Sunteti aici :: Nutritie » PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR
PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR
Daca va aduceti aminte am discutat in numarul trecut al revistei despre criteriile pe care le utilizeaza oamenii de stiinta pentru clasificarea diverselor tipuri de proteine. In acest articol intentionez sa subliniez punctele forte si punctele slabe ale principalelor patru tipuri de proteine, cele din zer, cazeina, proteinele oului si cele din soia.
Proteinele din ZER
Zerul este un subprodus al laptelui, care se obtine atunci cand se face branza. Aproximativ 20% din proteinele laptelui sunt reprezentate de cele din zer si 80% de cazeina. Suplimentele nutritive se obtin prin filtrarea acestor fractiuni. Astfel se obtin concentratele proteice, care au aproximativ 80% proteina sau izolatele proteice cu peste 90% proteina (diferenta intre ele este data de procesul tehnologic utilizat, care elimina mai mult sau mai putin din carbohidrati si lipide).
Puncte forte
1. O proteina de calitate, cu valoare biologica 104, mai mare decat orice alta proteina animala.
2. Digerare rapida; nu lasa senzatia falsa de plenitudine (gastrica, intestinala).
3. Importanta pentru sistemul imunitar.
4. Bogata in BCAA (aminoacizi cu catena ramificata) - leucina, izoleucina, valina. Acesti aminoacizi sunt foarte importanti pentru culturisti, deoarece "salveaza" proteinele tesutului muscular de la utilizarea ca sursa energetica.
5. Stimuleaza actiunea IGF-1 (insulin-like growth factor)
Puncte slabe
1. Deoarece se digera rapid, nu mentine mult timp senzatia de satietate.
2. Continut destul de sarac in glutamina (unele produse au adaos de glutamina tocmai pentru a corecta acest punct slab).
Cazeina (proteina laptelui)
Cazeina este proteina predominanta in laptele de vaca ( ca fapt divers, laptele speciei umane este mai bogat in albumine, similare cu proteinele din zer, decat in cazeina). Proteinele din branza sunt reprezentate in principal de cazeina.
Puncte forte
1. Este o proteina ce se digera mai lent; tranzitul mai lent prin tubul digestiv o expune mai mult strcturilor intestinale, ceea ce creste procentul absorbit.
2. Are un continut crescut de glutamina (mai mare decat zerul, oul sau soia).
Puncte slabe
1. Unii oameni au alergie la aceste proteine. Daca este vorba de o intoleranta la lactoza din lapte, atunci concentratele proteice din cazeina nu pun probleme, fiindca au un continut redus de lactoza.
Proteinele oului (din albus)
Aceste proteine au fost considerate mult timp "standardul de aur" la care se raportau toate celelalte proteine. Au fost detronate de catre proteinele zerului.
Puncte tari
1. Continut bogat in aminoacizi cu molecula de sulf, foarte importanti intr-o multime de procese metabolice.
Puncte slabe
1. Un usor gust amar.
2. Conceptia gresita a multor oameni care continua sa creada ca suplimentele proteice obtinute din ou au continut crescut de colesterol. La fabricarea acestora se foloseste doar albusul, nu si galbenusul, cel care contine de fapr colesterol.
Proteinele din soia
Puncte forte
1. Reduc riscul aparitiei bolilor de inima. FDA (Food and Drug Administration - institutia americana ce avizeaza utilizarea alimentelor, suplimentelor, medicamentelor etc.) afirma faptul ca "25 de grame de proteine din soia consumate zilnic in cadrul unui regim alimentar sarac in grasimi saturate si colesterol poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima". Se considera ca izoflavonele sunt responsabile pentru acest efect benefic.
2. Ajuta la reglarea functiei tiroidiene.
3. Este bogata in glutamina (ceva mai putin totusi decat cazeina).
Puncte slabe
1. Nu este o proteina de caliatate superioara, deoarece nu contine toti aminoacizii esentiali.
2. Nu are aceeasi valoare ca proteinele din lapte pentru dezvoltarea masei musculare.
In concluzie, fiecare tip de proteina are avantaje si dezavantaje. Este de preferat sa nu va limitati la un singur tip de proteina, ci sa combinati, pentru a beneficia de toate avantajele lor.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 78244 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte ...
Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic ...
Nu cred ca am auzit pe cineva caruia sa NU ...
E o vorba - "mananci de parca n-ai mai apuca ...

Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii