Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam EXERCITII DE TIP FITBALL PENTRU UN ABDOMEN PLAT
PARALIZIA IN TIMPUL SOMNULUI
CAI MAI USOARE DE A PIERDE DIN GREUTATE
Impins cu gantere
DURERILE LOMBARE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Ridicarea bratului in fata la cablu
CE NE FACE GRASI?
Energia
PRAJITURA CU DOVLEAC (fara gluten)
LEACURI LA INDEMANA SPORTIVILOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » DERMATITA SEBOREICA

DERMATITA SEBOREICA


DERMATITA_SEBOREICA_85734.jpgMatreata, in acceptiunea medicala a cuvantului, dermatita seboreica, este o afectiune cronica caracterizata prin acumularea de sebum la nivelul scalpului (par gras), a fetei si uneori a trunchiului la care se adauga rolul Malasseziaei, o ciuperca proprie scalpului. Nu ea este cea direct implicata in aparitia matretei, ci mai degraba raspunsul imun al organismului la prezenta acesteia. Fiind proprie scalpului, acesta ciuperca nu se transmite de la o persoana la alta.

Alti factori care contribuie la dezvoltarea matretei sunt: umezeala, stresul mecanic (coafarea, vopsirea, iritarea mecanica prin scarpinat a scalpului), stresul emotional. Uneori afectiuni precum Parkinson sau HIV pot agrava manifestarile. Poate asocia acnee, rosacee sau chiar psoriazis. Medicamente ca interferonul, sarurile de litiu ii pot accentua manifestarile. Apare la varsta adolescentei, atunci cand isi intra in drepturi hormonii responsabili de controlul secretiei de sebum, are un varf al manifestarilor intre 30 si 60 de ani, in special la barbati. Se poate regasi si la varsta foarte mica, cunoscuta sub numele de crustele de lapte ale copilului.

Dermatita seboreica se manifesta prin scuame albe care se gasesc la baza firului de par, pe toata suprafata scalpului, acompaniate de seboree.

Nici fata nu este crutata. Pe fond inflamator rosu se disting aceleasi scuame dispuse spre zona frontala de insertie a parului, deasupra sprancenelor, pe aripile nasului, pe obraji sau retroauricular. In formele mai severe de boala zona anterioara a toracelui poate fi afectata. Pentru unii se manifesta cu mancarime usoara sau usturime, pentru altii este complet silentioasa. Isi face de cap mai ales in perioadele reci ale anului.

Ce e de facut pentru a scapa de dermatita seboreica? Normal, sa va duceti la medic. Nu plecati insa convinsi ca va veti vindeca complet; nu blamati medicul ca nu poate face asta; dermatita seboreica e o conditie medicala recurenta, puteti scapa de ea pentru ani buni sau poate reveni dupa 2-3 luni de tratament. Statusul general al organismului ii influenteaza evolutia. Nu uitati sa mentionati medicului toate afectiunile de care suferiti, tratamentele urmate. Nu exista o analiza standard pentru dermatita seboreica. Diagnosticarea se face clinic si o eventuala biopsie ar putea transa, atunci cand exista nesiguranta, intre alte afectiuni. Ca si regula generala de tratament se impune spalarea frecventa a parului. Alegeti samponul recomandat de medic, alaturi de unul bland sau balsam care vor evita uscarea parului dupa tratament. Pentru formele acute de boala, cu rasunet mai ales la nivelul fetei, care asociaza prurit intens, roseata, se impune o cura scurta de corticosteroizi, dupa care se trece la tratamentul general. Prima linie sunt sampoanele antimicotice cu ketoconazol 1% sau 2%. Acestea sunt recomandate a fi lasate circa 10 minute pe scalp, dupa care se face clatirea. Daca afectiunea se extinde si pe corp, samponul va fi folosit ca gel de dus. Dupa, pe zonele de piele afectata, se va aplica o crema cu aceeasi substanta in compozitie. Alaturi de ketoconazol mai sunt si alti compusi la fel de utili in tratarea dermatitei seboreice: naftifina, ciclopiroxolamina, sulfatul de seleniu, zinc piritiona. In formele rezistente de boala se trece chiar la utilizarea unor substante imunosupresoare de tipul pimecrolimusului sau tacrolimusului. Uneori singura salvatoare este medicatia sistemica. Tratamentul se aplica 1-2 luni, conform prescriptiei medicului. Pentru a impiedica recaderile se recomanda folosirea aceluiasi sampon o data sau de doua ori pe luna, pe perioada nedeterminata.

Anumite forme de dermatita seboreica au fost incadrate intr-o alta entitate clinica, de granita, sebopsoriazisul. Scuamele sunt galben-albicioase la fel ca in dermatita seboreica, dar mai groase, dispuse pe zone bine delimitate, eritematoase ca in psoriazis. Un examen medical corect va face diferentierea si va impune linia de tratament.

Foarte multe sampoane promit ca alunga matreata. Cititi insa cu atentie eticheta, recunoasteti unul din compusii mentionati mai sus si numai atunci cumparati-le. Cat am fi de rai, tratamentul dat la coafor nu vindeca; doar face parul sa straluceasca frumos. Si nu uitati de doctorul Soare! O cura de ultraviolete naturale, apa de mare sunt de mare ajutor.



Dr. Ioana Simian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 91431 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii