Sunteti aici :: Slabire » OBEZITATEA INFANTILA, O PROBLEMA GRAVA
OBEZITATEA INFANTILA, O PROBLEMA GRAVA
Nu este de mult trecut timpul cand un copil de opt-noua ani considera ca cel mai grozav cadou pe care l-ar putea primi este o bicicleta; astazi copii de aceasta varsta isi doresc un computer sau un PlayStation. Aparent nimic grav, insa acest lucru atrage atentia asupra unui aspect deosebit de important - nivelul de activitate fizica este in continua scadere. Multi copii prefera sa petreaca ore intregi in fata monitorului sau televizorului, in defavoarea practicarii unui sport ca activitatea recreativa sau de performanta. Cele mai recente statistici din Marea Britanie arata ca 15% din cei 5 milioane de copii cu varste intre 2 si 11 ani sufera de obezitate, si inca 15% sunt supraponderali.
Peste Atlantic situatia este similara - 10% dintre copii cu varste intre 2 si 5 ani sunt obezi, 11,5% dintre cei intre 6-11 ani si 15,5% dintre copii din intervalul 12-19 ani. De altfel, 65% din populatia americana este considerata obeza, iar 80% dintre copii obezi vor deveni adulti obezi.
Dupa cum se stie, obezitatea este o problema foarte grava de sanatate, contribuind la 300.000 de decese anual in SUA, si mult mai mult in intreaga lume. Statisticile spun ca in 2005, obezitatea a facut mai multe victime decat SIDA si tutunul. Efectele negative ale obezitatii la copii si adolescenti se rasfrang asupra tuturor sistemelor si aparatelor organismului: hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, probleme articulare, apnee in somn, colecistiopatii, probleme respiratorii si cresterea predispozitiei catre diverse forme de cancer. Nu ar trebui omise din enumerare problemele de ordin psihologic - depresia, anxietatea, izolarea sociala, alienarea - toate provocate de o foarte scazuta stima de sine, imagine deosebit de proasta asupra propriei persoane, relationare defectuoasa cu cei din jur, care conduce la frustrari si conflicte.
Consumul caloric mediu a crescut in mod simtitor in ultimele decade. Daca in 1970 era de 3300 kcal/zi, in 2004 a ajuns la o medie de 3800 kcal/zi. 60% dintre copii cu varsta intre 9 si 11 ani consuma dulciuri in fiecare zi, iar 16% consuma zilnic snacksuri sarate. In acest sens, in Marea Britanie a inceput din initiativa guvernului un control riguros asupra publicitatii din jurul a ceea ce este considerat "junk food", campanie care s-a extins de la presa scrisa, televiziune, panouri stradale, la Internet, jocuri pe calculator, cinema. Cea mai dificila lupta s-a dovedit a fi cea cu publicitatea agresiva de la televiziune. Pe de alta parte, au fost incurajate magazinele alimentare si supermarketurile sa ofere puncte de loialitate clientilor care cumpara hrana sanatoasa, cu continut redus de grasime, zahar si sare. In plus, medicii britanici au inceput sa fie monitorizati pentru a se observa daca pun accent pe prevenirea instalarii obezitatii la copii.
Toate aceste masuri au in spate nu numai grija pentru sanatatea populatiei, ci si un foarte puternic argument economic. Obezitatea este scumpa. Spre exemplu, obezitatea infantila a costat SUA in 1979-81 peste 35 milioane dolari, iar aceasta suma s-a marit de patru ori in 1997-2000, ajungand la 127 milioane dolari. Copiii obezi sunt de 5 ori mai predispusi catre o viata de proasta calitate, decat copiii cu greutate normala. Scolarizarea lor este mai proasta din cauza zilelor petrecute cu probleme medicale, fiind similara cu cea a copiilor cu cancer, tratati prin chimioterapie.
Tinerii obezi sunt supusi riscului de diabet zaharat tip 2, o boala care in trecut era apanajul persoanelor in varsta, dar care acum a devenit frecventa printre adolescentii obezi. Acesti copii obezi cu diabet zaharat presupun o serie de costuri foarte importante pentru sistemul medical, ca sa nu mai vorbim ca sunt predispusi catre boli de inima, infarct de miocard, insuficienta renala, orbire, infectii ce uneori duc la amputari de membre si moarte subita.
Copiii care locuiesc in orase mari tind sa aiba o greutate mai mare decat cei care locuiesc in orase mici sau in regiunile rurale. Acest trend pare sa aiba legatura cu faptul ca in metropole si orasele mari exista o multime de restaurante fast-food. Orasul Chicago este un epicentru al obezitatii epidemice. 70% dintre scolile din Chicago au cel putin un fast-food in imediata apropiere, iar copiii prefera un meniu de la fast-food, care poate contine cu pana la 1000 kcal mai mult decat o masa considerata sanatoasa.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 49234 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024
Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024
Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Articole din aceeasi categorie
DIETA SCARSDALE
Elaborata in perioada anilor '70 de cardiologul American Tarnower, dieta ...