Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Concentratele de carbohidrati si proteine
Raluca Cristea
Hack squat genuflexiuni la cadrul inclinat
Suplimentarea cu concentrate proteice din zer si soia mareste raspunsul la antrenamentul cu greutati
MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ALEGE MISCAREA!
ECHILIBRUL ENERGETIC - SECRETUL CONTROLARII GREUTATII
CE SA MANANCI CA SA FII MAI INTELIGENT SI MAI FERICIT
STEROIZII ANABOLIZANTI - faci ce vrei, dar stii ce faci ?
ADEVARUL DESPRE APARATELE CARDIO
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ROZACEEA

ROZACEEA


ROZACEEA_43086.jpgRozaceea este o boala de lunga durata, care afeacteaza persoanele de varsta medie si inaintata manifestandu-se prin roseate tegumentelor, pe fata, urechi si mai rar torace, asociind sau nu afectare oculara. Roseata apare mai intai in zona nasului si obrajilor si tinde sa se extinda apoi spre frunte si barbie.

Doctorii o clasifica in 4 stadii : la inceput fata se inroseste din cand in cand (flush), episod in care apare si senzatia de arsura ; poate asocia hiperemie (roseata) conjunctivala si lacrimatie. Bolnavii au comportament termofobic. In stadiul II roseate devine permanenta cu vase de sange fine dilatate (telangiectazii); stadiul III asociaza pe langa roseate tegumentara permanenta papule si pustule (cosuri cu/fara puroi), lipsind insa comedoanele. Porii faciali sunt dilatati si apare o descuamare difuza a pielii. In stadiul IV apar noduli inflamatori mari, in special pe obraji sau nas, tegumentele sunt seboreice, ingrosate, ducand la unii dintre pacienti la modificari de relief, nasul, barbia sau urechea) devenind mari, eritematoase si boselate. Pe langa modificarile de la nivelul pielii, 50% dintre persoane au probleme la nivel ocular, acuzand aceasi senzatie de arsura, simt ca le iau foc ochii, ca sunt uscati, sunt umpluti cu nisip, pleoapele se inrosesc si devin mai umflate (frecvent pleoapele inferioare). Afectarea oftalmica este insa tardiva in cursul bolii si are o evolutie cronica, fara remisiuni.

Ce cauzeaza rozacee ?

Oamenii de stiinta nu au stabilit cu precizie cauza. Se presupune ca este o conditie mostenita de individ. Cei care rosesc usor inca din copilarie au sanse mai mari sa faca boala ; indivizii cu piele deschisa la fel. Rolul unui acarian, Demodex folliculorum localizat la nivelul foliculilor pilosebacei este controversat. Prezenta lui in numar mare poate agrava rozaceea. Expunerea la conditii climatice extreme ar putea declansa afectiunea. Tulburarile circulatiei venoase cutanate, eliberarea unor mediatori, profilul psihologic (pacienti deprimati, nevrotici) pot declansa boala. Ideea asocierii rozaceei cu o boala de natura digestiva, a pornit de la observatia ca pacientii fac mai usor flush la anumiti stimuli digestivi. Se pare insa ca nu continutul alimentelor, ci temperatura lor crescuta este responsabila de roseata.

O alta ipoteza a fost cea a implicarii bacteriei Helicobacter Pylori. Ea se gaseste pe mucoasa gastrica si este responsabila de boala ulceroasa. Dovezile privitoare la rozacee raman reduse, pentru ca studiile realizate pornind de la acesta bacterie nu au luat in considerare si alti factori individuali ca varsta, sexul, statul socio-economic al pacientilor, medicatia urmata. Cele doua coordonate, prezenta leziunilor de rozacee si a bacteriei pe mucoasa nu sunt suficiente pentru a trage o concluzie.

Medicamente ca amiodarona, corticoizii topici, vitaminele B6 si B12 pot determina episoade de roseata la pacientii cu rozacee.

Cum se trateaza rozaceea ?

Scopul tratamentului este de a imbunatati aspectul pielii si de a tine afectiunea sub control. Imbunatatirea aspectului tegumentar apare dupa 3-4 luni de tratament. Se recomanda aplicarea de creme ce contin un antibiotic, metronidazol pe piele, pentru o perioada de cateva luni. Pentru cei cu forme severe se recomanda administratea orala (pe gura) a antibioticului, de data aceasta eritromicina, doxiciclina, claritromicina, tetraciclina. La fel de bine merg aplicate pe tegument produsele dedicate acneei ca acidul azelaic, tretinoinul, peroxidul de benzoil si mai nou, inhibitorii de calcineurina de tipul tacrolimusului. Cele mai bune rezultate se obtin dupa un tratament constant, condus indeaproape de medicul dermatolog. Telangiectaziile pot fi tratate prin electrocoagulare, crioterapie, laser. Pentru a diminua si masca roseata tegumentara exista cosmetice care au o culoare specifica de verde. Protectia solara este obligatorie. Zonele de tegument foarte ingrosate, boselate, precum nasul se trateaza prin chirurgie.

Ce puteti face voi?

Evitati alimentele prea fierbinti sau prea reci. Cat depre alcool, alimente condimentate, lucrurile raman incerte. Ca accentueza sau nu boala nu se cunoaste foarte bine. Dar daca observati o imbunatatatire atunci cand nu le consumati e si mai bine.

Evitati manipularea, masajul fetei.

Nu folositi cosmetice sau solutii de curatare ale fetei care contin alcool sau alte substante iritante.
Nu exagerati cu ingrijirea fetei, pastrati rutina de curatare normala.
Analizati perioadele de inrosire (flush). Triggeri care accentueaza rozaceea nu pot fi aceiasi la orice individ. Notati ce produs alimentar, cosmetic, activitate fizica v-a produs flush-ul ca sa il puteti evita apoi.



Dr. Ioana Simian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 71416 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii