Sunteti aici :: Nutritie » INFLUENTA RECLAMELOR LA MANCARE ASUPRA COPIILOR
INFLUENTA RECLAMELOR LA MANCARE ASUPRA COPIILOR
Un mare regret pe care am ajuns sa il alimentez pe masura ce fiecare din articolele postate pe acest site a vazut lumina tiparului virtual se refera la o lipsa acuta in tara noastra a unor studii asemanatoare celor realizate de popoarele "cu bani" ale lumii. Americani, englezi, francezi, nemti, spanioli, multi sunt cei care par sa nu intampine dificultati cand vine vorba de gasirea fondurilor necesare pentru studii, cercetari si teste noi; legume, fructe, substante nocive, beneficii nou descoperite ale unor alimente pe care le consumam de cand ne-am nascut, toate fac obicetul unor studii interesante, si majoritatea transmit in permanenta informatii a caror cunoastere este extrem de utila pentru noi toti. Probabil ca o sa mai treaca foarte mult timp pana cand Romania o sa se alinieze macar cat de cat standardelor spitalelor europene, si pana cand toate spitalele si clinicile or sa fie cel putin dotate cu minimul necesar, sau pana cand marile universitati din tara si marile centre de cercetari isi vor permite "luxul"de a desfasura astfel de cercetari.
Intre timp, nu ne ramane decat sa speram la ce e mai bun si sa mai aruncam din cand in cand un ochi asupra muncii celor de peste ocean sau chiar a fratilor nostri europeni si a studiilor lor.
PARINTI VERSUS RECLAME TV
Unul dintre cele mai recente studii se refera la influenta reclamelor la alimente asupra copiilor si a regimului lor alimentar. Concluziile studiului sugereaza faptul ca simplul privit la reclame poate sa influenteze de o maniera considerabila alegerile alimentare ale celor mici. Se pare totusi ca si incurajarile primite din partea parintilor par sa prinda destul de bine de asemenea in ceea ce priveste alegerile alimentare sanatoase. Cu toate acestea, vestile nu sunt bune pe deplin; atunci cand un copil trebuie sa aleaga intre ceea ce ii spune un parinte si ceea ce ii sugereaza o reclama iscusita, influenta parintilor s-ar parea ca nu este la fel de puternica.
Cercetarea a fost realizata sub indrumarea asistentului universitar Christopher Ferguson de la Texas A&M International, in cadrul Departamentului de Justitie Criminala, Stiinte Aplicate si Comportamentale. Are la baza 75 de copii cu varste intre 3 si 5 ani. Acestora li s-a cerut sa aleaga unul din doua feluri de mancare de tip fast food, dupa ce li s-au aratat in prealabil o serie de reclame, unele vorbind de mancare sanatoasa, altele promovand alegeri nesanatoase. Potrivit cercetatorilor, sugestiile parintilor care au incercat sa isi convinga copiii sa aleaga variantele sanatoase de mancare au functionat intr-o anumita masura, iar mesajele transmise de reclamele TV au fost estompate usor. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost cele scontate si nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor oamenilor de stiinta.
Copiii au fost impartiti in doua grupuri. Ambele au privit doua filme de desene animate, unul dupa altul, intrerupte de cate o reclama. Un grup a urmarit o reclama la cartofi prajiti, iar celalalt grup a privit o reclama la bucati de mar si sos specific acestui fel de mancare. La terminarea celor doua filme si a reclamelor, fiecare copil a trebuit sa aleaga intre a primi un cupon pentru cartofi prajiti si un cupon pentru felii de mar si sos. Nu s-a tinut cont de reclama pe care a privit-o fiecare din acesti copii, toti au avut oportunitatea de a alege intre cele doua tipuri de cupoane.
In timp ce incercau sa decida ceea ce vor, copiii au fost insotiti de parintii lor, iar jumatate dintre parinti au fost incurajati sa ramana neutri, in timp ce cealalta jumatate a parintilor a trebuit sa isi incurajeze copiii sa aleaga varianta sanatoasa - feliile de mar.
Rezulatele au aratat ca 71% dintre copiii care au urmarit reclama la cartofi prajiti si ai caror parinti au ramas neutri au optat pentru cupoanele pentru cartofi prajiti; cu toate acestea, dintre copiii care au urmarit reclama la cartofi prajiti si ai caror parinti i-au sfatuit sa aleaga varianta sanatoasa, 55% au ales totusi cartofii prajiti. Procentajul a fost unul mult mai mare decat cel anticipat de cercetatori.
46% dintre copiii care au urmarit reclama la feliile de mar si ai caror parinti au ramas neutri (nu le-au inflentat alegerile in vreun fel) au ales cartofii prajiti. 33% dintre copiii care au urmarit reclama la feliile de mar si ai caror parinti i-au incurajat sa opteze pentru varianta sanatoasa au decis sa aleaga totusi cartofii prajiti.
Concluzia finala a studiului a aratat ca toti copiii au fost puternic influentati de reclamele urmarite, dar si ca parintii acestora nu sunt complet lipsiti de putere sau influenta. Ceea ce trebui sa urmareasca parintii, pentru a-si pastra influenta pozitiva asupra copiilor este sa isi transmita in permanenta mesajele referitoare la mancarea sanatoasa, si sa faca asta pe termen lung. Accentul trebuie pus pe gasirea unor modalitati potrivite de a promova alegerile sanatoase, si nu de a interzice reclamele la mancare de top fast food, de exemplu.

Acest articol a fost vizualizat de 44860 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii