Sunteti aici :: Sanatate » VARICOCELUL
VARICOCELUL
Se intampla destul de frecvent sa primesc pe pagina de consultanta online intrebari despre aceasta afectiune care poate aparea la 20% din populatia masculina. Haideti sa vedem ce este varicocelul, de ce apare, cum se trateaza si care ar fi implicatiile legate de antrenamentul cu greutati.
Ce este varicocelul
Conform defintiei, varicocelul reprezinta o dilatare a plexului venos pampiniform si a venelor spermatice interne. In cazul in care deja sunteti in ceata, va voi reaminti pe scurt cateva elemente de anatomie. Plexul pampiniform este acea retea de vene care insoteste cordoanele spermatice, adica "tuburile" care transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor la prostata si apoi mai departe in uretra, unde se elimina in timpul ejacularii sub forma de sperma. Daca aceste vene ale plexului pampiniform devin dilatate si tortuoase (rasucite), asa cum sunt varicele la nivelul membrului inferior, discutam despre varicocel. De fapt, varicocelul nu este altceva decat o dilatare varicoasa a plexului pampiniform in jurul testiculului.
Problema cea mai importanta legata de varicocel este incidenta crescuta a acestei afectiuni la barbatii infertili, ceea ce face o asociatie de tip cauza-efect. Nu se cunoaste exact cum anume prezenta varicocelului altereaza structura, functia si productia spermei, dar se presupune ca este vorba de afectarea termoreglarii la nivelul scrotului (trebuie sa stiti, ca pentru a se produce sperma "de calitate", temperatura la nivelul testiculelor trebuie sa fie mai scazuta decat ce a corpului - de aceea moda blugilor foarte stramti nu a fost o idee prea stralucita).
Varicocelul apare mai frecvent la nivelul testiculului stang, datorita unor particularitati anatomice. In functie de dimensiuni, se pot clasifica in trei categorii:
- mare - poate fi identificat prin inspectie de catre bolnav
- mediu - se identifica prin palpare fara ajutorul manevrei Valsalva (adica expir cu glota inchisa - ca atunci cand ne scremem, pardon de expresie...)
- mic - poate fi identificat numai prin palpare in timpul manevrei Valsalva (acesta manevra creste presiunea intraabdominala, ceea ce impiedica intoarcerea venoasa, iar sangele stagneaza in venele de la nivelul scrotului).
De obicei pacientul cu varicocel nu are nici un simptom si este descoperit atunci cand merge la o evaluare pentru infertilitate. Dar uneori poate exista durere locala si senzatia de greutate. Unii pacienti se prezinta la medic fiindca au descoperit prin palpare ca "le-a crescut ceva" in scrot, un fel de formatiune comparabila cu o "punga cu rame", iar cele intre cele doua testicule exista o diferenta importanta de volum. Varicocelul debuteaza de obicei in adolescenta si trebuie tratat cat mai repede deoarece este o leziune evolutiva, a carei reparare previne infertilitatea.
Tratamentul
Fiindca este vorba de o anomalie anatomica, nu exista alta solutie decat cea chirurgicala. Totusi nu orice varicocel are indicatie operatorie. Acest lucru poate fi stabilit numai de catre specialistul in urologie. Nu este o interventie chirugicala de mare amploare, iar tehnicile moderne permit externarea pacientului dupa 2 zile de la operatie. Timp de doua saptamani nu are voie sa faca activitati fizic obositoare, insa isi poate continua viata ca un om normal. Dupa cele 2 saptamani poate relua treptat activitatea sportiva, inclusiv antrenamentul de forta, dar numai dupa ce a fost la un control medical si a primit acordul chirurgului. Activitatea sexuala poate fi reluata la 1 saptamana dupa operatie.
Varicocel vs. culturism
Va intrebati probabil daca antrenamentul cu greutati este un factor care ar putea sa conduca la aparitia varicocelului. Nu se poate vorbi de asa ceva, decat daca exista predispozitie pentru aceasta afectiune. In schimb, daca varicocelul exista intr-o forma incipienta, antrenamentul cu greutati poate fi un factor ce accelereaza evolutia bolii, deoarece in timpul exercitiilor de forta presiunea intraabdominala creste in mod repetat, ceea ce impinge sangele in plexul pampiniform si asa dilatat. In aceasta situatie, evident cea mai plauzibila solutie ar fi renuntarea la antrenamente, insa pentru un impatimit al culturismului, asta este ca si cum i-am cere sa isi taie o mana... Ramane deci o problema de decizie a fiecaruia, dar este bine ca aceasta decizie sa fie luata in cunostinta de cauza, dupa consultul medical de specialitate si tinand cont de opinia urologului.
Nota: Acest articol are scop informativ. Pentru orice informatii suplimentare adreseaza-te unui urolog.
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 293918 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...