Sunteti aici :: Sanatate » SANI FRUMOSI SI SANATOSI, GHID PE VARSTE
SANI FRUMOSI SI SANATOSI, GHID PE VARSTE
Feminitatea oricarei femei este pusa, cu siguranta, in valoare de sani frumosi, indiferent de forma sau marimea lor. Insa, mult mai importanta decat aspectul este sanatatea acestora, de aceea trebuie sa ii ingrjiesti permanent pentru ca pot ascunde afectiuni foarte grave, multe dintre ele cu sanse mari de vindecare daca sunt descoperite din timp, multumita evolutiei medicinei moderne.
Este esential sa stii ca problemele de sanatate ale sanilor sunt diferite, unele apar in perioada tineretii, altele mai tarziu. Nu intra in panica pentru ca nu intotdeauna este vorba despre ceva grav.
Am incercat sa iti prezint in cadrul acestui articol cele mai eficiente metode de a-ti proteja sanii, indiferent de varsta pe care o ai.
20 de ani, varsta la care pot aparea primii noduli
Orice femeie care observa ca prezinta un nodul la san, se gandeste la ceea ce este mai rau. De cele mai multe ori, acesti noduli reprezinta fibroadenoame mamare si apar in jurul varstei de 20-30 de ani.
Ce reprezinta, de fapt, aceste fibroadenoame mamare?
Acest tip de nodul este o crestere anormala de tesut glandular mamar si de tesut fibros. Un rol important in formarea si dezvoltarea acestor fibroadenoame il joaca estrogenul, hormonul tipic feminin.
Medicii recomanda ca imediat ce observi o modificare cat de mica in zona sanilor, sa mergi la consult pentru a identifica natura problemei si pentru a o trata din timp, avand siguranta in acest fel ca esti 100% sanatoasa.
Cum se trateaza?
Tratamentul variaza in functie de gravitatea si caracteristicile nodulilor. Astfel, tratamentul nu este necesar in cazul unor noduli mici, nedurerosi, care nu isi maresc dimensiunile si, mai ales, daca nici biopsia nu indica vreo problema.
Chiar si asa, nu trebuie sa lasi garda jos. Trebuie sa fii in continuare foarte ateta cu sanii tai, sa urmaresti evolutia sau involutia nodulul prin autoexaminare, examene clinice periodice si ecografii ulterioare.
Daca, insa, nodulii sunt durerosi, mai mari de 3 cm si inca mai cresc in dimensiune, iar biopsia a evidentiat celule atipice, este recomandata indepartarea lor prin excizie chirurgicala.
30 de ani, varsta la care sanii se pot inflama
Aceasta este varsta la care te poti confrunta pentru prima data cu o infectie a sanilor cunoscuta sub denumirea de mastita. Aceasta se manifesta prin durere, umflare si inrosire a sanului. De cele mai multe ori, aceasta infectie este depistata la femeile care tocmai au nascut, determinand stari de oboseala si epuizare fizica.
Cum se trateaza?
Este important sa stii ca poti preveni aparitia mastozei chiar tu. Daca esti proaspat mamica, este necesar ca dupa fiecare supt al bebelusului sa te asiguri ca sanii sunt goliti, iar in caz contrar foloseste o pompa speciala.
Daca observi ca detii lapte in cantitate mult prea mare, adreseaza-te medicului care iti poate prescrie medicamente pentru a rezolv aceasta problema.
Esential este sa te ingrijesti in fiecare zi si sa respecti cateva reguli de igiena:
- spala-te regulat
- evita frecarea sau folosirea unor sapunuri care iti pot irita mameloanele dureroase
Recomandare!!!
Incepand de la 30 de ani, este absolut necesar sa iti faci ecografie mamara anual.
40 de ani, varsta la care pot sa apara chisturi
In jurul varstei de 40 de ani, la nivelul organismului tau au loc numeroase schimbari hormonale care pot determina aparitia unor chisturi. Acestea sunt, de fapt, mici acumulari de lichid ce se formeaza in glanda mamara si care pot fi dureroase, uneori.
Cum se trateaza?
In primul rand, mai mult decat necesara, este realizarea unei mamografii pentru a se face o diferentiere clara intre aceste umflaturi si o tumoare. Micile chisturi dispar de la sine, tot ce trebuie sa faci este sa le tii sub urmarire si sa mergi regulat la consult medical. In cazul in care chisturile au dimensiuni mai mari, lichidul este scos cu un ac foarte fin.
Pentru a preveni orice risc de aparitie a unei tumori cancerigene, medicii recomanda ca dupa varsta de 40 de ani sa efectuezi cate o mamografie la fiecare un an si jumatate.
50 de ani, varsta la care mamografiile trebuie efectuate regulat
De obicei, dupa varsta de 50 de ani, femeile se confrunta si cu problema menopauzei, moment in care este mai mult decat necesara o atentie sporita acordata propriului organism deoarece riscul imbolnavirii de cancer este cel mai mare. Marea majoritate a femeilor remarca singure nodulul in zona sanilor, insa exista si cazuri in care nodulul este amplasat in apropierea axilei, astfel incat este mai greu de depistat. Atentie mare si la forma mamelonului: o micsorare sau o modificare a formei ori a culorii pot indica, de asemenea, instalarea unei tumori.
Cum se trateaza?
O femeie trecuta de varsta de 50 de ani ar trebui sa faca o mamografie o data la 2 ani. Daca au existat cazuri de astfel de tumori in familie, de exemplu mama sau bunica, este necesar sa apelezi la medici si la astfel de controale cu cel putin 10 ani mai devreme.
In concluzie, pentru ca sanatatea este cea mai de pret comoara, daca observi o modificare cat de mica in zona sanilor, mergi imediat la control!
Iuliana Moraru
Acest articol a fost vizualizat de 69525 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Te-ai gandit vreodata ca exista popoare care nu sunt predispuse ...