Cei care practica culturism cunosc si iubesc starea pe care ti-o lasa in tot organismul un antrenament bine facut, acea senzatie de muschi "lucrat", sentimentul ca esti puternic, acea oboseala combinata cu surescitare, care persista cateva ore, timp in care simti ca ai putea sa muti muntii din loc. Este ca un fel de recompensa pe termen scurt pentru tot efortul si transpiratia consumate in cateva ore de "tras de fiare". Daca esti un individ care se tine de treaba si se antreneaza constant, aceste scurte perioade de timp in care experimentezi senzatia de muschi "umflat" pot conduce catre castiguri reale in forta si masa musculara. Insa pentru a stimula la maxim cresterea musculara, simplul antrenament nu este suficient.Cercetatorii americani au aratat ca hidratarea celulara joaca un rol important in reglarea multor procese fiziologice, inclusiv sinteza proteinelor. Mai mult, hormonii si o parte dintre nutrienti pot afecta direct hidratarea celulara , astfel avand un rol de reglare asupra sintezei proteinelor.
Hidratarea celulara se refera la volumul de fluid din celule. Oamenii de stiinta au aratat ca acest volum de lichid are numerose functii fiziologice. De exemplu, crescand fluxul lichidian in celula s-a remarcat o scadere a distrugerii proteinelor si chiar o crestere a sintezei proteice. Pe de alta parte, reducerea volumului celular (prin deshidratare), care se inregistreaza frecvent in cadrul diverselor stari patologice, favorizeaza degradarea proteinelor si inhibarea sintezei proteice. De asemenea, s-a aratat ca valoarea volumului celular poate influenta expresia anumitor gene, activitatea unor enzime si impactul unor hormoni asupra celulei (de exemplu insulina sau glucagonul). In plus, ajuta la reglarea metabolismului prin modificarea gradului de responsitivitate la diversele molecule cu valoare de semnal. A fost determinat ca volumul celular se poate schimba rapid (in cateva minute) sub influenta hormonilor, nutrientilor si sub actiunea stresului oxidativ.
Hidratarea. Cantitatea totala de apa din constitutia organismului unui individ influenteaza hidratarea celulara. Daca se produce deshidratare, volumul celular scade si sinteza proteica se poate opri. Teoretic, prevenirea deshidratarii in timpul antrenamentelor poate fi important pentru optimizarea hidratarii celulare si sintezei proteice.
Insulina. Recent s-a demonstrat ca insulina induce dilatarea celulelor hepatice prin alterarea modului in care se produce transferul membranar al electrolitilor din si in celula. Efectul antiproteolitic si anticatabolic al insulinei este dat si de faptul ca acest hormon promoveaza cresterea in volum a celulelor. Teoretic, cresterea moderata a nivelului de insulina in sange in timpul si dupa efectuarea unor exercitii poate servi la ameliorarea hidratarii celulare, scaderea degradarii proteice (proteoliza) si/sau stimularea sintezei proteinelor.
Nutrientii. Despre unii nutrienti s-a raportat ca au capacitatea de a afecta hidratarea celulara. De exemplu, glutamina poate mari volumul celular si stimuleaza sinteza de proteine si glicogen. Teoretic, suplimentarea cu glutamina (6-10 grame) inainte sau/si dupa antrenament, poate ajuta la optimizarea hidratarii celulare si sintezei proteice, ceea ce va conduce la castiguri semnificative in masa musculara si forta. Suplimentarea cu creatina ( 0,3 grame/kilogramcorp/zi timp de 7 zile si 3-5 grame/zi dupa aceea ) va creste nivelul de creatina intramusculara si fosfocreatina cu 15 pana la 40 %, inregistrandu-se imbunatatiri semnificative ale rezistentei si masei musculare. Se pare ca in spatele acestui fenomen sta capacitatea creatinei de a creste volumul celular, ceea ce duce la stimularea sintezei proteinelor si in acelasi timp la reducerea degradarilor. Taurina este un aminoacid foarte important in organism derivat din metabolismul metioninei si cisteinei. El este implicat in numeroase mecanisme fiziologice, inclusiv in reglarea volumului celular, antioxidare, detoxificare si metabolismul carbohidratilor. Desi se cunoaste putin despre potentiala valoare ergogenica a taurinei, suplimentarea cu acest aminoacid (0,5-3 grame/zi) in timpul perioadelor de antrenament se pare ca ajuta la optimizarea hidratarii celulare si sinteza proteinelor.
Stresul oxidativ. Cercetatorii au mai aratat ca stresul oxidativ are influenta asupra hidratarii celulelor. In aceasta privinta, cresterea stresului oxidativ (de exemplu formarea de radicali liberi) are capacitatea de a micsora volumul celular si de a deprima sinteza proteica. Exercitiile intense produc formarea de radicali liberi in cantitati mari, ceea ce se traduce printr-o crestere a stresului oxidativ. Teoretic, prin aportul dietetic de antioxianti precum vitamina E, vitamina C, beta carotenul, seleniumul si/sau acidul alfa lipoic, sau prin ingestia antioxidantilor inainte de antrenamente se poate reduce stresul oxidativ indus de exercitii, mentinandu-se astfel o hidratare celulara optima.
Pana acum am am stabilit ca volumul celular este un stimulator important al sintezei proteice si ca exista cativa factori fiziologici si nutritionali care pot influenta hidratarea celulara. In mod logic, urmatoarea problema pe care trebuie sa o abordam este cum am putea sa ne structuram dieta si/sau aportul de suplimente nutritive pentru a optimiza hidratarea celulelor. Vom vorbi despre cateva strategii ale caror scop este prevenirea deshidratarii, cresterea nivelului de insulina, reducerea la minim a catabolismului, imunosupresiei si stresului oxidativ induse de exercitiile fizice, amplificarea sintezei de proteine si glicogen si gestionarea aportului de nutrienti despre care s-a demonstrat ca pot creste hidratarea celulara.Dieta trebuie sa fie echilibrata, isocalorica si bogata in compusi cu valoare nutritiva ridicata. Daca acest lucru este dificil de reglat numai prin dieta se recomanda suplimentarea cu doze moderate de multivitamine, sau consumul de suplimente sub forma de pudra ce inlocuiesc mesele si care asigura un aport zilnic suficient de calorii, minerale, vitamine si antioxidanti.
Este recomandata ingerarea unei doze de 30-60 grame de carbohidrati si 10-20 grame de proteine impreuna cu 4-6 cani de apa, cu 30-60 de minute inaintea antrenamentului. De preferat aceasta doza ar trebui sa contina glutamina si antioxidanti. Rolul acestei mese este de a creste disponibilitatea pentru metabolizare a carbohidratilor si aminoacizilor in timpul antrenamentului, marirea nivelului insulinei circulante, micsorarea catabolismului indus de exercitii si minimizarea stresului oxidativ.Consumati apa din belsug sau bauturi speciale pentru sportivi in timpul exercitiilor. Incercati sa nu eliminati mai mult de 2% din greutatea corporala la un antrenament.
Dupa antrenament (maxim dupa 30 de minute) este bine sa consumati o doza de suplimente bogate in carbohidrati si proteine de calitate (1,5 g/kg carbohidrati si 0,5 g/kg proteine). Acesta strategie are rolul de a creste secretia de hormoni anabolizanti si de a stimula sinteza de proteine si aminoacizi. Tot acum este un moment propice pentru a va administra creatina, glutamina si taurina.Luati cate o masa de proteine si carbohidrati la doua ore de la antrenament, pentru a optimiza sinteza proteica si de glicogen.Rehidratati-va complet in timpul antrenamentelor si ori de cate ori apare senzatia de sete.Am convingerea ca urmand aceste indicatii simple, veti ajunge la performante remarcabile si veti constientiza totdeauna cat de important este rolul apei pentru mentinerea unei forme fizice perfecte
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 68527 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024
Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.