Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam IMAGINEA PROPRIULUI CORP - DILEME
CSID - Corp perfect in sezonul estival
SUFERI DE ANXIETATE?
SUPERALIMENTE SAU PERICOLE PENTRU SANATATE?
Concurs Nutrivita 2013


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Diana Andreea Acumurloae
CSID - Cum si cat trebuie sa mananci in perioada de post
CONCURS!
TATA SI FIICA, O RELATIE NEGLIJATA
TRUCURI PENTRU SCADERE IN GRUTATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta antiinflamatoare Fierbinte
Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » POSTUL ALIMENTAR - STIINTA SI TRADITIE

POSTUL ALIMENTAR - STIINTA SI TRADITIE


POSTUL_ALIMENTAR__ST_39526.jpgSuntem in plin Post al Craciunului. Crestinii ortodocsi se pregatesc in acest fel, trupeste si mai ales pe plan spiritual, pentru Nasterea Domnului.


Cati dintre cei pe care ii cunoasteti tin post? Destul de putini. O arata chiar si sondajul efectuat in urma cu putin timp pe acest site. Dintre cele 156 de presoane care au raspuns la chestionar, 63% au spus ca nu tin niciodata post, 14% tin posturile importante, 13% tin post doar miercuri si vineri si doar 9% tin toate posturile.


Cu toate acestea, interesul pentru post este mare. Multi si-ar dori sa tina post, insa din diverse motive nu reusesc. Nu e vorba doar de partea alimentara, ci poate mai ales de aspectul spiritual al postului.


Cred ca multi dintre cei care tin post sau coheteaza cu ideea de a tine, si-au pus intrebarea: de ce e bine sa tii post? E vorba doar de "detoxifiiere"? Voi incerca in acest articol sa raspund la aceasta intrebare.


Ce este postul alimentar?


Postul alimentar reprezinta abtinerea voluntara totala sau partiala de la hrana. Postul negru reprezinta o varianta particulara de post alimentar autoimpus in cadrul caruia se renunta complet la hrana pe o durata limitata de timp (considerentele pot fi culturale, medicale etc.)


Postul alimentar este cunoscut si practicat de mii de ani in toate culturile, insa intr-o forma empirica. In ultimii ani a fost supus studiului stiintific, iar secretele lui incep sa iasa la suprafata. Este unanim acceptat faptul ca postul alimentar are un efect anti-imbatranire si de reducere a riscului de dezvoltare a unor stari patologice.


Postul alimentar a fost studiat si in Romania. D-na dr. Marilena Gilca de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si-a sustinut lucrarea de doctorat pe aceasta tema si ulterior a publicat volumul "Postul alimentar - de la traditie la stiinta", o lucrare care prezinta aspectele biochimice si fiziologice ale postului. Cu permisiunea autorului am selectat cateva informatii interesante din aceasta carte, pentru a intelege mai bine de ce se practica postul alimentar, daca aduce vreun beneficiu pentru sanatate si daca omul modern, de multe ori neinteresat de aspectul religios al postului, ar trebui sau nu sa recurga la aceasta forma de repaus alimentar.


In toate textele antice, moderatia in alimentatie era prezentata ca o regula de aur pentru mentinerea sanatatii, in timp ce excesele alimentare erau considerate cauza tuturor bolilor. In Orient, una din practicile curente era sa te ridici de la masa pe jumatate flamand, deoarece se facuse legatura intre tipul de nutritie, sanatate si longevitate. In lumea moderna exista nenumarate dovezi ca supraalimentatia atrage dupa sine obezitatea si alte afectiuni asociate cu aceasta.


In toate civilizatiile si in toate religiile, postul alimentar a fost investit cu valente curative nu numai in ceea ce priveste corpul, dar si psihicul, sufletul si chiar spiritul. In textele antice se afirma faptul ca postul alimentar are capacitatea sa te invete autocontrolul global al fiintei, pornind de la supunerea si educarea senzatiei de foame.


Exista mai multe tipuri de post alimentar:


- postul negru - prespune abtinerea completa de la hrana pe o durata de timp variabila

- postul cu sucuri de fructe sau legume

- postul crestin ortodox - este o varianta de dieta vegetariana care include periodic peste si fructe de mare

- postul musulman (Ramadanul) - este interzis consumul de alimente in intervalul de timp cuprins de la rasaritul soarelui la apus.

- alte diete restrictive - dieta ovo-lacto-vegetariana, dieta lacto-vegetariana, dieta strict vegetariana (vegana), dieta mediteraniana, dieta japoneza traditionala

- greva foamei



Postul crestin ortodox


Exista trei posturi importante in timpul unui an - Postul Craciunului (40 de zile), Postul Pastelui (48 de zile), Postul Fecioarei Maria (15 zile). Textele religioase crestine recomanda in total 180-200 zile de post alimentar total sau partial pe an.

 

Postul Craciunului are 40 de zile si dureaza de la 15 noiembrie pana la 24 decembrie. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin.

Astfel, se mananca peste si preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).

In general, in post, nu e voie sa se consume produse de origine animala (carne, lapte, oua, unt), precum si otet, urzici si alcool.


Ce mancam in post?

Partea 1




Partea 2





Probleme nutritionale pe durata postului crestin ortodox


> Aportul de proteine

Este bine stiut ca principalele surse de proteine din alimentatia noastra sunt reprezentate de alimentele de origine animala, insa cum postul presupune tocmai eliminarea acestora, va trebui sa ne gasim alte surse. Aproape toate alimentele cu exceptia alcoolului si zaharului sunt surse de proteine, mai bune sau mai proaste: cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale.


Pentru ca un organism sa functioneze bine, are nevoie de un aport zilnic de 45-60 g de proteine. Va recomand sa va luati aceste proteine din fasole, mazare, soia, linte, dar si alune, nuci, migdale, seminte de dovleac care insa au o valoare calorica mare (peste 500 kcal la 100 g de produs).

> Grasimi "sanatoase"

In principiu, dietele vegetariene sunt sarace in lipide ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni. Totusi, multi dintre cei care tin posturile au tendinta sa manance folosind mai mult ulei sau margarina decat de obicei, pentru a le tine de foame. Iar acest lucru poate conduce la cresterea in greutate pe durata celor 40 de zile de post, in special datorita faptului ca se combina grasimile cu zaharurile, iar aportul de proteine este redus.


Sursele de grasimi ar trebui utilizate limitat: uleiul de masline sau floarea soarelui, nucile, alunele, untul de alune sau arahide, semintele, avocado si nuca de cocos.


O alta problema este aportul de grasimi "sanatoase", respectiv acizi grasi esentiali (omega 3 si 6), pe care organismul nostru nu ii poate fabrica si de aceea e necesar sa ii aducem prin alimente. Pentru a ne asigura ca ii avem si in perioada de post, ar trebui sa mancam peste in zilele de dezlegare. Va recomand somon, macrou, hering, ton. Pe langa peste, consumati si seminte oleaginoase - migdale, fistic, seminte de in, dovleac, floarea soarelui. Daca sunteti consumatori de margarina, alegeti varietatile noi, imbogatire cu acizi grasi esentiali.

> Vitamina D

Alimentele de origine vegetala contin insuficienta vitamina D, insa organismul o poate sintetiza prin expunere la soare (expunerea timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana este suficienta pentru sinteza vitaminei D). In postul Craciunului, consumati mai mult peste (in zilele de dezlegare), ciuperci si soia, pentru un aport optim de vitamina D.

> Minerale - calciu, zinc, fier

Calciul se poate lua din legume proaspete cu frunze verzi, tofu, seminte de susan, soia, si smochine. Zincul se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci. In privinta fierului, fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse din hrana vegetariana, alaturi de lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele, strugurii si pepenele. Pentru ca absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C va recomandam sa asociati citrice, broccoli si mere.



Cele mai interesante observatii stiintifice privind efectul restrictiei calorice si a postului alimentar asupra starii de sanatate


Urmatoarele idei, preluate din lucrarea d-nei dr. Gilca, reprezinta sinteza unor studii publicate de-a lungul timpului privind efectele postului asupra sanatatii.


1. Postul alimentar asociat cu restrictie calorica severa (40%) are un efect de reducere a riscului de dezvoltare a cancerului; efectele sunt mult mai pronuntate in cazul formelor de cancer hormono-dependente; postul negru induce reversibilitatea fazei de initiere a carcinogenezei.


2. Restrictia calorica creste sensibilitatea la insulina.


3. Viitoarele terapii anti-imbatranire se vor baza pe fenomenul hormesis-ului (inducerea mecanismelor de conservare si reparatoare prin stres bland, cum ar fi postul alimentar, postul negru intermitent, socul termic, hipergravitatia, tratamentul cu oxigen hiperbaric).


Postul negru intermitent induce o reactie celulara de stres obiectivata prin aceste modificari:

- cresterea nivelului plasmatic de ACTH si corticosteron cu activarea tonica a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian

- inducerea sintezei proteinelor celulare de stres

- cresterea sintezei de factori neurotrofici la nivelul creierului


4. Restrictia calorica este o metoda de detoxifiere a testului adipos, prin mobilizarea xenobioticelor lipofile depozitate la acest nivel.


5. Postul negru intermitent (alternativ 1 zi post negru - 1 zi dieta ad libitum) si restrictia calorica reduc riscul de dezvoltare si intarzie instalarea bolilor Alzheimer si Parkinson, stimuleaza celulele stem pentru a produce noi neuroni.


6. Restrictia calorica previne sau intarzie aparitia modificarilor asociate imbatranirii pielii.


7. Postul negru intermitent amelioreaza starea de sanatate cardiovasculara si cerebrovasculara.


8. Restrictia calorica amelioreaza termotoleranta (rezistenta la temperaturi inalte) si previne leziunile celulare induse de hipertermie.


9. Restrictia calorica previne involutia timusului si hipertrofia suprarenaliana datorate stresului.


10. Restrictia calorica scade riscul de osteoartrita, nu provoaca demineralizare si nu afecteaza negativ performantele osoase.


Trebuie facuta o diferentiere clara intre restrictia calorica moderata, postul negru intermitent si infometarea cronica si malnutritia. In cazul infometarii si mai ales in cazul malnutritiei limita de restrictie depaseste 40% din aportul caloric obisnuit.



Efectele adverse ale infometarii cronice si malnutritiei sunt:


1. Malnutritia induce supresia functiei gonadale.

2. Infometarea cronica si malnutritia poate face mai mult rau decat bine, mai ales daca se aplica la varste fragede (pentru sexul feminin perioada de maxima vulnerabilitate este cuprinsa intre 2-9 ani); creste riscul de displazie si cancer uterin.

3. Malnutritia scade performantele lactationale.

4. Malnutritia se asociaza cu reducerea staturii.

5. Malnutritia intarzie maturizarea sexuala.

6. Malnutritia provoaca tulburari de ovulatie si scade fertilitatea.

7. Malnutritia reduce apararea imuna.

8. Malnutritia, datorita hipovitaminozelor asociate, creste riscul de aparitie a cancerului, defectelor de tub neural, bolilor coronariene, fracturilor spontane.

9. Malnutritia creste mortalitatea.

10. Malnutritia deterioreaza starea psiho-mentala.


Multumesc d-nei dr. Marilena Gilca pentru sprijinul acordat la realizarea acestui articol!



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 65832 ori.



Dieta antiinflamatoare

13 Ianuarie 2025

Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează sănătatea pe termen lung. Se bazează pe consumul de alimente naturale, integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile, semințele și uleiul de măsline. Acestea sunt pline de antioxidanți și grăsimi sănătoase care combat efectele radicalilor liberi și susțin echilibrul intern.

Un aspect important al acestei diete este evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat, a grăsimilor trans și a excesului de carne roșie. Acestea pot favoriza inflamația cronică, care este asociată cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă alegerile alimentare, o hidratare adecvată și un aport constant de fibre contribuie la sănătatea microbiomului intestinal, un factor-cheie în gestionarea inflamației.

Astfel, această dietă nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar poate avea un efect pozitiv și asupra nivelului de energie și stării generale de bine. Adoptarea unei diete antiinflamatoare nu înseamnă restricții drastice, ci mai degrabă o abordare echilibrată și conștientă a ceea ce punem în farfurie. Este un pas simplu, dar puternic, pentru a avea grijă de corpul nostru în fiecare zi.


7 Strategii Puternice pentru Combaterea Stresului

6 Ianuarie 2025

Te-ai simțit vreodată copleșit de stres, fără să știi cum să-l gestionezi? Stresul poate să ne afecteze pe toți, dar vestea bună este că există soluții simple și eficiente pentru a-l controla. În acest videoclip, îți prezint 8 metode pe care le folosesc eu personal pentru a reduce stresul și pentru a avea o stare de bine mai bună în fiecare zi.

Vei afla: ✨ De ce mișcarea este un instrument magic în combaterea stresului și cum poți să o integrezi ușor în rutina ta zilnică. Chiar și 10-15 minute de exerciții fizice pot face o diferență uriașă pentru mintea ta. ✨ Importanța alimentației echilibrate în gestionarea stresului: ce alimente pot contribui la starea ta de calm și de ce este bine să eviți excesele de zahăr și cafeină. ✨ Tehnici de respirație profundă și meditație pentru a te relaxa rapid și pentru a-ți calma sistemul nervos. Acestea sunt metode pe care le poți folosi oricând, chiar și atunci când ai doar câteva minute la dispoziție. ✨ Cum timpul petrecut în natură poate să-ți reducă nivelul de stres. O plimbare prin parc sau o escapadă în natură pot face minuni pentru starea ta mentală. ✨ Beneficiile suplimentelor precum Ashwagandha KSM-66 în reducerea stresului și a anxietății. Voi explica cum funcționează acest adaptogen, ce efecte are asupra corpului și cum poate contribui la un somn mai bun. ✨ De ce relațiile sociale sunt esențiale în lupta cu stresul. Petrecerea timpului cu prietenii sau familia nu doar că te ajută să te relaxezi, dar contribuie și la o stare de bine generală. ✨ Rolul somnului de calitate în reducerea stresului și cum să-ți creezi un mediu ideal pentru odihnă. Somnul insuficient poate amplifica nivelul de stres, dar există soluții pentru a îmbunătăți acest aspect. ✨ Impactul activităților creative și a hobby-urilor asupra reducerii stresului. Descoperă cum pasiunea pentru un hobby poate deveni un instrument puternic pentru relaxare.


Dieta cu dulciuri? Cum e posibil?

30 Decembrie 2024

Când vrei să slăbești, consumul de dulciuri poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă ai obiceiul să le incluzi în rutina zilnică. Totuși, nu este nevoie să le elimini complet, ci să găsești un echilibru care să-ți permită să te bucuri de ele fără să-ți afecteze progresul. Este important să înțelegi că moderația este cheia – porții mai mici și alegerea unor alternative mai sănătoase, precum ciocolata neagră sau deserturile fără zahăr adăugat, pot face diferența.

Un alt aspect important este să fii atent la momentul în care mănânci dulciurile. De exemplu, este mai bine să le consumi după o masă principală decât pe stomacul gol, deoarece asta poate preveni fluctuațiile bruște ale glicemiei. În plus, satisfacerea poftelor prin înlocuitori naturali, cum ar fi fructele proaspete sau iaurturile cu puțină miere, poate fi la fel de plăcută, dar mult mai benefică pentru sănătatea ta. De multe ori, pofta de dulce poate ascunde alte nevoi ale organismului, precum lipsa unui aport suficient de nutrienți sau chiar deshidratarea.

Așadar, asigură-te că dieta ta include proteine, fibre și grăsimi sănătoase, care îți pot menține nivelul de sațietate mai ridicat și îți reduc dorința de a ronțăi ceva dulce. Nu uita să bei suficientă apă pe parcursul zilei, pentru că uneori setea poate fi confundată cu foamea. În final, nu te învinovăți dacă cedezi ocazional unei prăjituri sau unui baton de ciocolată. Slăbitul nu este despre perfecțiune, ci despre un stil de viață echilibrat și sustenabil. Bucură-te de momentele de răsfăț, dar fii conștient de alegerile tale și amintește-ți că fiecare pas mic contează în călătoria spre obiectivul tău.



Articole din aceeasi categorie

CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE
Unele alimente, desi sunt naturale, pot avea un efect negativ ...
CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII
Daca te astepti sa citesti un articol referitor la efectele ...


PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE
In ultima vreme etichetele unor produse ne confrunta cu un ...
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii