Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam BENEFICIILE SARUTULUI ASUPRA SANATATII
CONTROLUL CENTRAL AL GREUTATII CORPORALE SI AL APETITULUI
INTERACTIUNEA TESTOSTERON - ANTRENAMENT
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
Extensia soldului la cablu


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CSID - Alimentele imbogatite cu fier, calciu si iod pot fi daunatoare!
CREMA DE DOVLECEI
CUM SA-TI AJUTI COPILUL SA ISI MENTINA O GREUTATE NORMALA
Proiectul 42 pentru o sansa
EFICIENTA NEUROMUSCULARA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum sa mananci cu adevarat sanatos Fierbinte
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » CONCENTRATELE PROTEICE DIN SOIA

CONCENTRATELE PROTEICE DIN SOIA


O serie de suplimente nutritive sunt obtinute din soia, ca materie prima. Utilizarea acestei plante in scopul obtinerii suplimentelor dedicate cresterii in masa musculara a dat nastere unor controverse. In numarul din aprilie 2002 al revistei americane Ironman am gasit un articol interesant pe acesta tema. Ceea ce mi-a atras atentia de la bun inceput a fost faptul ca autorul cita cateva studii realizate de cercetatorii romani la inceputul anilor '90. Acestia au administrat 1,5 g/kilogramcorp de concentrat proteic din soia multor sportivi (nu numai culturisti, ci si din alte sporturi) timp de 8-16 saptamani de antrenament intens. Concluzia: sportivii inclusi in studii si-au conservat forta si masa musculara sau au obtinut masa musculara suplimentara.

Un studiu recent efectuat cu scopul urmaririi efectelor suplimentarii cu proteina din soia la sportivii care se antreneaza constant a fost prezentat la intalnirea anuala a Societatii Canadiene de Fiziologie Sportiva, in noiembrie 2001. 48 de subiecti cu varsta intre 18 si 35 de ani au rost impartiti in mod arbitrar in trei grupe carora le-a fost administrat zilnic cate o doza de 60 grame de proteina din soia, 60 grame de proteina din zer, iar ultima grupa, cea de control, a primit maltodextrina (un carbohidrat). Toti subiectii au urmat un program de 6 saptamani de antrenamente cu greutati.Analizele efectuate inainte si dupa acest studiu au aratat ca subiectii care au primit proteine din soia sau zer au inregistrat o crestere a masei musculare cu 3-5 % mai mult decat cei din grupa de control. Un aspect semnificativ al studiului a constat in faptul ca nu s-a putut dovedi superioritatea proteinelor din zer fata de cele din soia, sau invers in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare si diminuarea distrugerii masei deja existente.

Proteina din soia contine un procent crescut (35%) din aminoacizii glutamina, lizina si altii din categoria celor cu catena ramificata, fata de proteine animale de inalta calitate, ca cele din zer, cazeina, oua si carne (de vaca). De asemenea, soia este bogata in arginina, un aminoacid cu implicatii in procesele imune. Proteinele din soia contin o cantitate destul de mica de metionina, un aminoacid esential, insa concentratele proteice din soia au fost ameliorate prin adaugare de metionina, ceea ce i-a determinat pe unii cercetatori sa compare valoarea nutritiva a suplimentelor din soia cu cele obtinute din lapte si oua.

Cele mai multe controverse privind efectele concentratelor obtinute din soia s-au nascut pornind de la descoperirea izoflavonelor, in principal genisteina si daidzeina. Aceste izoflavone au un rol benefic asupra organimsului uman, atunci cand nu depasesc o anumita doza. Pricipalele efecte pozitive se refera la protectia impotriva bolilor cardiovasculare si la scaderea incidentei catorva tipuri de cancer, in special cancerul de san si cel de prostata. Desi mecanismul protectiei impotriva aparitiei cancerului implica mai multe aspecte ale metabolizarii izoflavonelor, cei mai multi oameni de stiinta atribuie acest efect asemanarii intre structura izoflavonelor din soia si cea a estrogenilor. Acesta similitudine permite izoflavonelor sa dizlocuiasca estrogenii de pe receptorii celulari, astfel blocandu-le activitatea hormonala (mecanismul este similar cu cel al unor medicamente ca Nolvadex sau Tamoxifen care sunt utilizate de multi culturisti pentru a bloca conversia steroizilor anabolizanti in estrogeni, proces care poate duce la feminizare, in principal manifestata prin ginecomastie).

Studiile au aratat ca un aport de pana la 40 de miligrame de izoflavone din soia nu are nici un efect asupra nivelului de testosteron la barbat si nici nu creste nivelul de estrogeni. Putini stiu ca izoflavonele trebuie sa fie activate de catre flora bacteriana intestinala, care contine enzime ce convertesc izoflavonele de la o forma inactiva la un activa. Izofavonele din soia prezinta o absorbtie limitata, atingand atunci cant sunt ingerate un maxim de 0,5 miligrame pe kilogramcorp. Deci se absorb doar 30-50% din izoflavonele ingerate pe cale orala. In final, trebuie retinut ca 1 gram de proteine din soia contine in medie 2 pana la 5 miligrame de izoflavone. Ramane in sarcina voastra sa calculati cat de "nocive" sunt proteinele din soia asupra organismului unei persoane care se antreneaza pentru masa musculara...


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 84433 ori.



Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.


Ce mananci pentru rinichi sanatosi

27 Februarie 2023

Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu

Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL
E bine stiut faptul ca o dieta echilibrata se asociaza ...
MIEREA, ALIMENTUL PERFECT MIEREA, ALIMENTUL PERFECT
Mierea este cel mai vechi indulcitor natural si cel mai ...


IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
Va place ciocolata? Si mie. Si de fapt, cui nu-i place...? ...
ALIMENTE ANTIAGING ALIMENTE ANTIAGING
Exista cateva fructe si legume in a caror compozitie exista ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 10 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii