Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ALIMENTE DE PROTECTIE
Impins de la ceafa cu haltera
8 SECRETE ALE SLABIRII LA PESTE 40 DE ANI
CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
INHIBITOARELE SENZATIEI DE FOAME


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SEMINAR PROCTER & GAMBLE 2007
NEGRESE DE POST
ARDE GRASIMEA EFICIENT
EXISTA ARME CONTRA CELULITEI
KICKBOXING IN APA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Slabirea si vointa Fierbinte
“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”rnCand îti doresti sa slabesti, e nevoie de...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul nutritiei » Minighid de alimentatie sanatoasa
Ghidul nutritiei

Minighid de alimentatie sanatoasa


Impartiti aportul caloric zilnic in felul urmator: mic dejun 25-30%, pranz 40%, cina 25-30% (eventual si 1-2 gustari de 5%)

Mancati mai multe fructe si legume proaspete si cereale. Acestea sunt sarace in calorii, bogate in fibre si induc rapid senzatia de satietate. Fructele proaspete contin multe zaharuri si in acest fel va pot satisface nevoia de dulce. Alegeti doar compoturi fara adaos de zahar.

Cresteti consumul de alimente bogate in fibre solubile si insolubile.

Nu eliminati painea din regimul alimentar, chiar daca doriti sa slabiti. Este un aliment hranitor si care satura rapid. Alegeti paine integrala, neagra, cu seminte si lasati ca ultima optiune painea alba. In special daca aveti probleme cu greutatea, nu ungeti feliile de paine cu unt, margarina, gem, dulceata sau crema de branza. La fel, consumati orez, macaroane si cartofi fara adaos de unt, ulei, sosuri grase.

Mancati mai mult peste, in special oceanic, care este bogat in acizi grasi omega-3.

Optati pentru carne de pui - este bogata in proteine si saraca in grasime. Dati la o parte pielea, pentru ca are continut crescut de lipide.

Reduceti consumul de carne rosie (vaca, porc) sau alegeti bucatile cele mai slabe. Eliminati orice parte vizibila de grasime. Sunca, carnatii si mezelurile sunt plini de grasime, sare si conservanti, de aceea este bine sa ii evitati, consumand doar rareori. Alegeti cremvursti din carne de pui, dar nu de vita sau porc. Organele - ficatul, creierul, maduva si rinichii - sunt hranitoare, insa contin mult colesterol. Consumati-le doar din cand in cand.

Lactatele reprezinta o categorie importanta de alimente, dar si in acest caz este de preferat sa alegeti varianta degresata. Spre exemplu, laptele degresat are exact aceeasi nutrienti ca si laptele integral, cu exceptia unui procent de grasime, ceea ce inseamna ca are un continut caloric mai redus.

Ouale sunt alimente foarte hranitoare insa au un continut important de colesterol, de aceea este de preferat sa nu consumati mai mult de 3-5 oua intregi pe saptamana. Totusi, colesterolul se gaseste doar in galbenus, de aceea puteti manca fara restrictie albusuri, care reprezinta o sursa foarte buna de proteine.

Alegeti uleiuri de origine vegetala si evitati untura si alte grasimi de origine animala (lipide saturate). Grasimile nesaturate reduc nivelul de colesterol din sange, avand astfel un rol protector. Totusi, saturate sau nu, grasimile au o valoare calorica mare - 9 kcal/g.

Nu consumati in exces alune, nuci si seminte, pe de-o parte datorita continutului crescut de lipide, dar si pentru ca sunt de obicei foarte sarate.

Evitati gustarile hipercalorice - bogate in zaharuri si grasimi - dulciuri, prajituri, inghetata, miere, siropuri, chipsuri, snacksuri. De asemenea, reduceti consumul de bauturi dulci (carbogazoase sau nu). Problema cu aceste sucuri este ca au un continut caloric mare, fara insa a avea valoare ca aliment; in plus unele au in compozitie cafeina si toate contin coloranti si conservanti sintetici.

Reduceti sau renuntati la consumul de bauturi alcoolice. Un gram de alcool contine 7 kcal, deci dupa grasime este al doilea "aliment" care aduce un aport caloric important in organism. Bauturile alcoolice contin foarte putini nutrienti; doar berea si vinul pot fi considerate intr-o oarecare masura alimente, deoarece au in compozitie si cateva principii nutritive.

Renuntati la mancarea de la restaurantele fast-food. Preparatele din aceste localuri sunt de obicei foarte grase si sarate. Nu toata mancarea de aici este "junk food", insa trebuie sa alegeti cu multa grija pe cea mai sanatoasa.

Nu pregatiti alimentele prin prajire in ulei. Indiferent daca e vorba de grasime saturata sau nesaturata, prajirea creste semnificativ valoarea calorica a alimentelor. Un cartof prajit are de 1,5 ori mai multe calorii decat unul fiert. Optati pentru coacere, fierbere, frigere, grill sau baie de abur.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 20340 ori.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Articole din aceeasi categorie

Energia Energia
Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in ...
Glucidele Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...


Proteinele Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile) Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...


Alte articole despre Ghidul nutritiei









Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii