Sunteti aici :: Antrenament » HULA-HOOP
HULA-HOOP
Iti inchipui cum ar fi sa te "joci" cu un cerc hula-hoop timp de 90 de ore? Ei bine, intre 2 si 6 aprilie 1987, americanca Roxann Rose a facut mult mai mult decat sa isi imagineze. Ea chiar a rotit un astfel de cerculet colorat, stabilind un record care pana in zilele noastre nu a mai fost depasit.
Haideti sa aflam mai multe despre jocul cu hula-hoop, care poate fi considerat mult mai mult decat un un numar impresonant de circ. Cateva minute de unduiri ale soldurilor sunt o metoda inedita de a face miscare in fiecare zi. In plus, multi considera hula-hooping-ul un adevarat sport, aducand si argumente in favoarea acestei afirmatii; iata asadar motive in plus pentru care ai putea sa iti doresti sa cunosti mai multe despre acest "sport".
Modele de cercuri
Hula-hoop-ul este in general privit ca o jucarie care se roteste in jurul taliei, membrelor gatului. Cu toate ca nu se cunosc originile exacte ale hula-hoop-ului, cerculetul colorat invartit, aruncat si rotit din nou a facut inconjorul lumii, trecand prin mainile a foarte multi copii, dar si adulti.
Cum arata mai exact un astfel de cerc? Cel pentru copii are diametrul de circa 70 de cm, in timp ce hula-hoop-ul pentru adulti are putin peste 1 metru in diametru. Rachita, rattan-ul (o specie de vita de vie flexibila si rezistenta) sau o specie de iarba rigida erau materialele din care se confectionau in trecut aceste cercuri. In zilele noastre, cel mai raspandit material este plasticul, mai precis, tuburile din plastic, dar exista multe modele de cerucuri hula, iar cele considerate profesionale sunt cercurile mari care au o greutate considerabila, care sunt diferite de cercurile mici. Ele poti fi imbracate in diferite materiale sau benzi din plastic, pentru a usura munca necesara mentinerii unui cerc in jurul taliei, pot avea diferite culori si pot fi chiar fosforescente pentru a straluci frumos pe intuneric.
Alte modele sunt realizate din tuburi de plastic umplute cu bile din plastic, sclipici sau chiar apa, pentru a spori efectele vizuale si auditive. Exista chiar si modele de cercuri care folosesc tehnologia LED-urilor, prin intermediul careia cercurile se lumineaza cand se activeaza un intrerupator. Pe piata si in special pe multe site-uri web specializate in hula-hoop se comercializeaza numeroase modele de cercuri, multe din ele se fragmeneteaza in 4 sau mai multe bucati care se asambleaza, iar altele sunt indoite in doua, pentru a le usura transportul.
Sport sau joaca de copii?
Chiar daca multi sunt reticenti si nu gasesc nicio legatura intre ceea ce ei considera o simpla joaca de copii si un sport autentic, exista suficiente argument pentru care putem sa includem hula-hooping-ul in categoria sporturilor:
-hula-hooping-ul necesita diferite abilitati fizice;
-e nevoie de rezistenta fizica;
-e nevoie de antrenament;
-implica un anumit stil si e nevoie de perseverenta si rabdare;
-e nevoie de timp pana pentru a invata sa stapanesti miscarile;
-antreneaza complet corpul;
-numarul oamenilor care il pot practica este limitat.
In ciuda dimensiunilor si greutatii mai mari, aceste cercuri sportive sunt foarte usor de folosit. "Dansul cu cercul", in conditiile unei practici continue, te ajuta sa scapi de pana la 2 cm din talie si sa pierzi circa 1,8 kg in fiecare luna. Ca urmare a unei recente reinventari a hula-hoop-ului, functiile cercurilor au fost extinse pentru a servi activitatilor legate de fitness, fiind considerat o forma populara de aerobic ce tonifiaza, arde grasimile si creste fermitatea pielii.
Sfaturi utile pentru incepatori
Pentru fitness cu cercul hula, ai nevoie in primul rand de cercurile de o greutate de aproximativ 900 de grame. Asigura-te ca folosesti un cerc de dimensiune potrivita, evitand cercurile mici pentru copii. Care ar fi marimea potrivita pentru tine? Pentru a afla raspunsul, stai in picioare cu cercul in fata ta. Regula generala este ca un cerc trebuie sa aiba aceeasi inaltime ca si distanta dintre stomac si zona pieptului. In plus, trebuie ales un cerc potrivit marimii taliei. Cu cat esti mai mare, cu atat ar trebui sa fie mai mare cercul. Un avantaj pentru incepatori ar fi ca cercurile mari se rotesc mai incet; daca alegi un cerc de o marime mai mica decat ar trebui, acesta se va roti mai repede si vei fi mai greu incercat inca din prima clipa in care il vei folosi. Totusi, cercurile de marime mai mica sunt mai bune pentru exercitiile fizice.
Mai departe, pune un picior in fata celuilalt si transfera-ti greutatea in permanenta. Tine cercul sprijinit de spate, asezat putin deasupra taliei. Apoi, impinge cercul in jurul taliei si schimba-ti greutatea de pe picioare in fata si in spate pentru a mentine cercul in miscare. Daca nu iti prea iese nimic, iata ce poti sa faci: nu incerca sa iti misti soldurile circular odata cu cercul, pentru ca iti va fi mult mai greu. In schimb, pune un picior in fata celuilalt si transfera-ti doar greutatea de pe un picior pe celalalt. Miscarea ar trebui sa fie una de leganare, si nu una de rotire.
Nu exista o regula generala care sa iti spuna in ce directie sa te rotesti, asa ca poti incerca ambele directii pentru a o descoperi pe cea potrivita. Dreptacii in general se rotesc in sensul invers al acelor de ceasornic, iar stangacii se rotesc in sensul acelor de ceasornic, dar nimic nu e batut in cuie si pot exista exceptii. Daca intampini dificultati in a face cercul sa se roteasca in jurul taliei, poti sa te folosesti ambele maini.
Beneficiile hula-hoop-ului
Efectele grozave ale miscarilor specifice cercului hula sunt: masarea intenstinelor si a organelor interne pe masura ce se realizeaza miscari circulare ale taliei, cresterea ritmului cardiac, a fluxului sangvin catre creier, a nivelului energiei si starii fizice bune a intregului corp. o imbunatatire a coordonarii, intarirea muschilor abdominali si cresterea flexibilitatii coloanei vertebrale.
Pentru talie, acest exercitiu este foarte eficient, in special daca nu apelezi la altceva pentru a-ti sculpta aceasta zona a corpului; iti vei arde grasimile nedorite de pe stomac, intarind totodata muschii de acolo.
Pentru brate, cercul hula actioneaza grozav asupra mushilor bratelor pe care ii tonifica: tot ce trebuie sa faci este sa iti intinzi bratele in lateral si sa rotesti cercul in jurul bratului intr-o miscare circulara. Rezultatul va fi o crestere a fermitatii si o topire a grasimilor.
Pentru picioare, exercitiul pe care trebuie sa il faci este asemanator celui pentru brate. Pentru a-ti mentine echilibrul, stai pe spate si, cu un picior perpendicular pe podea (sau la un anumit unghi de podea), incepe sa invarti cercul in jurul piciorului intins si mentine aceasta miscare minim 3 minute pentru fiecare picior.
Pentru SOLDURI, adopta pozitia standard, dar in loc sa rotesti cercul in jurul taliei, invarte-l in jurul soldurilor vreme de circa 5 minute, pentru inceput. Rezultatele nu se vor lasa asteptate, cu siguranta.
Cel mai important sfat e sa te inarmezi cu rabdare din belsug, pentru ca se poate sa iti ia destul de mult timp sa te acomodezi cu aceste miscari. Important e sa nu renunti, si in scurt timp te vei bucura cu siguranta ca nu ai facut-o.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 70498 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Din categoria antrenamentelor sau exercitiilor fizice distractive, relaxante si eficiente ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii