Sunteti aici :: Nutritie » UNTUL, UNUL DINTRE CELE MAI HRANITOARE ALIMENTE
UNTUL, UNUL DINTRE CELE MAI HRANITOARE ALIMENTE
Niciun mic dejun fara unt - cat de tare crezi in acest indemn? Poate ca esti in tabara celor care sunt de parere ca margarinele de generatie noua ar trebui sa ia locul untului, sau poate ca inca strambi din nas cand te gandesti la compozitia acestor tipuri noi de margarine si nu doresti sa te desparti inca de gustosul unt care iti insufleteste aproape fiecare mic-dejun. Cat de hranitor, sanatos sau folositor este untul pentru organism de fapt? Hai sa aflam impreuna.
UNTUL CONTINE MULTE VITAMINE SI MINERALE
Principala vitamina care se regaseste in unt este vitamina A, o vitamina care se asimleaza extrem de usor deoarece este solubila in grasimi si care este cunoscuta pentru influenta sa puternica asupra imbunatatirii acuitatii vizuale pe timp de noapte. De asemena, vitamina A contribuie la formarea purpurei ochiului, fiind benefica astfel si in tratarea altor boli de vedere. Aceasta vitamina te poate ajuta si sa iti intaresti sistemul imunitar si iti mentii sanatoase straturile superficiale ale organelor interne si tesuturilor. Copiii e bine sa consume cantitati suficiente de vitamina A pentru ca procesul lor de crestere sa fie unul normal si armonios. Sanatatea dintilor, gingiilor, parului si a pielii sunt toate pozitiv influentate de vitamina A. Dar aceasta vitamina mai este apreciata si pentru ajutorul pe care il da celor care se confrunta cu acneea si alte afectiuni ale pielii. Circa 25 de grame de unt acopera 20% din necesarul de vitamina A al unui adult.
Pe langa vitamina A, untul mai contine si vitamina E, care este cunoscuta ca si un antioxidant puternic ce are rolul de a proteja celulele organismului de radicalii liberi. Vitamina E protejeaza si mentine sanatatea celulelor sangelui, muschilor scheletici, celulelor sistemului nervos si retinei.
Pe langa vitaminele A si E, untul mai contine si vitaminele D si K, care ajuta la asimilarea calciului in oase si prevenirea sau tratarea unor boli cum ar fi astmul, depresia, diabetul sau unele boli de inima, dar si la sintetizarea bacteriilor din organismul uman, in cazul vitaminei K.
Seleniul este unul dintre cele mai importante minerale continute de unt si este un antioxidant puternic. Daca e sa comparam cantitatea de seleniu continuta de unt cu cea care se regaseste in cereale sau usturoi, o sa vedem ca gustosul unt contine mai mult seleniu. Glanda tiroida primeste de asemenea iodul de care are nevoie pentru a functiona in conditii propice.
CUM STAM CU ACIZII GRASI?
Untul contine acid butiric, un acid folosit de colon ca o sursa de energie si de asemenea cunoscut pentru rolul sau anti-carcinogen. Acidul lauric se gaseste de asemenea in unt si este considerat un puternic antimicrobian si antifungic. Circa 15% din acizii grasi continuti de unt nu se depoziteaza de regula sub forma de grasime in corp, ci sunt folositi pentru furnizarea energiei de catre organele vitale.
Cand spui "unt", te gandesti automat la "colesterol"... Totusi, o dieta care nu este foarte bogata in grasimi saturate nu e sanatoasa pentru toata lumea. In plus, bolile de inima care au fost asociate cu un nivel ridicat ridicat al colesterolului au fost exagerate de-a lungul a decenii intregi. Potrivit unui studiu realizat in anul 1991 de catre Medical Research Council din SUA, indivizii care au mancat unt pe parcusul studiului desfasurarii au inregistrat un risc injumatatit de a dezvolta boli de inima in comparatie cu persoanele care au consumat margarina in loc de unt. Asadar, chiar daca atunci cand auzi cuvantul "colesterol" gandul iti zboara automat la ceva cu o conotatie negativa si deloc benefica pentru sanatate, colesterolul "bun" e necesar pentru a-ti mentine sanatatea sistemului digestiv, dar si pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos la copii.
Cand e cazul sa faci piata, cauta sa cumperi unt natural, de casa, care nu a fost supus prelucrarii termice.
Potrivit unor specialisti, untul topit este unul dintre cele mai potrivite metode de preparare si consum pe care le-ai putea alege. Astfel, untul se va pastra mult mai bine, iti va stimula apetitul si va da un gust grozav alimentelor. Untul topit ajuta de asemenea la mentinerea unei digestii normale deoarece declanseaza secretia sucurilor digestive.
E recomandat sa consumi unt cu cel putin 80% grasime. Daca alegi untul cu un continut de 65% grasime (ceva mai convenabil la pret) preparatul final poate sa mai contina apa, de aceea e bine sa il lasi la racit, pana cand untul se poate separa complet de apa.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 73423 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Am intoleranta la lactoza, dar as vrea sa consum unt. Exista unt cu mai putina lactoza sau deloc?

Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...

Despre acnee s-au scris prea multe. Despre cine o da ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii