Sunteti aici :: Sanatate » MASAJUL CLASIC
MASAJUL CLASIC
Masajul clasic, numit si suedez dupa originea celui care l-a creat in forma actuala, suedezul Per Henrik Link, este cea mai populara forma de masaj in Europa si Statele Unite. Oamenii care se hotarasc pentru prima data sa mearga la un masaj, de obicei aleg masajul clasic, fiindca reprezinta o experienta foarte placuta. In plus, masajul clasic amelioreaza starea de sanatate si produce relaxarea muscluara si imbunatatirea circulatiei.
Asociata Americana de Masaj Terapeutic defineste masajul clasic ca pe un complex de tehnici aplicate la nivelul straturilor superficiale ale pielii, combinate cu miscari active si pasive ale articulatiilor.
ISTORIC
Masajul clasic suedez a fost dezvoltat de catre Per Henrik Link, terapeut nascut in Suedia in 1776. In tineretea lui, Link a suferit de artita reumatoida. Combinand studiile sale medicale cu informatiile acumlate in continua sa cautare a unei metode de inlaturare a dureri, Link a creat un sistem de masaj si miscari de gimastica, care nu numai ca i-au vindecar boala, dar au devenit extrem de populare. In 1813, o scoala cunoscuta ca Royal Swidish Central Institute a fost deschisa in Stockholm de catre guvernul suedez, iar Link a fost numit presedintele acestui institut. Desi initial lumea medicala a respins forma de tratament introdusa de Link, curand a fost nevoita sa il accepte datorita eficientei dovedite in numeroase situatii. Oamenii veneau din Statele Unite la Stockholm pentru a invata metoda lui Link. Cand Link a decedat in 1839, studentii lui din toata Europa i-au dus mai departe invatatura in toata lumea. Metoda a evoluat spre ceea ce astazi cunoastem toti ca masaj clasic.
EFECTUAREA MASAJULUI CLASIC
Masajul suedez este cea mai raspandita forma de masaj si poate fi efectuat in diferite imprejurari. Asa cum s-a mentionat anterior, multi oameni experimenteaza pentru prima data masajul suedez atunci cand sunt in vacanta intr-o statiune sau la bordul unei nave de croaziera. Masajul suedez este oferit de toate clinicile de tratament din tara. Multe sali de gimnastica sau case de sanatate ofera acum masaj suedez, iar unele ofera discounturi pentru membri. Puteti primi, de asemenea, masaj suedez de la studentii sau profesorii clinicilor asociate scolilor de masaj terapeutic. Exista multi terapeuti care ofera masaj clasic in cabinete proprii. De asemenea, sunt terapeuti care se deplaseaza la domiciliul clientului.
EXPERIENTA MASAJULUI CLASIC
In timpul masajui suedez, receptorul este asezat pe o masa speciala de masaj si este acoperit cu un prosop sau un cearsaf. Cel mai bun mijloc de a receptiona masajul clasic este direct pe piele. Terapeutii masajului suedez sunt educasi sa respecte intimitatea clintilor si sa foloseasca tehnici de acoperire a zonelor intime ale acestora. Clientii care nu se dezbraca complet trebuie sfatuiti sa pastreze doar minimul necesar de haine, pentru o receptionare cat mai buna a masajului.
PREGATIREA PENTRU MASAJ
Dupa o scurta discutie, terapeutul paraseste camera pentru a lasa clientul sa se pregateasca in vederea sedintei de masaj. Acesta se va dezbraca si se va aseza pe masa de masaj, dupa care se va acoperi cu prosopul sau cu cersaful. Se poate aseza fie pe spate, fie cu fata in jos. Unele mese au prevazuta o extensie de cap, pentru o pozitionare cat mai comfortabila. Cel mai probabil, sedinta va fi inceputa cu clientul asezat pe spate. Asteptand intoarcerea terapuetului, acesta se va relaxa, focalizandu-si atentia asupra respiratiei, care trebuie sa fie calma. Terapeutul va bate la usa inainte de a intra.
MASAJUL
Masajul suedez este un masaj al intregului corp. Clientul poate indica terapeutului zonele unde doreste o atingere mai usoara, mai ferma, sau unde nu doreste sa fie atins. Pentru lubrifierea corpului se folosesc ulei sau lotiuni speciale. Clientul va comunica de asemenea terapeutului daca are alergie la un anume tip de ulei sau lotiune, sau daca prefera o lubrefiere mai superficiala. Acest fapt, de a comunica intentiile sale terapeutului, face parte din beneficiile masajului suedez.
Apoi terapeutul va aplica o combinatie de manevre specifice masajului clasic (efleuraj, petrisaj, frictiune, tapotament, vibratie) cu puterea si durata cele mai indicate clientului respectiv, tinand cont si de preferintele acestuia. De asemenea, se pot folosi si tehnici din alte tipuri de masaj, care se vor intercala printre manevrele masajului suedez. Un bun terapeut eclectic va sti cum sa combine manevrele masajului suedez clasic cu tehnici selectate din alte tipuri de masaje pentru a crea un masaj adaptat unui anumit client.
Dupa ce va o jumatate de ora pe o parte a corpului, terapeutul va ruga clientul sa se intoarca si va lucra si cealalta parte a corpului o durata egala de timp. Terapeutul poate initia miscari ale articulatiilor pe o parte sau pe ambele parti ale corpului. Acestea sunt intinderi usoare si rotatii destinate flexibilizarii articulatiilor rigide. Aceste miscari pot fi active sau pasive. Pe masura ce miscarile progreseaza, acestea imbunatatesc capacitatea de miscare a articulatiilor.
PRINCIPALELE PROCEDEE DE MASAJ CLASIC
Miscarile folosite in masajul clasic au scopul reducerii tensiunii musculare. Pe masura ce muschii se relaxeaza, creierul va primi semnale pentru a elibera anumite substante ce reduc stresul si produc o stare nespecifica "de bine".
Exista cinci categorii de procedee de masaj clasic, care se efectueaza cu ajutorul mainilor:
1. Elfeurajul (sau netezirea) - alunecari usoare aplicate la suprafata corpului, de la superficial la profund.
Efectele masajului de netezire se rasfrang in primul rand asupra functiunilor pielii si a tesuturilor subtegumentare. Manevrele si submanevrele ce constituie "efleurajul", sunt considerate drept tehnici specifice masajului tesuturilor superficiale, tegumentare (pielea).
Efecte:
-
stimularea circulatiei sangvine
-
stimularea la nivel nervos
-
activarea schimburilor nutritive
-
stimularea functiilor multiple la nivelul tesuturilor tegumentare
-
combaterea oboselii prin cresterea aportului sanguin bogat oxigenat si incarcat cu substante energetice
-
accelerarea procesului de indepartare a reziduurilor toxice
-
refacerea proprietatilor functionale ale tesuturilor
2. Petrisajul (sau framantatul) - miscari de framantare a musculaturii Efectele petrisajului vizeaza in special muschii si tesuturile profunde, fiind manevre constituite in special din actiuni mecanice.
Efecte:
-
stimularea cresterii vitalitatii celulare
-
favorizarea circulatiei sangvine profunde
-
cresterea elasticitatii si a celorlalte proprietati musculare - contractibilitatea, excitabilitatea, conductibilitatea
-
prin comprimarea vaselor profunde sangvine si limfatice se activeaza circulatia, se imbunatatesc schimburile nutritive
-
stimularea eliminarii produselor de uzura de la nivelul muschilor si a altor produse de dezasimilatie sau inflamatorii
3. Frictiunea - miscari compresive, mai profunde decat efleurajul si petrisajul
In unele cazuri, frictiunea se foloseste pentru a favoriza patrunderea in piele a unor substante medicamentoase, ca de exemplu geluri si creme analgetice. Ca urmare aceasta manevra va urmari decontracturarea zonelor contractate muscular, ameliorarea durerilor la nivel local tegumentar, muscular, la nivel ligamentar precum si in orice alte situatii in care este indicat masajul ca forma de terapie.
Efecte:
-
prin efectul mecanic al manevrei se mobilizeaza tesuturile moi, marindu-le supletea si elasticitatea
-
pe cale reflexa obtinem o activare a circulatiei locale
-
stimularea schimburilor nutritive
-
incalzirea, hiperemia (vasodilatatie locala) - ce presupune o mai bine irigare sangvina deci o mai buna oxigenare a tesutului muscular, deci o indepartare a reziduurilor existente la nivelul tesuturilor
4. Tapotamentul (sau baterea) - lovituri usoare si ritmice, executate cu degetele, marginile cubitale ale mainilor, palmele sau pumnii. Efectele acestei manevre variaza in raport cu intensitatea si ritmul loviturilor, cu supletea si cu sensibilitatea pielii sau a tesuturilor masate. Au o actiune specifica excitanta, crescand tonusul muscular, producand local un aflux crescut de sange si reducand spasmul muscular.
5. Vibratiile - miscari oscilatorii ritmice, cu presiuni intermitente, care produc deplasari mici ale pielii. Pot avea atat efecte stimulatorii, cat si relaxante.
In cadrul masajului se pot folosi oricare dintre aceste procedee. Maseurul se va adapta permanent la necesitatile clientului. El trebuie sa fie atent la semnalele verbale si nonverbale primite din partea clientului pentru a-si ajusta tehnicile in functie de dorintele clientului. Diferentele de aplicare ale diverselor tehnici favorizeaza un efect sau altul. Spre exemplu, procedurile aplicate lent produc un efect relaxant, somnolenta si detensionare, in timp ce miscarile ferme, aplicate rapid si cu presiune crescuta pot fi revigorante si energizante.
"RELAXATI-VA CATEVA MINUTE INAINTE DE A VA RIDICA"
Multi terapeuti folosesc aceste cuvinte la terminare sedintei de masaj. Apoi lasa clientul cateva minute singur in camera. Este bine ca acesta sa beneficieze de acest timp si sa ramana relaxati pe masa de masaj. Aceste cateva minute amplifica efectele benefice acumulate acumulate in timpul sedintei de masaj. Absorbtia starii de bine generate de masaj il va ajuta pe client sa rememoreze aceste sentimente mai tarziu in cursul zilei sau in timpul saptamanii, atunci cand stresul incepe sa se acumuleze.
BENEFICII FIZICE SI EMOTIONALE
Masajul suedez este destinat sa produca sentimente placute atit la nivel fizic cat si la nivel psihic.Dincolo de faptul ca face clientul sa se simta bine, masajul suedez are reale beneficii fizice si emotionale.
Masajul suedez ajuta corpul sa elimine toxinele, imbunatateste circulatia sangelui si a limfei, mareste amplitutinea de miscare la nivelul articulatiilor si elimina tensiunea musculara, induce relaxarea si reduce durerea datorita eliberarii de endorfine, care sunt echivalentii naturali ai marfinei. Reducerea tensiunii musculare este in stransa legatura cu inducerea unei stari mentale pozitive, micsoreaza anxietatea si depresia, imbunatateste capacitatea de concentrare si creeaza stari de relaxare profunda.
Masajul suedez inlatura oboseala mentala si fizica si reduce stresul, atat la nivel superficial cat si profund. Masajul suedez ajuta oamenii sa depaseasca problemele legate de somn, inlatura somnolenta din timpul zilei si insomnia. Cercetari efectuate la universitatea Brown au demonstrat ca masajul suedez are un rol major in combaterea astmei la copii. Masajul suedez este o modalitate de care pot beneficia oameni de toate varstele, de la nou-nascuti si pana la persoane de varsta a treia.
BENEFICIILE MASAJULUII SUEDEZ
-
Stare de bine, atat la nivel fizic, cat si emotional
-
Reducerea stresului fizic si mintal
-
Reducerea tensiunii musculare
-
Vindecarea migrenelor si a cefaleelor
-
Ajutor in eliminarea toxinelor
-
Imbunatatirea circulatiei sangelui si a limfei
-
Scaderea presiunii sanguine
-
Marirea amplitudinii de miscare la nivelul articulatiilor
-
Flexibilitate sporita
-
Cresterea nivelului de endorfina
-
Scaderea anxietatii
-
Inlaturarea depresiilor
-
Imbunatatirea capacitatii de concentrare
-
Inlaturarea oboselii mentale si fizice
-
Micsorarea stresului la niveluri superficiale sau profunde
-
Inlaturarea problemelor legate de somn
-
Poate fi receptionat de persoane aflate la orice varsta
-
Rol major in combaterea simptomelor de astm
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 90064 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: 2 lordoze-in regiunea cervicala ...
Un pasaj din Evanghelie povesteste cum Iisus, aflandu-se in Samaria, ...