Sunteti aici :: Antrenament » IMPINS DE LA PIEPT PE PLAN DECLINAT - CELE DOUA FETE ALE MONEDEI
IMPINS DE LA PIEPT PE PLAN DECLINAT - CELE DOUA FETE ALE MONEDEI
Dezvoltarea pectoralilor este un punct-cheie in programul de antrenament al oricarui sportiv amator sau profesionist. Exercitiile care se adreseaza pieptului sunt impartite in doua mari categorii: impins si fluturari. Impinsul de la piept se poate executa cu haltera sau cu gantere, pe diverse planuri de inclinare. Dintre acestea, impinsul de la piept pe plan declinat poate pune unele probleme de natura medicala, pe care as vrea sa le subliniez in continuare.
In primul rand este vorba de hipertensiunea arteriala. Desi poate multi cred ca acesta este o boala pe care o fac doar oamenii in varsta, realitatea este ca exista o forma numita hipertensiune arteriala esentiala, care se instaleaza chiar la adultul tanar. In prima faza, aceasta boala poate fi complet asimptomatica, adica persoana nu stie ca este bolnava daca nu isi masoara regulat tensiunea arteriala. Riscul apare la culturistii care au tensiune mare si se antreneaza cu greutati mari, eventual tinandu-si respiratia atunci cand imping greutatea. Unii dintre ei pot avea un anevrism arterial la nivel cerebral, adica o dilatare locala a unui vas de sange cu subtierea peretelui vascular. Acest anevrism se poate rupe atunci cand tensiunea creste excesiv si se produce hemoragie cerebrala, cu potential letal. De aceea este bine ca din cand in cand sa va masurati tensiunea arteriala sau sa mergeti la medicul de familie pentru aceasta. Chiar daca sunteti tineri si (aparent) sanatosi, sanatatea nu este vesnica. Din pacate...
Impinsul din declinat poate pune probleme de acest gen, deoarece pozitia in care capul este mai jos decat corpul favorizeaza stagnarea unei cantitati mai mari de sange la nivel cerebral. Cred ca oricine a facut acest exercitiu, mai ales cu greutate mare, s-a simtit ametit sau a avut urechile infundate sau o senzatie de presiune in cap, atunci cand s-a ridicat dupa o serie de repetari.
O alta posibila problema legata de impinsul declinat este afectarea articulatiei umarului, datorita unghiului la care se lucreaza. Presiunea exercitata de greutate poate provoca compresia unor structuri locale, prin impingerea capului humerusului (osul bratului) in acromion (acea portiune a omoplatului care formeaza "acoperisul" articulatiei umarului). Structurile afectate pot fi tendonul comun al rotatorilor umarului (rotund mare, rotund mic, infraspinos si subscapular), tendonul bicepsului si bursa humerala. Rezultatul este durerea locala. O alta situatie neplacuta este "ciupirea" tendonului rotatorilor in spatele articulatiei umarului. Cea mai buna atitudine atunci cand apare durere la un exercitiu, este sa nu mai faceti acea miscare, fiindca totdeauna exista alternative. In multe cazuri durerea trece in cateva saptamani si veti putea relua exercitiul.
Pana aici am prezentat doar aspectele negative ale acestui exercitiu, si sper sa nu trageti concluzia ca ar trebui sa il evitati. Din contra, este un exercitiu foarte eficient pentru dezvoltarea pectoralilor mari, a deltoizilor, a tricepsului si dintatului anterior. Impinsul pe plan declinat solicita cu precadere portiunea inferioara si mediala a pectoralilor, care au originea pe coaste si stern. Am spus "cu precadere" fiindca si portiunea superioara este implicata in miscare, insa intr-o mai mica masura.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 54104 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.
"Heavy Duty" este o sintagma introdusa de Mike Menzer, o ...
Refacerea in sport este definita ca fiind restabilirea capacitatii de ...
Supraantrenamentul este inamicul numarul 1 al sportivilor, dupa accidentari. Supraantrenamentul ...
"Aerobic" inseamna "cu oxigen" si exercitiile aerobice implica mai multi ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii