Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam VIRUSUL OBEZITATII
Concentratele de carbohidrati si proteine
Ghidul nutritiei
REFACEREA DUPA ANTRENAMENT
SALATA VERDE, O SURSA DE SANATATE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE
CUM SA TE MENTII TANARA SI IN FORMA
SPORTURI NOI LA OLIMPIADA LONDRA 2012
REGIMURILE DE SLABIRE CU PUTINI CARBOHIDRATI
ANTICII ERAU MAI IN FORMA DECAT NOI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE

INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE


INSOMNIA_POATE_FI_TR_52539.jpgDe obicei nu trebuie sa ne gandim prea mult la somn. Face parte din rutina de zi cu zi, insa anumiti oameni au probleme cu somnul la un moment dat. Exista si un cuvant pentru acest fapt - insomnie. De cele mai multe ori are loc pentru scurt timp, posibil atunci cand suntem ingrijorati sau entuziasmati. Atunci cand lucrurile se aseaza, implicit si somnul revine la normal. Daca nu ne putem intoarce la somnul normal, acest lucru poate constitui o problema reala deoarece acesta mentine mintea si corpul sanatos.


Ce este somnul?

Somnul este o perioada obisnuita in fiecare 24 de ore, atunci cand nu suntem constienti de mediul exterior. Exista doua tipuri de somn:


Somnul REM (miscarea rapida a ochiului) si reprezinta o cincime din perioada totala de somn. Creierul este foarte activ, ochii nostri se misca rapid dintr-o parte in alta si noi visam desi muschii sunt foarte relaxati.

Somnul NON-REM in cadrul caruia creierul este in repaus, insa este posibil sa aiba loc miscarea corpului. Hormonii sunt eliberati in sistemul circulator, iar corpul se revigoreaza dupa agitatia si epuizarea din timpul zilei.

Exista patru stadii ale acestui tip de somn:

1. somnul preliminar - muschii se relaxeaza, inima bate mai incet si temperatura corpului scade;
2. somnul usor - inca putem fi treziti cu usurinta fara a ne simti confuzi;
3. somnul lent - scade presiunea sangelui si este faza in care este posibil sa vorbim sau sa ne plimbam (somnambul);
4. somnul adanc - este foarte dificil sa fim treziti, iar daca acest lucru se intampla ne trezim confuzi.

Oscilam intre somul REM si non-REM de cinci ori in timpul noptii, visand mai mult spre dimineata. In timpul unei nopti normale ne vom trezi pentru unu - doua minute. De obicei, nu suntem constienti de aceste "mini treziri", dar ne putem aminti de ele daca suntem anxiosi, percepem zgomotele de afara sau partenerul sforaie.


Cat de mult somn avem nevoie?

Acest lucru depinde de varsta. Bebelusii dorm in jur de 17 ore in fiecare zi, in timp ce copiii au nevoie de 9 - 10 ore pe noapte. Majoritatea adultilor dorm in jur de 8 ore pe noapte. Varstnicii au nevoie cam de aceeasi timp, dar de ce mai multe ori vor avea doar o perioada de somn adanc in timpul noptii, de obicei in primele trei sau patru ore. Apoi se trezesc mai usor. De asemenea, tindem sa visam mai putin cu cat inaintam in varsta.
Exista insa si diferente intre oameni la aceeasi varsta. Scurtele perioade in care suntem treji pot fi percepute ca fiind mai lungi decat sunt in realitate. Deci, ne confruntam cu tendinta de a percepe ca nu dormim atat de mult comparativ cu cat dormim in realitate.


Ce se intampla daca nu dormim?

Este usor sa ne ingrijoram daca nu dormim. Noptile ocazionale fara somn ne vor face sa ne simtim obositi a doua zi, insa nu ne vor afecta sanatatea fizica sau mentala. Insa, dupa cateva nopti fara somn vom incepe sa ne simtim obositi mereu, sa ne fie greu sa ne concentram, sa ne fie dificil sa luam decizii si sa fim depresivi. Poate conduce de asemenea si la marirea presiunii sangelui, aparitia diabetului si supraponderalitate.

Probleme legate de somn in perioada adulta

Prea putin somn. Este posibil sa simtim ca nu avem parte de somn suficient sau nu ne odihnim destul. Exista multe motive de zi cu zi pentru care acest lucru se poate intampla:

- culorile dormitorului sunt prea tipatoare, temperatura din camera prea ridicata sau scazuta;
- patul poate fi incomod sau prea mic;
- nu avem o rutina a somnului;
- partenerul nostru are un patern de somn diferit de al nostru;
- nu facem destul exercitiu fizic;
- mancam prea tarziu si este dificil sa adormim;
- mergem la somn flamanzi si ne trezim foarte devreme;
- tigarile, alcoolul si bauturile continand cofeina, prescum ceai sau cafea;
- boala, durere sau temperatura ridicata.

Alte cauze ale insomniei pot fi: problemele emotionale, dificultatile la munca, anxietatea si grijile, depresia si ganditul continuu asupra problemelor.

Ce poti face in acest sens?

Iata cateva indicii pe care multi le gasesc utile:

- Sa ne asiguram ca patul si dormitorul nostru sunt confortabile avand temperatura optima, iar culorile din camera sunt odihnitoare, relaxante.
- In ceea ce priveste salteaua este indicat ca aceasta sa ne asigure sustinerea necesara. In cazul in care este prea dura, soldurile si umerii nostri se afla sub presiune. Daca este prea moale, corpul va fi incovoiat si va afecta spatele. In general, se recomanda schimbarea saltelei la fiecare zece ani pentru a obtine sustinerea si comfortul necesar.
- Exercitiu fizic. Este indicat sa nu exageram, insa este necesar sa facem o activitate fizica regulata : inot, jogging, plimbari prin natura. Perioada optima considerata este cea din timpul zilei - in mod particular dupa amiaza tarziu sau inceputul serii. Efectuarea acestora mai tarziu de aceste repere poate conduce la perturbarea somnului.
- Sa ne facem timp pentru a ne relaxa cum se cuvine inainte de a merge la culcare (aromaterapie, meloterapie, o baie relaxanta, un masaj).
- Daca ceva ne deranjeaza si nu putem face nimic in acest sens simpla notare a detaliilor inainte de a merge la culcare si stabilirea ca obiectiv de indeplinit a doua zi ne poate ajuta mai mult decat credem.
- Daca nici asa nu poti adormi, ridica-te din pat si fa ceva relaxant: citeste, uita-te la televizor sau asculta muzica in surdina. Dupa o perioada ar trebui sa te simti destul de obosit ca sa mergi la somn din nou.


Din categoria lucrurilor care sunt indicate se numera:


- Nu pleca fara sa fi dormit timp indelungat. Mergi la somn cand esti obosit si pastreaza rutina de a te trezi la acceasi ora in fiecare zi, chiar daca esti obosit sau nu.
a rutina de a te trezi la acceasi ora in fiecare zi, chiar daca esti obosit sau nu.
- Cofeina ramane in corp multe ore dupa ultima ceasca de ceai sau cafea bauta. Asadar, se recomanda incetarea consumului de ceai sau cafea dupa-amiaza tarziu. Daca doresti ceva cald pe seara este de dorit a se administra cele care nu contin cofeina, ci lapte sau plante. .
- Nu bea mult alcool. Te poate ajuta sa adormi, insa cu siguranta te vei trezi in timpul noptii.
- Nu manca sau bea prea mult seara. Incearca sa servesti cina seara devreme.
- Daca te-ai confruntat cu o noapte dificila, nu dormi in ziua urmatoare deoarece va fi si mai dificil sa adormi noaptea ce va urma.
- Nu folosi tablete de slabit. Multe dintre acestea te vor tine treaz/a.
- Nu consuma droguri precum ecstasy, cocaina sau amphetamine deoarece sunt stimulente si te vor mentine treaz/a.

Daca aceste sfaturi nu ne vor ajuta sa dormim, atunci este bine sa consultam un doctor. El ne va asigura ca insomnia nu este cauzata de o boala fizica, un medicament prescris sau probleme emotionale. Exista dovezi in ceea ce priveste eficienta terapiei cognitiv- comportamentale in eliminarea acestor dificultati. Aceasta terapie are ca scop schimbarea modului ineficient de a gandi, facandu-ne anxiosi si in consecinta impiedicandu-ne sa dormim.

Controlul stimulului ne ajuta sa:

- sa imbunatatim legatura dintre a fi in pat si somn prin faptul ca mergem in pat doar atunci cand ne simtim obositi si folosim patul doar pentru somn si activitatile sexuale.
- slabirea legaturii dintre a fi in pat si a face alte activitati care ne mentin treji - urmarirea programelor interesante la televizor, lucrand la proiecte sau organizand lucruri.
- slabirea conexiunii dintre a fi in pat si a derula ganduri anxioase. Ne putem da jos din pat pentru a face ceva in loc sa stam intinsi si sa ne ingrijoram.

Relaxarea musculara progresiva Jacobson. O tehnica de relaxare usor de invatat si deosebit de eficienta este "relaxarea musculara progresiva". Se numeste "progresiva" pentru ca in timpul suitei de exercitii se "trece" de la un grup de muschi la altul. Ea consta in alternarea relaxarii si tensionarii principalelor grupe de muschi pana la eliminarea contractiilor musculare si obtinerea relaxarii.

Studiile sugereaza ca oamenii care sufera de insomnie tind sa fie mai putin increzatori si sa aiba o stima de sine mai mica. Asadar, tot ce putem face pentru a ne imbunatati increderea in fortele proprii si imbunatatirea stimei de sine duce la ameliorarea problemelor legate de somn.

Somnul este esential pentru noi ca si hrana, aerul si apa. Uneori, in viata noastra ne putem confrunta cu tulburari ale somnului, insa multi oameni patesc asta. Oricine poate suferi de insomnie, desi este mai fregvent intalnita in randul femeilor, celor batrani si bolnavi, fumatorilor si alcoolicilor. Desi nu este o boala si nu ameninta viata in nici un fel, insomnia poate fi stresanta, frustranta, depresiva, epuizanta. Vestea buna este ca o poti trata si singur in propriul tau fel, ritm si unde locuiesti, insa trebuie sa fii pregatit sa faci anumite schimbari in stilul tau de viata pentru a dormi mai bine.



psiholog Codruta Mihalcea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 73015 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

AR FI POSIBIL SA DEVENIM IMUNI LA ACCIDENTARI ?
NU ! Aceasta asa zisa "imunitate" ar presupune ca atletul ...
CE AR TREBUI SA STIE ORICE CULTURIST DESPRE TRATAMENTUL MICILOR TRAUMATISME
Micile traumatisme reprezinta o realitate in existenta fiecaruia dintre noi ...


A PREVENI ESTE MAI USOR DECAT A TRATA
Probabil ca va este destul de cunoscuta aceasta expresie : ...
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
Cat de simplu se poate sfarsi o cariera sportiva si ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 12 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii