Sunteti aici :: Sanatate » MINUNI ALE TEHNICII, AJUTOR PENTRU PACIENTI
MINUNI ALE TEHNICII, AJUTOR PENTRU PACIENTI
Nu numai odata m-am minunat de cat de mult progreseaza stiinta si tehnologia in acesti ani. De multe ori am impresia ca descoperirile tehnologice o iau inaintea noastra, astfel incat aparate care s-ar fi putut incadra foarte bine drept recuzita in filmele science-fiction in urma cu cativa ani, le putem gasi acum de rutina in spitale sau in viata noastra de zi cu zi. In domeniul medical lucrurile progreseaza pe zi ce trece, astfel ca nu demult am inceput sa vorbim despre clonare si despre genomul uman, dar nu numai descoperirile epocale sunt importante, se inventeaza lucruri care aduc lumina in diagnostic sau care usureaza tratamentul si imbunatatesc calitatea vietii si pentru care trebuie sa fim recunoscatori cu totii oamenilor de stiinta.
Ma voi opri doar asupra catorva elemente pe care le-am descoperit in lecturile mele medicale si nu numai. Nu am pretentia ca aduc informatii foarte recente, sunt doar lucruri de care m-am minunat aflandu-le si, drept omagiu pentru cei ce le-au creat, ma voi minuna in continuare prezentandu-le.
Atunci cand cautam disperata noi si noi metode ca sa-mi determin tatal sa renunte la fumat am descoperit un nou dispozitiv care ii ajuta pe fumatori sa renunte mai usor la cumplitul viciu: tigara electronica. Aceasta nu arata deloc spectaculos - incearca sa imite cat mai bine tigarile adevarate (respecta dimensiunile si forma, in loc de fum putem privi abur de apa si are pana si un led care sa ne mentina iluzia ca e aprinsa). Aceasta nu este inofensiva deoarece contine nicotina, dar nu contine gudron - factorul determinant al cancerului pulmonar. Avantajele ar fi ca sunt variante disponibile cu diverse cantitati de nicotina, astfel incat poate inlesni renuntarea definitiva la orice fel de tigari prin scaderea treptata a dozei de nicotina si, de asemenea, un avantaj important este ca elimina fumatul pasiv. Dar acest dispozitiv se pare ca nu are numai avantaje. Teste recente au dovedit ca, desi nu are gudron, folosirea tigarii electronice nu ne scuteste de potentialul cancerigen: se pare ca in componenta sa se gasesc nitrozamine (cunoscute ca fiind cancerigene) si dietilenglicoli (toxici). In concluzie, desi nu prezinta nici pe departe riscurile tigarii normale, este un dispozitiv ce trebuie perfectionat pentru a fi lipsit de riscuri, lucru ce se va intampla probabil in viitorul apropiat.
In continuare va voi povesti despre un dispozitiv aparut de destul de mult timp in lumea "civilizata", dar care la noi nu este folosit decat de foarte putine ori din pacate, desi ar putea imbunatati cu mult calitatea vietii persoanelor diabetice (cu diabet insulino-dependent): pompa continua de insulina.
Pompele de insulina determina perfuzia continua a acestei substante subcutanat, intraperitoneal sau intravenos cu o rata constanta (asigurand ritmul bazal) si cu eliberarea unor doze mai mari inainte de mese, mimand deci traseul hormonului in conditii normale in organism.Ca si avantaje ale acestei metode putem enumera: determina un control eficient al glicemiilor, impiedicand hipoglicemiile, determina flexibilitate in orarul cotidian si se poate evita efectuarea de injectii multiple. In concluzie putem spune ca participa intr-o masura importanta la cresterea calitatii vietii persoanelor diabetice dependente de insulina, mai ales a celor la care se realizeaza greu controlul glicemiei. Dar acest dispozitiv nu are numai avantaje si nu poate fi folosit de oricine - presupune o motivatie puternica din partea pacientului, educatie si determinare pentru automonitorizarea constanta a glicemiei. Desi au fost descoperite din anii '70, au inceput sa fie folosite dupa 1990, la noi ajungand oficial in 2003, dar continua sa fie foarte putin folosite pana in prezent.
Tot pentru pacientii diabetici a inceput sa se intrevada o noua solutie - aflata deocamdata in faza de proiect. Este vorba despre pancreasul artificial, tot o "pompa" de insulina, dar cu mult mai "desteapta". Aceasta monitorizeaza continuu glicemia si, in functie de valorile acesteia, determina secretia de insulina sau glucagon in cantitate adecvata. Acest proiect este conceput la Universitatea din Boston, se afla in faza de studii clinice de inceput, deci va mai dura un timp pana sa poata fi utilizat.
Tot din domeniul reducerii efectelor neplacute ale dispozitivelor medicale vom vorbi acum despre un mecanism care va determina scoaterea de pe piata a seringilor in viitor. Este vorba despre un dispozitiv ce foloseste laserul pentru a crea micro-intepaturi in piele prin care sa patrunda medicamentul de administrat. Acest sistem se numeste PLEASE (Painless Laser Epidermal System) si, dupa cum ii spune si numele, elimina cea mai neplacuta parte a injectiilor: durerea. Nu numai ca actioneaza fara sa provoace durere, dar permite si dozarea exacta a substantelor administrate. Dispozitivul a fost deja aprobat si, probabil nu dupa foarte mult timp, va putea fi folosit cu succes, spre bucuria pacientilor.
As vrea sa inchei intr-o maniera un pic nationalista, cu un sentiment de mandrie nationala pe care nu l-am mai incercat demult. La ultimul Salon de Inventica de la Geneva premiul de "Cel mai bun inventator femeie din lume" a fost obtinut de o romanca - Raluca van Staden. Produsul premiat este un dispozitiv foarte mic (are la baza un microsenzor) ce poate detecta in 6 minute markeri tumorali implicati in 4 tipuri de cancer: san, ovar, prostata, gastro - intestinal. E drept ca asta nu insemna o descoperire de 100% a acestor tipuri de cancere (markarii tumorali nu cresc intotdeauna in cancer, diagnosticul este mult mai complex), dar este de mare ajutor si este o inventie 100% romaneasca.
Dr. Oana Iaru

Acest articol a fost vizualizat de 50360 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

In sezonul rece, organismul are tendinta de a fi mult ...

Daca nu vrei sa iei mereu medicamente pentru problemele minore ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii