Sunteti aici :: Slabire » NOUA DIETA NORDICA
NOUA DIETA NORDICA
Ca intreg, dieta contine unele din obisnuitele elemente ale bucatariei clasice din climatul de vreme rece: peste, nuci, legume, fructe, fructe de padure, verdeturi crude precum varza, carne de vinat, si amidon nordic cum este cel din ovaz.
Ca si dieta Mediteraneana atit de mult discutata, alimentele bogate in acizi grasi omega si antioxidanti sint cap de lista, dar cu dieta Nordica ingredientele nu se bazeaza pe climatul mediteranean. Fructele de padure bogate in antioxidanti care o duc atit de bine in partile nordice ale Europei (afinele de exemplu), legumele ca napii si varza care ajuta un flux sanguin sanatos, si carnuri de vinat ca elanul si mielul sint toate parte a planului de nutritie danez pentru un stil de viata sanatos.
Alta caracteristica a dietei: moderatie, nu infometare. In manifestul sau despre "principiile aromelor bune" Meyer ofera aceste indicatii care pot fi integrate in orice plan de masa, indiferent daca maninci carne de ren sau curcan, afine sau mure.
Maninca mincarea care creste in regiunea ta
Meyer crede in nutritia locala, si in a deveni creativ cu alimentele care se afla pe teritoriul tau in fiecare sezon. Nu numai ca provoaca bucatarul sa fie imaginativ, dar exista dovezi istorice ca specia noastra a prosperat cu mincarurile regionale mult inainte de a avea amidon procesat in camara si provizii venite de pe tot globul.
Mesele gatite in casa sint cheia
El sugereaza pregatirea unor mese simple pornind de la materii prime, pentru 30 de minute pina la o ora zilnic, pentru a ajuta regindirea dietei ca mai mult un stil de viata, sau un fel de hobby. Adaugind mincarii un element cultural, familial, mai degraba decit notiunea apuca-si-fugi, poate schimba psihologic modul in care oamenii gindesc despre dieta lor.
Maninca mai multe garnituri
Cu cit mai multe, cu atit mai vesel si mai sanatos, conform lui Meyer. Garniturile sint cheia mincatului sanatos pe termen lung, atita vreme cit sint legume preparate simplu. "Amestecati cu resturile de ieri de legume fierte sau aburite putin otet, capere, mustar, patrunjel si ulei de masline", sugereaza el. "Fierbeti sfecla rosie si puneti sare de calitate, hrean ras sau mustar si otet pe masa. Folositi butonul procesorului vostru de mincare pentru a marunti ramasitele unei portii de legume fierte cu ceva chimen, iaurt, lamiie, menta, zahar si chili pentru a crea o masa coeziva si apetisanta, turnati-o intr-un bol si adaugati un strop de ulei de masline virgin de buna calitate." Este opusul portiei controlate, dar el crede ca a nu fi simplist si reuniunea aromelor vor duce la mai putina indopare din plictiseala.
Inlocuiti grasimea cu dulceata
In loc de a arunca napii in ulei sau a praji legumele, puteti inlocui placerea pentru ceva untos cu putine condimente bazate pe zahar. "Daca folositi otet balsamic sau alt otet cu ceva dulce pentru a face vinegreta, va trebuie mult mai putin ulei decit pentru vinegreta clasica cu otet din vin alb sau rosu." El sugereaza de asemenea miere sau melase in locul uleiurilor grase pentru a scoate la iveala aromele din legumele radacinoase amare. Alt secret de la Meyer: asezonati carnea ramasa cu un pic de otet in loc de ulei pentru a ajunge la fragezimea suculenta.
Folositi mai mult decit doar sare si piper
Verdeata proaspata este cruciala pentru filozofia de sanatate a lui Meyer, asa cum sint si aromele dulci si acre. Totul de la vin la otet de mere si suc de lamiie verde, iaurt - toate schimba aromele ingredientelor dulci cum sint majoritatea legumelor. Chiar cerealele, carnea si pestele pot sa-si sporeasca aroma cu putin iaurt sau stropite cu citrice in loc de unt.
Condimentele pot fi de asemenea garnituri
Meyer nu foloseste condimente nenaturale zaharoase precum ketchup-ul. In schimb el sugereaza alinierea pe o parte a farfuriei a unor elemente care imbogatesc aroma, precum castraveciori murati, sfecla rosie, rubarba, si chiar rosii. Un substituent cu totul natural al unui condiment zaharos procesat nu este doar mai sanatos, dar face hranitul mult mai interesant.
Principiile lui Meyer sint desemnate a preveni ceea ce el numeste "recaderi" in indoparea nesanatoasa. "Nu esti la regim," afirma el in manifestul sau. Ideea de a tine dieta, crede el, promoveaza un concept de deprivare, care nu poate fi sustinut pe termen lung.
Cu planul sau de mese prinzind peste tot in lume (in Marea Britanie exista o carte de bucate copiata dupa el, iar studentii de la Universitatea americana Stanford au cunoscut recent in avanpremiera principiile lui Meyer la o conferinta de sanatate), Meyer reda inapoi tarii lui cu eforturile sale. El spera sa-si implementeze principiile in scolile daneze, unde se intrevede o epidemie de obezitate infantila. Si nu va faceti griji, exista intotdeauna pui de gaina, daca mai degraba vreti sa-i lasati renii lui Mos Craciun

Acest articol a fost vizualizat de 46094 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.

Aplicatiile iPhone pentru slabireCei care au "telefonul destept" ("smartphone") si ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii