una modertă, fiind de ordinul a 30-80 kcal/100 grame.

Un consum zilnic adecvat de fructe și legume le dă șansa celor mici să se dezvolte normal, să aibă performanțe fizice și intelectuale bune și îi protejează împotriva diverselor afecțiuni. Există o mulțime de studii în această privință și nimeni nu poate contesta utilitatea lor în alimentația zilnică.

Așa cum spuneam, uneori copiii pot respinge legumele și fructele, iar noi ca părinți nu putem accepta această situație. Ne străduim să găsim soluții diverse pentru a le strecura în meniul lor. Sucurile de fructe și legume reprezintă o astfel de soluție, mai ales dacă sunt făcute corect, ceea ce înseamnă că în produsul final să se regăsească o cât mai mare parte din fruct sau legumă. O metodă utilă este presarea lentă cu ajutorul storcatorului prin presare la rece Philips Avance, care are avantajul de a păstra până la 90% din cantitatea inițială de fruct și legumă, ceea ce înseamnă că sucul final nu este doar un simplu suc, ci conține o bună parte din fibrele alimentului, ca să nu mai vorbim de vitamine și minerale. Fructele și legumele proaspete sunt excelente surse de fibre alimentare, compuși absolut necesari pentru menținerea stării de sănătate a tubului digestiv. Se evită astfel constipația, iar pe termen lung acestea sunt factori de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat tip 2 și a anumitor forme de cancer.

Fructele și legumele administrate în cantități optime reprezintă și o metodă de protecție împotriva excesului ponderal. O tot mai mare parte dintre copiii zilelor noastre sunt supraponderali și obezi, în special pentru că se face abuz de alimente cu concentrație calorică mare, provenind din zaharuri și grăsimi (dulciuri, înghețată, patiserie). Înlocuind aceste alimente cu fructe și mai ales cu legume, putem reduce din valoarea calorică totală a meniului zilnic, reducând concomitent și aportul de grăsimi (mai ales a celor saturate). Fructele, pentru că au gust dulce, pot fi integrate sub formă de gustări între mese, iar legumele proaspete, preparate ca salate pot fi garnituri perfecte pentru prânz și cină.

Nu în ultimul rând, un consum adecvat de fructe și legume contribuie la dezvoltarea creierului și a funcțiilor intelectuale. Studii recente arată că acei copii care consumă suficiente fructe și legume au o capacitate mai mare de concentrare la școală și obțin note mai mari la teste, iar pe termen lung au rezultate mai bune.

_

Pentru copilul tău, dar și pentru tine îți propun o rețetă simplă, pe care să o pregătești cu ajutorului storcătorului prin presare la rece Philips Avance HR1896. Spală, curăță și feliază 150 măr, 100 g pepene galben, 30 g afine, 30 g zmeură, 50 g papaya, apoi introdu-le pe rând în storcător. Vei obține un suc dens, cu o culoare plăcută și o aromă și un gust de neegalat. Sucul tău va avea aceste valori nutriționale: 155 kcal, 40 g carbohidrați, 2 g proteine, 0,5 g grăsime, 315 g apă, 7,5 g fibre, 65 mg vitamina C, 1200 UI vitamina A


Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti

30 Iunie 2016

Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre determinanții performanței sportive. În documentul elaborat de către Comitetul Internațional Olimpic în anul 2004 se afirmă: “Cantitatea, compoziția și temporizarea aportului alimentar poate afecta profund performanța sportivă. O practică nutrițională bună va ajuta sportivul să se antreneze mai intens, să se refacă mai rapid și să se adapteze mai eficient, cu un risc mai redus de îmbolnăvire și de accidentare. Sportivii trebuie să adopte strategii nutriționale specifice înainte și pe durata competiției pentru a ajuta la maximizarea performanțelor.”

Pornind de la aceste premize, este necesar să aplicăm în nutriția sportivilor recomandările din ghiduri care se bazează pe studii de specialitate. Spre deosebire de populația “nesportivă”, în cazul sportivilor, mai ales cei de performanță, detaliile pot face diferența.

Studiul a urmărit să arate că anumite modificări acute (pe termen scurt, de 2-3 zile) ale compoziției regimului alimentar înaintea unui efort fizic (antrenament sau competiție) ar putea să influențeze modalitatea în care organismul accesează substraturile energetice, ceea ce în termeni practici ar putea să însemne o disponibilitate energetică mai crescută sau mai redusă și astfel un timp mai bun sau mai slab.

Întrebarea de la care am pornit studiul este aceea dacă creșterea “acută” a proporției de carbohidrați, deci cu 2-3 zile înaintea unui efort ar putea să inducă o modificare a raportului în care sunt utilizate lipidele și carbohidrații la diverse trepte de efort.

Citeste restul articolului


Colesterolul și sănătatea

21 Februarie 2016

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în celulele organismului uman. Multe tipuri de celule sintetizează colesterol, dar celulele din ficat (hepatice) fac aproximativ un sfert din total. Pentru a fi sănătos, este nevoie de o anumită doză de colesterol în organism.

 

O cantitate de colesterol este mereu prezentă în organism. Colesterolul este transportat în sânge cu ajutorul unor particule numite lipoproteine. Lipoproteinele sunt și ele de mai multe feluri. Cele mai importante categorii pentru sănătate sunt lipoproteinele cu densitate scăzută („low-density lipoproteins”, sau LDL colesterol) și lipoproteinele cu densitate crescută („high-density lipoproteins”, sau HDL colesterol). LDL colesterolul este cunoscut drept „colesterolul rău”, deoarece niveluri crescute ale lui în sânge cresc riscul de a face boli cardiovasculare. LDL colesterolul este unul din principalii factori implicați în blocarea arterelor prin formarea unor plăci grăsoase numite plăci de aterom. Cu toate acestea, o parte din colesterol este transportat în sânge de HDL colesterol. HDL colesterolul mai este cunoscut și drept „colesterolul bun” și niveluri crescute ale sale în sânge pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare și la formarea plăcilor de aterom.

 

Alți factori pot, de asemenea, să reducă riscul cardiovascular. Acești factori includ: lipsa fumatului, dieta sănătoasă, aport scăzut de sare, activitate fizică regulată, controlul greutății, lipsa diabetului, lipsa consumului de alcool și lipsa hipertensiunii arteriale (sau tratamentul său corect).

 

Ce sunt plăcile de aterom?

Plăcile de aterom sunt acumulări de grăsimi care se formează în interiorul pereților unor vase de sânge numite artere. Arterele transportă sângele oxigenat în întreg organismul. Prezența plăcilor de aterom este consecința unui proces numit ateroscleroză.

 

De-a lungul lunilor sau anilor, plăcile de aterom devin tot mai mari și mai groase. Astfel că, în timp, o placă de aterom poate îngusta o arteră. Acest fapt poate reduce fluxul de sânge din arteră. De exemplu, îngustarea arterele care vascularizează inima, arterele coronare, cu plăci de aterom este cauza anginei pectorale.

 

Uneori, un cheag de sânge se formează peste o placă de aterom (proces numit tromboză) și închide complet fluxul de sânge prin arteră. Depinzând de artera afectată, acest fenomen poate cauza un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau alte probleme grave. Principalele boli cardiovasculare date de plăcile de aterom sunt angina pectorală, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, accidentul ischemic tranzitor și boala arterială periferică. Aceste boli sunt o cauză majoră de lipsă de mortalitate în întreaga lume.

 

Ce factori influențează nivelul sangvin de colesterol?

Într-o anumită măsură, nivelul de colesterol din sânge poate varia în funcție de dietă. Cu toate acestea, persoane diferite care mănâncă aceeași dietă pot avea niveluri diferite de colesterol în sânge. Cu toate acestea, este general acceptat faptul că o dietă săracă în grăsimi scade nivelul de colesterol sangvin.

La unii oameni, nivelul ridicat de colesterol este datorat unei alte afecțiuni. De exemplu, o glandă tiroidă care nu funcționează corespunzător, consumul ridicat de alcool și unele boli ale rinichiului și ficatului pot ridica nivelul de colesterol.

 

La alți oameni, nivelul foarte ridicat de colesterol poate fi ereditar, din cauza unei probleme genetice ale felului în care colesterolul este sintetizat de celulele organismului. Cel mai comun exemplu al acestei situații este hipercolesterolemia familială.

 

Care este nivelul normal de colesterol în sânge?

Nivelurile colesterolului în sânge sunt foarte importante, dar trebuie interpretate de către un medic cardiolog în întreg contextul riscului cardiovascular al fiecărei persoane în parte.

            La adulți, următoarele niveluri sunt luate în considerare:

·         Colesterolul total: optim 240 mg/dl

·         LDL colesterol: optim 190 mg/dl

·         HDL colesterol: scăzut 40 mg/dl; factor protector >60 mg/dl

 

Ca regulă generală, cu cât mai mare este nivelul LDL colesterolului, cu atât riscul de a face o boală cardiovasculară este mai mare. O analiză de sânge care verifică doar colesterolul total poate duce la confuzie. Un colesterol total ridicat poate fi cauzat de un HDL colesterol ridicat, care este sănătos. Este foarte importantă efectuarea profilului lipidic, deci cunoașterea valorilor atât ale LDL colesterolului, cât și ale HDL colesterolului.

 

      Nivelul de LDL colesterol poate fi văzut integrat în întregul risc cardiovascular al fiecărei persoane în parte. Riscul cardiovascular dat de orice valoare a LDL colesterolului poate varia depinzând și de HDL colesterol sau de alți factor de risc pe care cineva îi poate avea. Astfel, evaluarea completă a riscului cardiovascular trebuie făcută de un medic cardiolog ce poate integra toate aceste informații și să vă comunice recomandări personalizate.

 

      Cine ar trebui să-și evalueze riscul cardiovascular?

      Este recomandat ca următoarele persoane să efectueze măcar un consult cardiologic:

·         Toți adulții peste 40 ani

·         Adulții de orice vârstă care:

o   Au istoric familial de decese cardiovasculare la vârste tinere. Asta înseamnă cei care au un părinte sau un frate care a făcut o boală cardiovasculară sau un accident vascular cerebral înainte de 65 ani;

o   O rudă de gradul I (părinte, frate, soră, copil) cu o boală severă ereditară a metabolismului lipidelor. De exemplu, hipercolesterolemie familială sau hiperlipemia familială combinată.

 

Cei care au deja o boală cardiovasculară sau diabet, atunci riscul cardiovascular nu trebuie evaluat, pentru că aceste persoane sunt din start incluse într-o grupă de risc înalt.

 

Ce tratamente sunt disponibile pentru a reduce riscul cardiovascular?

Prima linie de tratament este însușirea unui stil de viață sănătos:

·         Oprirea fumatului

·         Dieta sănătoasă

·         Ingestia a mai puțin de 6 grame de sare pe zi

·         Controlul greutății

·         Activitate fizică regulată

·         Scăderea consumului de alcool

 

Persoanele la care stilul de viață nu este suficient pentru a coborî nivelul de LDL colesterol, sau cele încadrate în grupe de risc moderate sau înalte, le poate fi recomandat un tratament specific. Clasele de medicamente ce pot fi recomandate în această situație sunt, de exemplu, statinele – pentru a scădea nivelul de colesterol, antihipertensivele – pentru a scădea valorile tensiunii arteriale, antiagregantele plachetare (de exemplu aspirina în doză „cardiologică”, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge peste o placă de aterom). Toate aceste recomandări personalizate pot fi făcute de un medic cardiolog în cadrul unei consultații cardiologice.


Articol oferit de http://www.cardioclinic.ro/


Afisare 10 din 443.
Pagina 20 din 45






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii