Sunteti aici :: Sanatate » SANGELE VINDECATOR
SANGELE VINDECATOR
Astazi, milioane de oameni din intreaga lume isi datoreaza viata celor care de buna voie au facut o donatie de sange. Din pacate, in Romania exista un numar mic de donatori raportat la cel din celelalte tari ale Uniunii Europene. Pana si vremea nefavorabila scade numarul donatorilor, caci acestia nu ies din casa pe vant, ploaie sau ninsoare. Cum pamantul are nevoie de ploaie asa si oamenii au nevoie de sange. Sa nu mai vorbim de cei care necesita si sangele altora pentru a putea supravietui.
Ca sa puteti dona sange trebuie sa aveti varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani si sa fiti sanatos, dar mai ales onest, sa donati din toata inima si sa raspundeti cu sinceritate chestionarului medical. Daca ati beneficiat de o transfuzie de sange aveti voie, la randul vostru, sa donati, daca a trecut mai mult de un an de la transfuzie.
Riscuri si beneficii ale donarii de sange
Cu totii ne intrebam ce riscuri sunt atunci cand donam sange in mod repetat fara un repaus. Intervalul intre doua donari succesive trebuie sa fie de minim trei luni. "Daca se respecta acest interval este lipsit de risc. Practic, este chiar benefic, pentru ca forteaza organismul sa-si regenereze celulele, trimite in circulatie celule tinere care asigura o oxigenare mai buna a intregului tesut, a intregului organism si creste si imunitatea datorita acestor celule tinere. Daca donarea se face mai frecvent decat acest interval, sigur, apare riscul anemiei, deci pierderea sangelui, pentru ca organismul nu poate sa regenereze atat de repede celulele incat sa faca fata la donare de o data pe luna. Noi recomandam ca orice persoana sanatoasa sa faca acest gest macar de doua ori pe an ca sa fie benefica si pentru cel care doneaza si, nu mai spunem, pentru pacientii din spitale, care au nevoie de sange oricum", afirma Dr. Daniela Ilcenco, Centrul de Transfuzie Sanguina Iasi.
Cand se doneaza, organismul pierde 450 de mililitri de sange. Aceasta rezerva este rapid refacuta printr-o alimentatie sanatoasa, bazata pe principii nutritive. Practic, o alimentatie bogata in proteine de origine animala, oua, carne, ficat in special, este suficienta organismului. Nu mai este nevoie de medicatie sau de orice alta interventie artificiala. Daca sunteti vegetarieni, nu va feriti de donarea de sange. Aveti voie sa faceti acest lucru, iar pentru refacere este nevoie sa consumati proteine si fier din alimentele vegetale precum urzicile, spanacul, morcovii, piersicile.
Donatorii trebuie sa se inarmeze cu rabdare
Ca donarea de sange sa se desfasoare in conditii bune se recomanda ca donatorii, in primul rand, sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca e de asteptat. Inainte de fiecare donare se trece la un consult medical destul de detaliat. "Fiecare persoana trebuie sa completeze un chestionar pe propria sa raspundere, numai completarea chestionarului dureaza vreo 10-15 minute, urmeaza consultatia medicala, inainte de consultatia medicala noi facem niste analize de predonare, valoarea hemoglobinei, sa vedem daca persoana respectiva are suficient sange incat sa poata dona, dupa care urmeaza consultul medical propriu-zis, si acela dureaza 10-15 minute, apoi urmeaza recoltarea ca atare. In afara de asta se recomanda ca, inainte si chiar si dupa donare sa se consume multe lichide, donatorul sa nu fie nemancat. Exista o proasta idee preconceputa sa fii nemancat cand vii sa donezi sange. Este total gresit ! Numai pentru anumite analize se recomanda sa nu se manance inainte. In cazul nostru este indicat a se manca de dimineata si chiar a se bea o cafeluta, deoarece, prin recoltarea sangelui scade tensiunea arteriala si ca sa asiguram cresterea tensiunii se recomanda consumului de lichide si cafeaua care, oricum contribuie la cresterea tensiunii arteriale", a mentionat Dr. Daniela Ilcenco.
Sangele sanatos - ajutor pentru cei bolnavi
Un semn de intrebare se pune atunci cand vor sa doneze persoanele care si-au facut tatuaje sau piercinguri in alte locuri decat in unitatile acreditate, care au primit acordul Ministerului Sanatatii, a Institutului de Sanatate Publica. "Daca a fost facut in niste conditii la care pun semnul intrebarii exista oricand problema ca prin intermediul instrumentelor care n-au fost suficient de bine sterilizate sa se fi transmis afectiuni care se pot transmite prin sange sau prin instrumentar medical. Din acest motiv nu se accepta ca asemenea persoane sa doneze sange, pentru ca pot transmite mai departe afectiunile respective si, hai sa nu spunem SIDA !, desi de SIDA ne este teama, dar si o simpla hepatita cu virus B sau virus C te nenoroceste o viata-ntreaga si normal ca facem tot posibilul sa pazim pe cei din spitale sa nu primeasca asa ceva", a adaugat Dr. Daniela Ilcenco.
Sangele este recoltat de cadrele specializate, cu experienta si care sunt autorizate sa faca acest lucru. Instrumentele folosite sunt sterilizate si nu prezinta niciun pericol pentru donator. Sangele preluat este prelucrat apoi la Centrele de Transfuzie in anumite produse sanguine labile, fiecare cu un termen de valabilitate diferit. De pilda, plachete, trombocite, valabile cinci zile, globulele rosii valabile 35 de zile si plasma valabila un an de zile.
Sa nu uitam ca 7 aprilie este Ziua Mondiala a Sanatatii si macar atunci putem sa facem acest gest minunat, sa donam sange.
Irina Enea

Acest articol a fost vizualizat de 55069 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Cand am o suferinta eu ma astept ca doctorul sa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii