Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SEMINAR PROCTER & GAMBLE 2007
RELATIA OBEZITATE - FERTILITATE
TIPURILE SOMATICE
EXISTA RISCUL DE GUTA LA CULTURISTI?
RETELELE SOCIALE TE FAC SA TE SIMTI MAI BINE?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EXERCITII DE TIP FITBALL PENTRU UN ABDOMEN PLAT
Video - Alimentatia si sanatatea parului
EFECTELE NOCIVE ALE DIETELOR STRICTE
PREGATIREA ALIMENTELOR IN OBEZITATE
OBEZITATEA SI COMPLICATIILE EI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI

DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI


Despre creatina s-a vorbit si se va vorbi inca mult timp, deoarece acest supliment s-a dovedit a fi unul dintre cele mai eficiente pentru persoanele care doresc sa-si dezvolte masa musculara si sa-si imbunatateasca performantele sportive, devenind astfel un produs foarte popular. Printre cei care folosesc creatina exista ingrijorarea ca acest supliment nu ar fi unul sigur din punct de vedere al sanatatii.

Am cautat studii care sa clarifice aceasta problema si voi prezenta concluziile catorva dintre ele, sperand ca aceste informatii va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie pentru sanatatea voastra.

Popularitatea creatinei se datoreaza in special eficientei ei in ceea ce priveste accelerarea cresterii masei musculare si a fortei, daca ar fi sa comparam cu cei ce se antreneaza fara a folosi acest supliment. Studiile care demonstreaza eficienta creatinei sunt numeroase si as aminti aici numai unul, efectuat la Pennsylvania State University, in care s-a constatat inca odata ca cei ce au folosit creatina au obtinut o crestere semnificativa a fortei (la genuflexiuni si impins din culcat), si au acumulat masa musculara de doua ori mai mult decat un grup similar de sportivi care s-a antrenat fara sa foloseasca creatina.

In privinta efectelor secundare se aduc in discutie manifestari neplacute precum greata, discomfortul abdominal, diaree, crampe musculare, spasme musculare si chiar rupturi musculare. Un studiu care a durat 3 ani si-a propus observarea acestor efecte pe un grup de practicanti de fotbal american, care au primit creatina; concluzia studiului arata ca nu a fost observat nici unul dintre efectele secundare mentionate. Un alt studiu intins pe patru ani si publicat in Medicine and Science in Sport and Exercise gasea rezultate similare. Un studiu publicat in numarul din septembrie 2004 al revistei International Journal of Sport Medicine arata de asemenea ca efectele secundare ale creatinei sunt rare. Un grup de 175 sportivi au primit fie 10 grame de creatina zilnic, fie un placebo (substanta fara efect) pentru o perioada de aproximativ un an de zile. In afara de cateva cazuri de greata si diaree, nu au fost remarcate alte probleme.

Departe de a fi o substanta periculoasa pentru organism, creatina exercita un efect protector asupra inimii, muschilor si pare sa fie benefica in bolile neurologice. Administrarea creatinei timp de cateva luni atat la barbati, cat si la femei cu un nivel crescut al colesterolului a redus nivelul sanguin al VLPL (very low density lipoprotein, asa-zisul colesterol "rau") cu aproximativ o treime. Un studiu publicat in revista Metabolism arata eficienta sporita in privinta reducerii colesterolului total, a unui program de exercitii fizice combinat cu adminstrarea creatinei, fata de antrenamentul singur. Nu au fost inregistrate efecte adverse de nici un fel, incluzand aici si posibila afectare a rinichilor, ficatului sau a tensiunii arteriale.

Aceste studii vin sa demonstreze siguranta folosirii creatinei, insa este de dorit sa se efectueze studii pe loturi mai mari si pe perioade mai indelungate de timp, pentru a se elimina orice suspiciune. In general se recomanda ca cei care au avut probleme renale sau hepatice sa evite folosirea creatinei sau sa isi monitorizeze constant starea de sanatate in timpul adminstrarii acesteia.


Bibliografie:

Greenwood, M., Kreider, R.B., Melton, C. (2003). Creatine supplementation during college football training does not increase the incidence of cramping or injury. Molecular and Cellular Biochemistry, 244, 83-88

Schilling, B.K., Stone, M.H., Utter, A.(2001). Creatine supplementation and health variables: a retrospective study. Medicine and Science in Sports and Exercise, 33, 183-188

Poortmans, J.R., & Francaux, M. (2000). Adverse effects of creatine supplementation: fact or fiction? Sports Medicine, 30, 155-170

Groeneveld, G.J., Beijer, C. (2004). Few adverse effects of long-term creatine supplementation in a placebo-controlled trial. International Journal of Sports Medicine, 25

Arciero, P.J., Hannibal, N.S., Nindl, B.C. (2001). Comparison of creatine ingestion and resistance training on energy expenditure and limb blood flow. Metabolism, 50, 1429-1434


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 113772 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii