Sunteti aici :: Nutritie » REGIMUL SARAC IN CARBOHIDRATI SI DEZVOLATAREA MASEI MUSCULARE
REGIMUL SARAC IN CARBOHIDRATI SI DEZVOLATAREA MASEI MUSCULARE
Regimurile alimentare sarace in carbohidrati au devenit populare printre cei care urmaresc sa scape de excesul adipos, fara insa a pierde masa musculara. Reprezinta aceasta metoda o cale eficienta si pentru a dezvolta masa musculara? O echipa de experti de la Universitatea Connecticut a hotarat sa afle. Ei si-au publicat rezultatele cercetarilor in revista Metabolism. Acesti oameni de stiinta au facut urmatorul experiment: au supus un grup de barbati la un regim alimentar cetogenic, adica au trecut de la un aport normal de carbohidrati (in cazul lor in jur de 50% din totalul caloric zilnic) la un aport foarte redus. Alimentele pe care le-au consumat in acesta perioada au fost: carne de vaca (sub forma de friptura sau hamburgeri), branza, oua, unt de arahide, diverse nuci si seminte, anumite legume si concentrate proteice. Subiectii au fost instruiti sa evite consumul de fructe si sucuri de fructe, lactate (cu exceptia branzei si a smantanei), paine si alte produse de panificatie, cereale, orez, fasole si dulciuri.
Regimul grupului de control (regim normal)
*Total caloric - 2540 kcal/zi
* Proteine - 113 g (20% din total caloric)
* Carbohidrati - 306 g (48% din total caloric)
* Lipide - 91 g (32% din total caloric)
Regimul grupului cu regim sarac in carbohidrati
* Total caloric - 2334 kcal/zi
* Proteine - 176 g (30% din totalul caloric)
* Carbohidrati - 46 g (8% din totalul caloric)
* Lipide - 157 g (62% din totalul caloric)
Rezultatele studiului au aratat ca grupul cu regim sarac in carbohidrati a pierdut in 6 saptamani 3,5 kg de grasime si a castigat 1 kg de masa musculara, in timp ce grupul de control nu a inregistrat nici o scadere in greutate si doar o usoara crestere de cateva sute de grame pe baza dezvoltarii masei musculare. Se poate trage de aici concluzia ca regimurile sarace in carbohidrati reprezinta solutia pentru ceea ce isi doresc multi dintre noi, adica eliminarea grasimii concomitent cu dezvoltarea musculaturii?
Nu chiar. In primul rand, subiectii care au urmat regimul sarac in carbohidrati au consumat mai multe proteine (176 g fata de 113 g), iar acest aport suplimentar de proteine a avut un rol important in dezvoltarea masei musculare. Nu se poate afirma ca acest gen de regim are o influenta decisiva in cresterea masei musculare, scopul sau principal fiind reducerea stratului adipos. Conform concluziilor cercetatorilor din intreaga lume, cel mai eficient regim pentru dezvoltarea masei musculare este cel hipercaloric, dar care aduce un aport normal de carbohidrati sau chiar un aport crescut. Conducatorul echipei de cercetatori, Jeff Volek considera ca e nevoie de un aport substantial de carbohidrati pentru cei care urmaresc sa isi dezvolte musculatura. "Daca incerci sa cresti in greutate, dieta cetogenica nu este cea mai buna solutie fiindca acesta va induce pierderea masei adipoase, deci per total se produce o scadere in greutate", afirma Volek.
O alternativa la regimul sarac in carbohidrati, forma stricta este ciclizarea aportului de carbohidrati in cursul saptamanii. Asta inseamna ca in zilele 1-3 sa consumati foarte putin carbohidrati, iar totalul caloric sa fie redus, apoi cresteti treptat aportul in zilele 4 si 5, pentru ca in zilele 6 si 7 sa ajungeti la un aport de mentinere a greutatii, sau puteti sa ramaneti pe un regim hipocaloric cu un deficit de 10-20% fata de regimul de mentinere. Retineti ca nu numai greutatea totala este importanta, ci si procentul de grasime corporala, care pentru un barbat normal trebuie sa fie in jur de 15%, iar pentru o femeie de aproximativ 22%.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 55107 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024
Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024
Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Articole din aceeasi categorie
GRASIMILE
Grasimile animale constituie o clasa de substante organice cu structura ...
FITOESTROGENII
Fitoestrogenii reprezinta un grup heterogen de compusi non-steroizi care se ...
PESTII SI ICRELE LOR
Pestii si icrele lor, aduc beneficii organismului.
In comparatie cu carnea ...
SAMPANIA
Sampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, ...