Sunteti aici :: Nutritie » VITAMINELE B SI PERFORMANTA SPORTIVA
VITAMINELE B SI PERFORMANTA SPORTIVA
Deficitul de vitamine din complexul B poate reduce performanta atletica
Vitaminele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului. Mai mult decat atat s-a constatat ca exista o legatura intre nivelul vitaminelor din complexul B (tiamina, riboflavina, vitaminele B6 si B12) si performanta sportivilor de performanta. Initial se credea ca exista doar o singura vitamina B, dar apoi s-a constat ca exista mai multe. Printre multiplele lor functii, vitaminele B joaca rol de cofactori in cadrul sistemelor enzimatice implicate in oxidarea nutrientilor si producerea energiei. Intre vitaminele din complexul B exista o interrelationare stransa, astfel incat deficienta uneia poate afecta utilizarea altora.
Cercetatorii de la Oregon State University ca sportivii cu deficit de vitamine din complexul B au o capacitate mai redusa de a sustine efortul de mare intensitate si de refacere a structurilor musculare afectate. De asemenea, capacitatea de a dezvolta masa musculara este mai redusa decat la sportivii care au in alimentatie suficiente vitamine din complexul B. Rezultatele studiilor lor au fost publicate in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Ei au constatat ca si o deficienta mica de vitamine din complexul B poate scadea performanta si refacerea dupa efort. Necesarul de vitamine variaza in functie de tipul si intensitatea efortului, de cantitatea de nutrienti pierduti prin sudoare si urina si de diferentele de alimentatie.
Conform cercetatorilor, recomandarile pentru oameni cu un regim de viata nesportiv nu se potrivesc celor cu activitate fizica intensa. Cel mai mare risc de a dezvolta deficiente de vitamine B il au atletii care au un consum prea redus de calorii, in special pe termen lung.
Cele mai bune surse de vitamine din complexul B sunt cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, lactate si multe alte produse de origine animala. Autorii studiilor amintite anterior au emis ideea ca efortul fizic mareste necesarul de riboflavina si vitamina B6. Ei au recomandat ca sportivi cu regimuri alimentare restrictive sa aiba in vedere suplimentarea cu un complex de multiminerale si multivitamine.
Unele studii au demonstrat ca suplimentarea cu vitamine din complexul B ar facilita performanta, insa multi cercetatori sunt de parere ca in lipsa unei deficiente, suplimentarea cu vitamine B nu are efecte semnificative asupra performantelor.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 63738 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023
Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii