Sunteti aici :: Nutritie » TOPUL CELOR 10 ALIMENTE CARE NE APARA DE RACEALA
TOPUL CELOR 10 ALIMENTE CARE NE APARA DE RACEALA
S-a deschis sezonul la raceala. Familia tot mai larga a virusurilor gripei revine in forta. Influenza, cu tovarasul sau de temut H1N1 isi va face curand debutul in scena. Trebuie sa luptam cu tot ce avem in dotare, incepand de la administrarea unui vaccin care sa acopere tulpinile de sezon, continuand cu igiena obligatorie, spalarea mainilor si evitarea aerului propulsat de stranut sau tuse bogat in cu germeni nocivi si, la fel de important, cu o alimentatie cat mai sanatoasa. Alimentele nu omoara virusul gripal, dar prin continutul lor fac capabil sistemul imunitar sa contracareze dezastrele pe care virusul gripal le-ar putea produce.
Sa facem cunostinta cu cei 10 dusmani ai infectiei gripale.
1. Supa de pui este un remediu, cunoscut de generatii, care trateaza raceala comuna precum si gripa provocata de virusul Influenza. Ea reduce inflamatia la nivelul cailor respiratorii superioare. Aburii calzi determina vasodilatatie in traiectul respirator, fluidifica secretiile si decongestioneaza caile respiratorii.
2. Sucul de portocale este o sursa importanta de vitamina C. Studiile au demonstrat ca un continut adecvat de vitamina C in alimentatie reduce durata si diminueaza simptomatologia unei infectii respiratorii fie virala sau bacteriana.
3. Afinele sau coacazele negre sunt si ele o sursa extrem de bogata in vitamian C. Pe langa aceasta ele au un continut crescut de substante antioxidante, alte vitamine si minerale, mai ales zinc, care stimuleaza sistemul imun. Studii efectuate pe grupuri placebo si grupuri de pacienti carora li s-a administrat zinc au inregistrat o reducere cu 2-3 zile a perioadei de boala la cei tratati. Afinele stimuleaza si procesele neurocognitive. Reduc stresul oxidativ si ne apara de afectiuni mult mai grave precum dementa sau boala cardiovasculara.
4. Stridiile, placute de unii sau urate de altii sunt o sursa importanta de zinc. Acesta catalizeaza o serie de reactii indispensabile pentru buna desfasurare a proceselor imunitare. Atentie insa, preparate termic insuficient, stridiile pot ramane gazda unor bacterii foarte nocive. Procesele de fierbere sau prajire nu elimina zincul din continutul lor, dar distrug orice urma de germen purtat.
5. Cerealele de la micul dejun, mai ales cele cu adaos de minerale si vitamine asigura mai mult de 25% din necesarul zilnic de nevoi ale organismului.
6. Ceaiul de ghimbir, baut mai ales cald dezobstrueaza caile respiratorii superioare si are efecte antioxidante. El reduce eliberarea de prostaglandine, elemente responsabile de procesul inflamator din tesut. Poate creste riscul de sangerare la persoanele predispuse.
7. Ceaiul verde contine polifenoli, mai ales catechine, care inhiba aderarea si includerea virusului in celulele respiratorii precum si sinteza de ARN viral in celulele deja infectate. Baut chiar dupa instalarea gripei, el reduce durata si gravitatea bolii. Desi am putea lua afirmatia ca fiind prea indrazneata, studii recente au incercat sa dovedeasca efectele similare ale ceaiului verde cu al unor antibiotice, mai ales asupra unor bacterii care si-au capatat rezistenta.
8. Ceaiul de Echinacea sau formulele farmaceutice care contin echinacee reduc efectele negative ale grupei. Totusi, in ciuda a ceea ce se credea pana acum, Echinaceea nu este capabila sa apere de raceala, ci doar sa reduca manifestarile acesteia.
9. Usturoiul cand este strivit elibereaza alicina. Ea este responsabila de mirosul ce il face distinct intre celelalte condimente. Alicina are proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Mancand regulat si fara a exagera cantitatea, usturoiul ne apara de raceala. Atentie insa la cei care iau substante anticoagulante si antitrombotice. Asocierea cu usturoiul modifica timpii de sangerare si creste riscul de hemoragie.
10. Ardeiul iute contine capsaicina, substanta recunoscuta pentru proprietatile sale revulsive. Ea este capabila sa induca caldura locala prin vasodilatatie si are capacitati antiinflamatorii. Reduce congestia nazala si calmeze tusea. Totodata nu trebuie neglijat aportul de vitamina C pe care il aduc ardeii.
Evitati alimentele prea dulci, ele pot determina o ingrosare a secretiilor din caile respiratorii. Faceti miscare, un antrenament sanatos, in aer liber, descarca endorfine care stimuleza functionarea sistemului imunitar. Spalati-va cat mai des pe maini si evitati contactul cu secretii infectate. Dormiti suficient, pentru ca tot sistemul endocrin sa functioneze normal. El este responsabil de punerea sub alarma a serviciului de aparare a organismului, imunitatea. Si nu in ultimul rand pastrati o gandire pozitiva. Nimic nu poate elibera mai multi hormoni ai starii de bine, datatori de sanatate, decat o portie de fericire.
Dr. Ioana Simian

Acest articol a fost vizualizat de 38971 ori.
Proteinele vegetale in alimentatia copiilor
3 Iulie 2022Principala preocupare a parintilor privind alimentatia bazata pe alimente vegetale este aportul de proteine. In ce masura reusesc acestea sa il acopere?
Proteinele sunt esentiale pentru corpul uman la orice varsta, dar sunt deosebit de importante in perioada copilariei, deoarece atunci se produce cresterea si dezvoltarea rapida a organismului.
Citeste aici tot articolul – https://www.fondation-louisbonduelle.org/ro/2022/06/30/cat-de-utile-sunt-proteinele-de-origine-vegetala-in-alimentatia-copiilor/
In acest clip iti voi vorbi despre principalele surse de proteine vegetale in alimentatia copiilor (si a adultilor)!
Cum sa ai un ABDOMEN PLAT!
26 Iunie 2022Faci sute de abdomene, te infometezi, te impachezi ca sa transpiri sau dai mii de lei pe tratamente la clinici de infrumusetare, totul in incercarea de a topi grasimea incapatanata de pe abdomen. Si cu toate aceste eforturi, rezultatele intarzie sa apara. De ce este atat de greu sa elimini grasimea din zona abdominala? Ce e de facut ca sa ai un abdomen plat si sa poti purta cu incredere haine pe talie?
Urmareste acest video pentru detalii!
Micul dejun - e important sau nu?
20 Iunie 2022Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei! Dar... oare chiar este?
Aceasta este una dintre afirmatiile pe care le auzi frecvent cand vine vorba de regulile alimentare pentru o viata sanatoasa, inclusiv daca vrei sa slabesti.
In acest video vei afla daca masa de dimineata este cu adevarat importanta sau putem sa sarim peste ea!

Dulce, aromata si cremoasa, ciocolata este in topul preferintelor pentru ...

Mergi des la sala pentru a-ti modela o silueta armonioasa, ...

Tentatiile culinare sunt dificil de ocolit atunci cand vrei sa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii